Liderii politici calculeaza variantele pentru sustinerea unui nou Cabinet la Palatul Victoria.

Adoptarea unei motiuni de cenzura impotriva Guvernului Tariceanu II nu ar reprezenta o dificultate in parlament, daca PSD ajunge intr-adevar sa-si duca la indeplinire hotararile anuntate dupa sedinta de la Bran. Inamicii liberalilor, PD si PLD, nu ar rata o asemenea ocazie care i-ar duce mai aproape de anticipate. Problemele apar in momentul configurarii unei majoritati care sa sustina un nou Cabinet. Variantele sunt putine si toate prezinta dezavantaje pentru principalele partide parlamentare.

"Noi pornim de la premiza ca PSD nu va depune nicio motiune, iar anuntul lui Mircea Geoana este doar o forma de santaj", a declarat, ieri, presedintele PD, Emil Boc. Totusi, in varianta pe care PD o considera putin probabila, ca o mo­tiune de cenzura, depusa de PSD, sa treaca de parlament, democratii nu sunt interesati decat de alegeri anticipate. Potrivit lui Boc, PD nu va accepta aliante cu niciun partid, pentru a forma un nou guvern, dupa o posibila demitere a Cabinetului Tariceanu.

Guvern PNL-PSD-UDMR

O alta varianta, putin probabila, este cooptarea PSD in actuala formula guvernamentala. Scenariul are in vedere transferarea catre social-democrati a mai multor portofolii - in special a celor sociale - si chiar a postului de vicepremier pentru Mircea Geoana. Liberalii au anuntat deja ca nu vor ceda niciun minister pesedistilor si ca prefera sa intre in anticipate si sa treaca in opozitie daca motiunea de cenzura anuntata de PSD va fi adoptata de parlament.

Liderii PNL sunt con­stienti ca asocierea oficiala cu partidul lui Mircea Geoana ar insemna o scadere dramatica in sondajele de opinie. Nici UDMR nu agreeaza o astfel de solutie. Liderul Uniunii, Marko Bela, a declarat ieri ca PSD nu are decat doua alternative - ori acorda sustinere actualului guvern pana in 2008, ori deschid drumul anticipatelor, prin motiune de cenzura.

"Nu cred intr-o alta formula, luand in considerare contextul politic. (...) Cred ca ori mergem mai departe cu acest guvern minoritar, care poate fi modificat in ceea ce priveste persoanele, portofoliile, ori vom ajungem la alegeri anticipate", a apreciat liderul Marko. El a dat de inteles ca este dispus sa negocieze cu PSD conditiile sustinerii Guvernului Tariceanu, dar ca nu crede intr-o formula de guvernare UDMR-PNL-PSD, cu un premier social-democrat.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.