Vicepresedintele PRM, deputatul Lucian Bolcas, a declarat ieri ca partidul pe care il reprezinta este de acord cu depunerea unei motiuni de cenzura impotriva Guvernului Tariceanu II si ca urmeaza sa discute cu PSD posibilitatea unei colaborari pe aceasta tema.

Obiectul motiunii de cenzura ar trebui sa-l faca "toate atitudinile anti-romanesti ale acestei guvernari", care, dupa cum afirma vicepresedintele PRM, au fost monitorizate.

Lucian Bolcas a mai spus ca tara este condusa in acest moment de un guvern "romano-maghiar" care este incompetent si care face "concesii iredentiste", informeaza NewsIn.

Intrebat in ce mod va sprijini partidul pe care il reprezinta PSD-ul la inlaturarea Guvernului, daca parlamentarii PRM vor semna motiunea de cenzura, Bolcas a evitat un raspuns direct. "Este o problema pe care trebuie sa o discutam cu PSD", a spus el.

In opinia vicepresedintelui PRM, alternativa la actualul Executiv este un guvern de uniune nationala.
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a anuntat tot astazi ca va propune forurilor de conducere ale partidului depunerea pana la 10 septembrie a unei motiuni de cenzura, considerand ca este nevoie de un guvern care sa gestioneze, printre altele, problemele de sanatate, pensii si ale tinerilor.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a anuntat ca PSD va depune motiune de cenzura pana pe 10 septembrie si nu a exclus posibilitatea ca in cazul in care se va discuta despre formarea unui nou Guvern PSD sa revendice nu numai ministere intr-un viitor guvern, ci chiar postul de premier.

"A venit clipa unor decizii responsabile. Este momentul ca Romania sa-si asigure o guvernare serioasa, competenta si responsabila", a declarat Geoana imediat dupa ce a anuntat ca PSD a decis in urma unei intalniri informale ca va depune o motiune de cenzura pana pe 10 septembrie. Liderul PSD a exclus posibilitatea ca formatiunea sa sustina in continuare un guvern cu program de dreapta si in special guvernul actual. "PSD nu va sprijini un guvern de orientare de dreapta care nu are in programul de guvernare teme sociale esentiale", a mai spus el. La capitolul teme esentiale, Geoana a enumerat pensiile, protectia chiriasilor, educatia.

Presedintele PSD a dat de inteles ca dupa ce motiunea va trece, formatiunea se asteapta ca presedintele Basescu sa recunoasca rezultatul alegerilor din 2004 si sa invite PSD sa faca guvernul. "Proportia noastra in Parlament indreptateste pe deplin PSD sa faca parte din guvern", a mai spus el.
Intrebat daca PSD va solicita postul de premier, Geoana a raspuns: "De ce nu? Nu e o conditie sine-qva-non (a negocierilor, n.r), dar mi se pare normal ca un partid sa fie reprezentat in Guvern conform ponderii pe care o are in Parlament", a explicat liderul social-democrat.

Geoana nu a dat detalii despre cum vede partidul pasii urmatori dupa motiune, sustinand ca aceste lucruri vor fi decise dupa consultarile cu partidele politice si presedintele Romaniei, prin consultari transparente. Indiferent de cine va face guvernul, PSD doreste sa contribuie "in orice formula posibila pentru a da tarii o guvernare competenta", a adaugat el.

Potrivit unor surse din PSD, decizia de a depune o motiune de cenzura a fost luata in unanimitate, unii vicepresedinti sustinand ca in perioada urmatoare ar trebui deschise discutiile cu PNL, cu PD, formula cea mai vehiculata fiind fie un guvern PSD in care acesta sa detina portofoliile esentiale, in special cele din domeniul social, alaturi de PNL sau UDMR. Potrivit acelorasi informatii, dupa ce motiunea ar urma sa treaca, asa cum spera PSD, partidul va veni cu un program propriu de guvernare pe care sa incerce sa-l impuna restului partidelor ce vor intra in guvern, capacitatea de negociere fiind data de ponderea pe care o au social-democratii in Parlament. Aceleasi surse au declarat ca propunerea de a initia o motiune de cenzura le-a apartinut lui Ioan Rus si Ilie Sarbu si ar fi fost sustinuta si de Viorel Hrebenciuc.

O pozitie similara a avut PSD si dupa referendumul de demitere a sefului statului, cand a solicitat intrarea la guvernare fie in plan local, fie in plan central. In cazul in care un Guvern cade prin motiune de cenzura, noul premier este desemnat de presedintele tarii. La vremea la care seful statului a invitat partidele la Cotroceni la negocieri pe tema identificarii unei noi coalitii parlamentare si a unui nou premier, PSD si-a oferit disponibilitatea de a prelua guvernarea si postul de prim-ministru. Potrivit unor participanti la discutii, Basescu nu ar fi incurajat un astfel de scenariu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.