Premierul Calin Popescu Tariceanu efectueaza astazi si maine o vizita la Bruxelles cu ocazia Consiliului European de primavara. Cu aceasta ocazie, oficialii romani vor prezenta partenerilor europeni actiunile din ultima vreme pentru indeplinirea angajamentelor privind aderarea Romaniei la UE in ianuarie 2007 si in mod special masurile legate de clauza de salvgardare (combaterea coruptiei, reforma in justitie, afacerile interne, concurenta). "Premierul va discuta despre situatia din Romania cu liderii unor grupuri politice din Parlamentul European (PE), precum Hans-Gert Pottering, seful Grupului PPE, Francis Wurtz, seful Grupului GUE/NGL (al Verzilor). Intentia primului-ministru este de a raspunde in mod deschis si realist semnalelor privind Romania, primite de la europarlamentari ai acestor grupuri, pentru a obtine un sprijin politic cat mai larg in Parlamentul European la votul asupra Avizului conform pentru Tratatul de Aderare, din 13 aprilie 2005", se arata in comunicatul de presa dat ieri publicitatii.

Seful Executivului va avea o intalnire si cu Elmar Brok, presedintele Comisiei de Afaceri Externe a PE. Pe 30 martie, aceasta comisie urmeaza sa-si dea votul asupra Raportului prezentat de raportorul PE pentru Romania, Pierre Moscovici. Documentul reprezinta evaluarea politica a PE privind pregatirea de aderare a Romaniei si insoteste Avizul conform. La nivelul Comisiei Europene, primul-ministru se va intalni cu comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, si cu comisarul european pentru concurenta, Neelie Kroes.

Ultima sedinta ca invitat

In a doua zi a vizitei, Tariceanu va lua parte la un dejun cu liderii liberali europeni, organizat la initiativa premierului Belgiei, Guy Verhofstadt. De asemenea, premierul va participa la Briefingul Presedintiei luxemburgheze a UE, in care statele candidate sunt informate despre lucrarile Consiliului European de primavara. Acesta este ultimul Consiliu la care Romania este invitata ca stat candidat. Dupa semnarea Tratatului de Aderare, la 25 aprilie (dupa acordarea Avizului de catre Parlament a Tratatului), Romania va participa ca observator la lucrarile Consiliului European si la activitatile institutiilor europene, inclusiv PE.

Din delegatia care va face deplasarea la Bruxelles mai fac parte ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, ministrul Integrarii Europene, Ene Dinga si ministrul delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii acquis-ului comunitar Cristian David.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.