Asociatia Pro Democratia (APD) a invitat, pentru maine, reprezentantii partidelor politice la o intalnire informala pe tema votului uninominal, scopul fiind gasirea unei solutii care sa scoata din impas proiectul de lege blocat la Comisia parlamentara pentru elaborarea codului electoral.

La dezbateri au fost invitati, pentru prima data, si reprezentanti ai UDMR si PC. Singurul partid care se opune sistemului de vot uninominal este Partidul Romania Mare. Presedintele APD, Cristian Parvulescu, asteapta ca intalnirea sa aduca o “solutie rapida si negociata pentru iesirea din impasul existent” la nivelul Comisiei pentru elaborarea codului electoral. Un consens al partidelor pe aceasta tema este dorit de majoritatea participantilor la discutii, in contextul in care membrii comisiei parlamentare urmeaza sa se intalneasca, miercuri, intr-o noua sedinta. La intrunirea de la Bran, de saptamana trecuta, conducerea PSD a adoptat un mandat de sustinere a unui sistem de vot uninominal mixt, similar celui practicat in Germania, cu compensarea mandatelor pe lista de partid.

Vicepresedintele social-democrat Victor Ponta a precizat ca a discutat cu colegii de la PNL si PD si si-a manifestat convingerea ca, impreuna, vor gasi o modalitate, astfel incat sa aiba garantia adoptarii rapide a unui proiect care sa asigure introducerea votului uninominal. Democratul Valentin Iliescu a anuntat ca in sedinta Biroului Permanent al PD, de luni, va aduce in atentia conducerii partidului contextul in care se afla dezbaterile asupra legii privind alegerea deputatilor si senatorilor. “Mandatul meu este ferm - acela al sustinerii proiectului Pro Democratia, dar si sistemul german este un mare progres fata de sistemul electoral din prezent. Vom avea discutii si, la limita, se poate ajunge la o intelegere inclusiv pe aceasta formula. Dar, cu siguranta, va fi o solutie-limita”, a afirmat Valentin Iliescu. Pozitia PNL pe acest subiect a fost exprimata de secretarul general al formatiunii, Dan Motreanu, membru al Comisiei parlamentare pentru elaborarea codului electoral, care a precizat ca liberalii nu se vor abate de la proiectul propus de Pro Democratia, care prevede un sistem de alegere mixt, cu compensare intre candidatii uninominali.

Biroul Politic al Partidului Conservator nu a adoptat, inca, o pozitie fata de proiectul Pro Democratia. “Noi sustinem un vot uninominal care sa nu discrimineze partidele mici fata de cele mari', a declarat deputatul Petru Calian, membru al comisiei. El se declara, insa, sceptic cu privire la atingerea unui consens in urmatoarea sedinta a comisiei, adaugand ca cea de-a doua sesiune parlamentara va incepe fara ca acest proiect de lege sa fie aprobat in unanimitate de partide. Conservatorii dezaproba, in schimb, propunerea PSD, de sistem de vot mixt de tip german, pe care o considera “o smecherie a social-democratilor”. Liderul deputatilor UDMR, Marton Arpad, a sustinut ca Uniunea va coopera in continuare cu celelalte partide parlamentare pentru gasirea unui consens in privinta votului uninominal, dar a mentionat ca UDMR sustine varianta cea mai apropiata de actualul sistem de vot, care ii apartine Asociatiei Pro Democratia. De principiu, Uniunea a confirmat participarea la intalnirea informala cu presedintele APD, Cristian Parvulescu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.