Social-democratul Vasile Puscas sustine ca, daca nu va organiza euroalegerile in acest an, Romania ar putea fi exclusa din unele organisme de decizie ale UE.

Puscas, fost negociator-sef in relatia cu Uniunea Europeana, a infirmat ieri speculatiile lansate in mediile politico-jurnalistice potrivit carora tergiversarea stabilirii unei date certe a alegerilor europene ar avea drept scop final amanarea scrutinului pentru anul viitor, cu acordul institutiilor europene.

"Asa ceva nu este posibil pentru ca organizarea alegerilor in acest an este o prevedere a tratatului prin care Romania a aderat la Uniune. Nu este posibil nici ca acea prevedere din tratat sa fie modificata pentru ca avem de-a face cu un instrument international juridic, ratificat de Parlamentele statelor membre. Nu avem de-a face cu un simplu acord tehnic intre Uniune si Romania, pentru ca el sa poata fi amendat doar cu acordul institutiilor de la Bruxelles", a precizat pentru AM Press deputatul social-democrat. El a adaugat ca, daca Romania nu va organiza euroalegerile in acest an, decizia va fi considerata o incalcare a tratatului si va fi penalizata ca atare. "Penalitatile pentru abateri de la tratat merg de la chemarea in instanta si pana la excluderea din anumite organisme decizionale ale Uniunii. in orice caz, daca am amana alegerile am da un semnal extraordinar de prost, aratand ca nu putem respecta tratatul nici macar in privinta prevederilor de natura politica", a conchis Vasile Puscas.

Greva pentru euroalegeri?

in ultimul timp, tot mai multi lideri politici au cerut guvernului Tariceanu sa stabileasca data alegerilor parlamentare. in toata aceasta perioada, reprezentanti de marca ai PNL au dat asigurari ca anul acesta vom merge totusi la vot. Fie in toamna, fie pana de Craciun. Lavinia sandru a cerut din partea PIN ca executivul sa elaboreze urgent HG-ul pentru organizarea alegerilor. Theodor Stolojan i-a criticat frecvent pe liberali ca asteapta intai momentul in care PNL va sta mai bine in sondaje, pentru a prinde si ceva locuri in Parlamentul European. Conservatorii si peremistii si-au facut si temele, si listele. Ce mai asteapta Cabinetul Tariceanu?

Toamna se numara euroalesii!

La randu-i, PD a cerut imperativ Guvernului, la inceputul acestei saptamani, demararea negocierilor cu partidele parlamentare, in vederea stabilirii datei alegerilor europarlamentare, precizand ca, in ceea ce-i priveste pe democrati, finele lunii octombrie-inceputul lunii noiembrie ar fi o perioada propice organizarii scrutinului. "Noi constatam acum, la aproape sase luni de cand au fost amanate alegerile europarlamentare pe motivul lipsei de informare si de preocupare a cetatenilor, ca acesta a fost un neadevar din partea Guvernului, singura motivatie fiind cea a sondajelor de opinie", a afirmat Adriean Videanu, presedintele executiv al PD.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.