Partidele parlamentare, cu exceptia PD, au sugerat, la finalul consultarilor de la Palatul Victoria, initiate de premierul Calin Popescu Tariceanu, ca s-ar cuveni ca data pentru desfasurarea alegerilor pentru PE sa fie 25 noiembrie. PSD a referat totusi data de 9 decembrie ca termen pentru scrutin, informeaza NewsIn.

Vicepresedintele PNL Norica Nicolai a declarat ca PNL a propus ca alegerile pentru Parlamentul European sa se desfasoare in intervalul 25 noiembrie-9 decembrie, cel tarziu. "Ca optiune, noi consideram ca 25 noiembrie este o data care va avea succes", a mai spus Norica Nicolai. Surse liberale au declarat luni ca membrii Biroului Politic Central al PNL au optat ca scrutinul sa fie convocat pentru data de 25 noiembrie, chiar daca au fost vehiculate si alte variante, cum ar fi data de 2 sau 9 decembrie.Vicepresdintele liberal a subliniat ca decizia apartine premierului, dar consultarile cu partidele parlamentare sunt binevenite.

Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat ca social-democratii i-au prezentat premierului optiunea lor in favoarea organizarii europarlamentarelor pe data deja anuntata public de catre acest partid, 9 decembrie. Vicepresedintele PSD nu a precizat daca aceasta data a intrunit acceptul premierului si al celorlalte partide, dar a subliniat caracterul "informal" al consultarilor, avand in vedere ca Guvernul este cel care, potrivit legii, are decizia, conform lui Diaconescu. Acesta a explicat ca 9 decembrie este "propice" din punctul de vedere al "activitatii parlamentare", referindu-se si la buget, printre actele normative importante. Diaconescu a mai subliniat si necesitatea respectarii perioadei de 90 de zile inainte de data alegerilor, pentru buna informare a cetatenilor privind importanta Parlamentului European.

PD este singurul partid care nu a dat curs invitatiei premierului. Presedintele PD, Emil Boc, a explicat astazi ca PD nu participa la consultarile de la Palatul Victoria pentru ca stabilirea datei pentru europarlamentare este exclusiv atributul Guvernului, iar PD si-a pierdut increderea in Tariceanu atunci cand a amanat unilateral alegerile stabilite pentru 13 mai.

Vicepresedintele UDMR, Borbely Laszlo, a mentionat ca, in opinia formatiunii sale, alegerile la PE ar trebui sa fie organizate cat mai repede posibil, motiv pentru care, in cadrul consultarilor de la Palatul Victoria, UDMR a propus doua date fezabile - 18 si 25 noiembrie. Din aprecierile liderului UDMR, majoritatea partidelor "converg" catre varianta 25 noiembrie, propunere pe care si Uniunea este dispusa s-o sustina. Borbely a adaugat ca, in zilele urmatoare, trebuie clarificate o serie de aspecte tehnice. In acest sens, vicepresedintele Uniunii s-a referit la ordonanta de modificare a legii alegerilor la PE, care se afla inca in Parlament si care trebuie adoptata pentru a se putea organiza scrutinul. Borbely a afirmat ca data pentru alegerile la Parlamentul European va fi anuntata in cursul acestei saptamani.

PRM doreste 25 noiembrie ca data pentru desfasurarea alegerilor pentru PE, liderul formatiunii, Corneliu Vadim Tudor exprimandu-si temerea ca scrutinul nu ar fi organizat corect, din cauza PD si a PSD, care, in opinia sa, ar urma sa distorsioneze rezultatul votului. Vadim Tudor a reluat, de asemenea, si acuzatiile la adresa institutelor de sondare a opiniei publice care ar incasa "sute de mii de euro" pentru a truca intentiile de vot ale populatiei. De asemenea, liderul PRM l-a acuzat pe presedintele Traian Basescu de faptul ca ar fi fost cel care ar fi determinat amanarea scrutinului de la 13 mai prin suspendarea sa din functia de presedinte de catre Parlament.

Reprezentantul Partidului Conservator la consultarile de la Palatul Victoria, Codrut Seres, a declarat, dupa intrevederea cu primul-ministru, ca PC opteaza pentru cea de-a doua jumatate a lunii noiembrie ca data pentru organizarea alegerilor pentru PE. "PC opteaza pentru cea de-a doua jumatate a lunii noiembrie, recunoscand dreptul Guvernului si primului-ministru pentru stabilirea datei", a spus Seres. Pe de alta parte, conservatorul a mentionat ca PC a atras atentia, in cadrul discutiilor, ca Guvernul trebuie sa organizeze manefestari, in afara campaniei electorale obisnuite, care sa se axeze si pe teme europene, nu numai pe teme de politica interna.

Data euroalegerilor este stabilita, potrivit legii, de catre Guvern prin hotarare, iar anuntarea datei trebuie anuntata cu 90 de zile inainte. In cazul in care este aleasa data de 25 noiembrie, hotararea de guvern prin care este parafat acest termen ar urma sa fie anuntata nu mai tarziu de 25 august.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.