Slab cotat in sondaje, PLD nu mai este vazut de PD ca un partener important

Ideea infiintarii unui mare partid prezidential, care sa fie la dispozitia lui Traian Basescu dupa alegerile parlamentare din 2008, s-a prabusit. Initial, aceasta formatiune urma sa includa disidenti din PSD, mici partide precum UCS-ul lui Ioan Talpes si, bineinteles, PD-ul si PLD-ul. Theodor Stolojan urma sa fie copre­sedinte, alaturi de Emil Boc, si viitor prim-ministru.

Acum, in conditiile in care sondajele arata ca PD ar putea obtine circa 40% din vo­turi, Basescu pare a fi multumit cu sprijinul oferit de vechiul sau partid. "in mod categoric, cu PD ma inteleg.

"Si vreau sa cred ca va fi la guvernare, si pot sa va spun - o spun foarte deschis - dupa alegerile viitoare, avand in vedere ca mandatul meu oficial se termina in 2009, in decembrie, cu certitudine, primul-ministru va fi de la PD. si daca as putea sa formez un guvern numai cu PD, as face-o", a declarat Basescu, la inceputul lunii iulie, intr-un in­terviu acordat pos­tu­lui de tele­viziune Rea­­litatea.

Liderii democrati nu pot fi decat incantati de aceasta declaratie a sefului statului, dupa ce, pana atunci, se plangeau, neoficial, ca acesta ii forteaza sa se alieze cu PLD-ul lui Stolojan. PD a reusit sa evite si o participare, la alegerile pentru Parlamentul European, pe liste comune cu liberal-democratii. Democratii le-au spus celor de la PLD ca, daca doresc o alianta, trebuie sa-si demonstreze, la alegerile pentru PE, capacitatea de a culege voturi. in plus, celor de la PLD li s-a spus sa incerce sa-si pastreze identitatea li­be­rala si sa incerce sa destructureze PNL. Colaborarea dintre PD si PLD se va limita, deocamdata, la activitatea parlamentara, unde cele doua partide trebuie sa se uneasca pentru a putea depune motiuni de cenzura.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.