Panouri mari, lungi de cativa metri, cocotate pe suporti, chiar si la cinci metri de sol, au impanzit cele mai circulate zone din Capitala. Hartie "d-aia buna", groasa si lucioasa, perfect intinsa pe suport, cam asa arata primele afise electorale pentru castigarea Primariei Bucurestiului.

Astfel de panouri infatiseaza un singur candidat: Marian Vanghelie. "Cand am ridicat ochii pentru prima data spre ditamai afisul, mi-a cazut caciula. La inceput, am crezut ca trebuie sa fie vorba despre vreo mare vedeta venita sa cante in Romania. Abia apoi i-am vazut mutra lui Vanghelie pe panou", zice un barbat din sectorul cinci. "Mai bine ne-ar mai da niste ajutoare, decat sa-si insire pozele prin oras, ca il votam mai degraba daca ne da o banana, o portocala, o paine", completeaza el.

Zice ca ala care i-a dat ideea lui Vanghelie sa cocoate panoul a fost destept: "Sa nu ajunga adversarii politici la el si sa-l rupa". Mega-panoul care era sa lase omul fara caciula este asezat strategic, pe Calea Rahovei, cea mai circulata zona din sector, intre cartierele Ferentari si Sebastian. "A vrut sa arate clar ca el a zugravit blocurile de pe Rahovei si de-aia si-a pus afisul langa ele", crede alt bucurestean din sector. Intr-adevar, panoul este pus in fata celebrelor blocuri vopsite de Vanghelie in galben, portocaliu, verde si albastru. "Poti sa fii european, daca te speli la lighean? Apa si canal, incepand de maine", zice din afis, primarul de sector. Afiseaza o figura grava. Dedesubt, e pozat un lighean rosu. Primarul poarta o cravata rosie, sa fie asortat. Si in marile intersectii, dai de pozele lui Vanghelie.

La Piata Unirii, de pilda, si-a intins posterul pe toata lungimea unui balcon. In zonele circulate din Capitala, mai gasesti un singur mega- afis electoral, suspendat la cativa metri. Apartine lui Nicolae Serbu si e asezat in statia de tramvai de langa Circul Foamei, din sectorul 5. Langa el zac cartoane si piramide de gunoaie amestecate cu moloz. Oamenii din statie se uita incurcati la insul pozat, fiindca numele nu le pare cunoscut. Serbu nu promite nimic, zambeste, numai, complice. Al treilea candidat din afise este inspectorul Cristian Popescu. "Piedone face ordine!", scrie, sus, pe afis. Dedesubt, un Piedone imbracat lejer, in camasa cu maneca scurta si pantaloni sport. Si, mai ales, asa cum putini l-au vazut: zambind.

Afise cu el sunt de gasit la mai toate statiile de metrou. Fiindca pozele sunt mici, le-au asezat claie peste gramada, cate 15 la un loc, ingramadite peste altele, vechi de un an. Din parti ies bucatele de la afisele de dedesubt, care anunta spectacole. Pensionarii se uita nedumeriti la posterele lui Piedone: nu inteleg de ce, fix dedesubtul afisului, scrie ca biletele se gasesc la Sala Palatului sau ca intrarea este libera. Altii rad sa se prapadeasca, vazand poza lui Piedone, inconjurata de "celebritati" ca Salam, Jean de la Craiova sau Copilul de Aur. In zonele Bucur- Obor si Colentina, oamenii inspectorului au scos panouri mobile si le-au pus pe trotuar, la cativa centimetri de trecerea de pietoni. Restul candidatilor nu si-au insirat, deocamdata, pozele electorale prin oras.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.