Unele din afacerile parlamentarilor pesedisti au ajuns in atentia PNA

Bosii locali ai PSD si-au capatat renume de baroni ai Sibiului dupa biznisuri cu iz penal. Despre seful organizatiei judetene, Ioan Cindrea, oamenii spun ca si-a "infipt" apropiatii in firme "favorizate". Gheorghe Suditu, deputat PSD de Sibiu si presedintele organizatiei municipale, a intrat in vizorul PNA dupa aranjarea unei licitatii. Scandalul iscat in ultimele zile i-a facut pe fostii parteneri de "afaceri-PSD" sa se atace reciproc. Vartejul scandalurilor a fost starnit atunci cand apropiatii lui Ioan Cindrea au fost "impinsi" drept actionari la cateva societati prospere. In plus, sotia lui Gheorghe Suditu aducea in casa foarte multi bani, iar declaratiile de avere ale celor doi ii prezentau drept politicieni imaculati.

Ziarele locale au scris ca una dintre afacerile derulate de oamenii lui Cindrea - fost secretar de stat la Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si presedinte ANOFM - este Crama Apoldu de Sus, care a fost cumparata in urma cu cativa ani impreuna cu Gheorghe Suditu si cu deputatul Radu Podgoreanu. Achizitia s-a facut pe un pret care a creat suspiciuni. Firma Hoser, infiintata de "elita" sibiana a PSD, a achizitionat apoi fostul IAS de la Apoldu de Sus, domeniul de activitate al ei fiind viticultura.

Valoarea tranzactiei nu a fost facuta cunoscuta, dar Hoser SRL a concesionat foarte repede 800 de hectare in zona, de la Domeniile Statului. Din 2001, s-au schimbat actionarii, iar la vedere au ramas un cumnat al sefului "finantelor" din Sibiu, deputatul Radu Podgoreanu si vicepresedintele PSD. Gheorghe Suditu este omul de baza al PSD, cunoscut drept cel care leaga toate relatiile dintre afacerile pesedistilor din judet. Sotia sa, Gertha Hermine Suditu, detine capital majoritar la doua SRL-uri fara activitate ("Ardeleni" SRL si "Racheta" SRL).

Numele lui Suditu apare insa intr-un imens scandal legat tot de Hoser - Ioan Bratu, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine din Romania, sustine ca vicepresedintele PSD Sibiu i-a cerut spaga de 500 de milioane de lei ca sa-l lase sa intre in dreptul asupra unui teren la o licitatie la ferma de la Amnas. "in octombrie 2002 am participat la o licitatie pentru a cumpara unele active scoase la licitatie de Finante, ce apartineau fermei Dacia Apold. Am castigat licitatia, am platit prima rata, iar, cand m-am dus sa platesc o noua rata, mi s-a spus de la Finante ca nu mai pot plati, deoarece licitatia a fost anulata. Am intrebat ce se intampla acolo si mi s-a spus sa ma duc la domnu' Suditu, sa iau legatura cu el, ca o rezolva el.

M-am dus si mi-a spus ca, daca vreau sa continuu, trebuie sa-i dau 500 de milioane de lei pe teren, ca terenul nu e inclus", spune Ioan Bratu. Acesta mai declara ca s-a dus sa-si recupereze banii dupa ce a fost anulata licitatia, dar, din 690 de milioane, cat platise pana atunci, Suditu i-a retinut 200 de milioane, sub forma unui contract de pasunat pe 3 zile de iarna, adica din 27 decembrie 2002 pana in 1 ianuarie 2003! Cazul a ajuns in atentia PNA, care a anuntat ca va demara o ancheta privind acuzatiile de luare de mita. In paralel, deputatul Suditu a deschis si el o actiune in instanta, pentru calomnie, sustinand ca seful oierilor a mistificat toata povestea.

Deputatul Suditu ne-a declarat ca exista un proces penal pe care SC Dacia Apold il are pe aceasta tema. "Dacia Apold l-a dat in judecata pe Ion Bratu pentru folosirea abuziva a 400 de hectare de teren. In 2001, s-a scos la licitatie o ferma din cadrul SC Dacia Apold, in contul datoriilor pe care le avea la stat. Bratu a castigat-o, dar nu a respectat programul stabilit de finantele publice. Asa ca licitatia s-a anulat. Dupa doi ani s-a scos la licitatie aceeasi ferma si a fost castigata de societatea fiului lui Bratu, dar cu 700 de milioane de lei mai putin.

Dacia Apold l-a actionat in instanta pe Bratu pentru ca folosea abuziv terenul, deoarece licitatia a fost facuta doar pentru activul fermei. Constatarea ca s-a folosit abuziv terenul a facut-o ADS-ul", explica Suditu. Despre acuzatia de spaga, deputatul PSD ne spune: "Nu i-am cerut nici un ban. In ce calitate? Eu fac parte dintr-o societate care are actiuni la Dacia Apold." Totusi, deputatul PSD Mircea Bucur sustine ca Gheorghe Suditu neaga in zadar implicarea in afacerea cu "seful oierilor", deoarece chiar el le-a facut legatura: "Stiu ca mi-a zis ca, daca da 200 de milioane de lei, cum venea atunci, pana luni, il lasa sa stea, iar daca nu, il dadea la altul.

Omul nu avea bani in momentul respectiv si atunci Suditu l-a lasat pe dinafara. Nu are cum sa spuna ca nu se cunoaste cu Bratu si ca nu a discutat niciodata! Nu stiu ce contract de inchiriere au facut ei, dar, din cate stiu eu, terenul concesionat de ADS nu putea fi subinchiriat", a mai declarat Bucur presei. Dupa afacerile "Apold" si "Hoser", liderii PSD Sibiu isi termina mandatul cu o licitatie ciudata, prin care au obtinut un teren de 450 de metri patrati intr-o zona buna - Cisnadioara - cu o taxa de concesiune de 45 de milioane de lei, pe 45 de ani. Aproape gratis.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.