Vicepresedintele PD, Cezar Preda, a declarat ieri, pentru Cronica Romana, ca democratii nu vor mai intra in dispute politicianiste.

In privinta declaratiilor lui Bogdan Olteanu, care sustinea recent ca PD nu doreste majorarea pensiilor, Preda a aratat ca acesta trebuie, mai intai, sa spuna cetatenilor Romaniei cum a cheltuit o jumatate de milion de euro in doua deplasari, una in China si una in Chile si abia apoi sa vorbeasca de majorarea pensiilor. “Cu cele 17 miliarde pe care le-a cheltuit personal cu un alai, trebuie sa faca un calcul cam cati pensionari s-ar fi bucurat de o masa sau de niste produse bune in schimbul acestei deplasari”, a acuzat Preda. Liderul democrat a subliniat ca formatiunea pe care o reprezinta a votat in Parlament pentru aceasta majorare, ceea ce dovedeste sustinerea PD pentru aceasta masura. “Asta nu inseamna ca nu trebuie sa ne punem niste intrebari privind sursele de finantare si costurile pentru fiecare cetatean roman”, a adaugat Preda. In opinia sa, dezbaterea publica pe aceasta tema a fost inutila, urmarindu-se doar obtinerea de capital electoral. “Partidul Democrat nu a vrut sa participe la o dezbatere politicianista pentru acumularea de voturi”, a afirmat Preda, motivand ca “acest capital nu va fi folositor nimanui, pentru ca nu avem alegeri acum”. Liderul democrat a explicat ca alegerile parlamentare sunt programate peste un an de zile, motiv pentru care, “orice politica pe care o sustii acum, si nu constant, isi pierde impactul electoral”. In ciuda cotei electorale mari, cu care este creditat PD, vicepresedintele democrat nu considera ca formatiunea sa este deja castigatoare. El a aratat ca “acest capital s-a acumulat in timp, pe seriozitatea noastra, pe modul responsabil in care am abordat orice problema si pe sustinerea proiectelor, pe care noi ni le-am asumat si la indeplinirea carora ne-am angajat in decembrie 2004 alaturi de presedintele Romaniei”. “Am crescut in sondaje alaturi de presedintele Romaniei, pentru ca romanii cred ca noi suntem garantia acelui bine, pe care ei il asteapta si pe care celelalte partide nu pot s-o ofere”, a mai spus Preda. Totodata, el a acuzat PNL si PSD ca sunt principalii protagonisti ai goanei dupa procente si capital electoral. In context, Preda a afirmat ca “PD primeste de doi ani atacuri de la aceste partide. Le-am primit din partea PSD, acum le primim coroborat si din partea PNL, PRM, UDMR”, argumentand ca “atunci cand un partid are un procent mare, ceilalti trebuie sa se agate de el ca sa creasca si ei in sondaje, sperand ca acesta va pierde”.

In opinia sa, strategia prin care PD poate sa contracareze aceste atacuri este consecventa si contiunuitatea in vorbe si fapte. Totusi, Preda si-a exprimat convingerea ca el personal, in calitate de lider al PD, a gresit intrand in disputele politicianiste din ultima vreme pe tema majorarii pensiilor, argumentand ca “noi, PD, nu avem nevoie sa intram in asemenea jocuri”. De asemenea, el a sustinut ca “tot ce s-a intamplat de la adoptarea legii, cand si PNL si PSD au incercat sa induca in opinia publica faptul ca PD si Traian Basescu sunt impotriva majorarii pensiilor, este un politicianism pe care romanii nu-l mai cred”. “A fi de acord sau impotriva, nu inseamna dezbateri sterile la televiziune, inseamna un vot in Parlament. Ai votat si promulgat legea, inseamna ca o sustii”, a adaugat Preda. Din punctul sau de vedere, cetateanul nu vroia sa vada la televizor “oameni politici expirati”, ci “experti, care stiau clar de unde vin sursele, care e proiectia pe termen mediu si lung”. In opinia sa, rezultatele reale ale acestei masuri se vor vedea abia la prima pensie pe care o vor lua, in conformitate cu noua lege. Cezar Preda si-a exprimat convingerea ca PD a gresit intrand in dezbateri precum plafonul pentru incalzire si a anuntat ca de acum formatiunea pe care o reprezinta va astepta pentru a vedea ce se intampla. “Pensionarii romani vor vedea clar daca acest Guvern le creeaza avantajul pe care si-l doresc sau le pune diverse obstacole”, a sustinut democratul.

Totodata, el a criticat “scrisoarea politizata” trimisa de premierul Tariceanu pensionarilor, pentru ca li se majoreaza pensiile, aratand ca aceasta nu are nicio relevanta pentru romani, care stiu oricum ca trebuie sa li se mareasca pensiile. “Daca peste un an de zile, cand se va trage o linie si se va vedea ca factura la incalzire depaseste ceea ce primise el, ca apa, painea si uleiul il vor costa mai mult, va sti si pensionarul daca a fost doar o masura de imagine sau nu”, a precizat Preda. El s-a declarat ingrijorat de faptul ca PD va purta, dupa 2008, raspunderea pentru cele 3-4 miliarde, necesare pentru cresterea anuala a pensiilor. Astfel, el a sustinut ca “PD trebuie sa creeze un buget functional, o constructie bugetara de asa natura, incat sa asigure ceea ce acum se promite in mod mai mult sau mai putin demagogic”. In alta ordine de idei, Preda a acuzat PSD si PNL de “talibanism politic”, afirmand ca aceste formatiuni se opun introducerii votului uninominal. “Talibanii pe care-i au aceste partide, nu vor primi niciodata, prin vot uninominal, mandate in Parlament”, a mai spus democratul.

Din punctul sau de vedere, blocarea uninominalului, amanarea alegerilor pentru PE au demonstrat ca “aceasta clasa politica, acest partid in Parlament, reprezentat de cei 322” vor face orice ca sa ramana pentru totdeauna in legislativ. De asemenea, el a acuzat dur reactia liderilor partidelor politice la declaratiile facute de presedintele Basescu la Harghita si Covasna, calificandu-le drept ipocrite. “Am vazut un Orban isterizat, care spunea sa nu mai votam presedintele ca nu-i roman, niste nationalisti verosi de la PRM, care sustineau ca trebuie suspendat Traian Basescu pentru afirmatiile sale”, a acuzat Preda, aratand ca acestia “nu se duc in secuime, dar isi permit de la televizor sa lanseze atacuri”, pe cand presedintele se duce printre oameni sa vada care sunt problemele lor, si din acest motiv se bucura de simpatia acestora.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.