Vicepresedintele PNL, Puiu Hasotti, a declarat ieri, pentru Cronica Romana, ca este dreptul Partidului Social Democrat sa depuna o motiune, dar trebuie clarificate motivele care stau la baza acesteia.

“Trebuie sa vedem care ar fi motivele fundamentale pentru care PSD ar introduce motiune de cenzura”, a afirmat Hasotti. Liderul liberal considera ca aceste motive sunt eminamente politice, datorita faptului ca, in opinia sa, “nivelul de trai a crescut, salariile s-au dublat, pensiile s-au marit, economia merge bine, deficitul bugetar si inflatia sunt mici”, ceea ce nu justifica aceasta masura. Pe de alta parte, Hasotti a sustinut ca este mult mai simplu sa darami un guvern, decat sa pui altul in loc. Liderul senatorilor liberali a anuntat ca, in situatia in care motiunea va trece si Guvernul Tariceanu cade, Partidul National Liberal NU va intra in nicio combinatie politica pentru formarea noului Guvern. “Este o chestiune care tine de un comportament politic normal, firesc. In vreme ce un partid este scos de la guvernare printr-o motiune de cenzura, nu poate sa revina la Guvernare, intr-o alta formula politica”, a explicat Hasotti. Liberalul a respins ideea unui aranjament politic cu oricare alta formatiune si a pledat pentru intrarea in Opozitie a PNL, in cazul prabusirii Guvernului. “Daca se ajunge apoi la un guvern majoritar, in situatia in care PNL nu va participa la guvernare, acesta va fi PSD-PD-PLD”, a mai spus Hasotti. In privinta afirmatiilor lui Mircea Geoana, legate de incapacitatea Guvernului de absorbtie a fondurilor europene, liberalul considera ca aceasta nu se vede acum, ci in luna decembrie. Legat de criticile referitoare la problemele din invatamant, Hasotti a subliniat ca Guvernul Tariceanu a fost singurul care a alocat 6% din PIB pentru acest domeniu, sustinand ca “aceste declaratii nu sunt conforme cu realitatea si sunt absolut populiste”. “Noi nu vom intra la guvernare nici cu PSD, nici cu PD, in caz ca motiunea trece. Daca Traian Basescu il va numi pe Geoana sau pe vreun pesedist prim-ministru, este dreptul lui de presedinte”, a reiterat liderul liberal. In opinia sa, Partidul Social-Democrat face involuntar jocul lui Traian Basescu, legat de alegerile anticipate.

“Nimeni nu are interes de alegeri anticipate, poate doar Partidul Democrat”, a subliniat el. In privinta sortilor de izbanda ai motiunii, Hasotti a declarat: “Nu pot sa dau pronosticuri daca ea va trece, eu nu dau pronosticuri nici la fotbal, daramite in politica, pe chestiuni atat de grave.” La randul sau, Ludovic Orban a declarat, ieri, ca nu are nicio emotie fata de anuntata motiune de cenzura a PSD impotriva guvernului. “Cam greu de crezut ca va trece o motiune de cenzura acum, dar, si daca se va intampla asa noi, ca partid, avem numai de castigat daca vom fi scosi de la guvernare de social-democrati cu un an de zile inainte de alegerile parlamentare, caci ramanem doar cu beneficiile realizarilor: majorarea pensiilor, aderarea tarii la Uniunea Europeana, mentinerea stabilitatii si cresterea economica. In rest, sa vedem ce-o sa ofere tarii o guvernare democrata sau social-democrata in rastimpul care a mai ramas si pe urma o sa tragem linie la alegeri si sa vedem ce concluzie o sa traga si electoratul”, a afirmat liderul liberal.

Un alt vicepresedinte PNL, Teodor Melescanu, a declarat ca “daca va initia o motiune de cenzura impotriva actualului guvern, Partidul Social Democrat ar trebui sa-si asume si responsabilitatea pentru ce trebuie pus in loc”. “Nu este greu sa darami ceva dar, in politica, atunci cand vrei sa dai ceva la o parte, trebuie sa stii si ce pui in loc. Ori, lucrul acesta eu nu-l vad posibil, la ora actuala. PSD nu are ce sa puna in loc si, din pacate, nimeni nu are ce sa puna in loc”, a afirmat Melescanu.

In opinia sa, initierea unei motiuni de cenzura reprezinta o procedura constitutionala. Melescanu considera ca “singurul orgoliu al liberalilor este acela ca, daca un guvern pleaca, acest lucru trebuie sa se faca pe baza unor dezbateri parlamentare si a unei decizii, nu prin manevre de culise”.

“Din punctul nostru de vedere, Romania are nevoie de stabilitate si de un pic de rabdare. Anul viitor sunt alegeri, lumea va decide cine trebuie sa guverneze tara si nu vad de ce aceasta graba”, a concluzionat Melescanu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.