Cheltuielile suportate de Camera Deputatilor pentru vizita oficiala in Mexic si Chile a presedintelui instutiei, Bogdan Olteanu, se ridica la 11634 euro, informeaza Newsin. Costurile celorlalti deputati in delegatie nu sunt insa cunoscute.

Potrivit unei informari a Camerei Deputatilor, in cadrul vizitei oficiale in Statele Unite Mexicane si in Republica Chile, cheltuielile aferente lui Bogdan Olteanu s-au adunat astfel: cheltuieli de transport aerian - 10.500 euro, diurna - 762 euro, cazare - 372 euro.

"Cheltuielile de cazare au vizat doar vizita in Statul Veracruz, cazarea in Ciudad de Mexico si in Santiago de Chile fiind suportata de catre autoritatile mexicane si chiliene, pe baza principiului de reciprocitate care se aplica vizitelor la nivel inalt", se arata in comunicatul oficial.

Vizita in Mexic si Chile a unei numeroase delegatii conduse de Bogdan Olteanu, in perioada din 22 iulie - 3 august, a reprezentat un punct de disputa intre presedintele Camerei Deputatilor si jurnalistii de la Evenimentul Zilei, care i-au cerut acestuia sa faca publice cheltuielile acestei deplasari de aproape doua saptamani. Atunci, Olteanu le-a recomandat ziaristilor sa se intereseze de cheltuielile statului cu deplasarile interne si externe ale presedintelui Traian Basescu: "Pana in momentul in care datele solicitate vor deveni publice, va sugerez sa va satisfaceti preocuparile in privinta cheltuielilor banilor publici solicitand Presedintiei Romaniei listele participantilor la ultimele deplasari interne si externe ale presedintelui", a fost raspunsul lui Olteanu la cererea EVZ.

"Constatand ca atitudinea normala a Parlamentului Romaniei de a face publice toate detaliile legate de activitatea sa a starnit un interes legitim, consider ca este oportun ca acelasi interes legitim sa-l starneasca si caracterul total netransparent al activitatii si al cheltuirii banilor publici de catre Administratia Prezidentiala. (...) Va voi furniza o singura cifra din Bugetul de Stat pe anul 2007.

Desi Presedintia Romaniei are un singur demnitar ales, bugetul pentru deplasari externe este de patru milioane RON pe an, fiind egal cu cel al Camerei Deputatilor (4,072 milioane RON pe an), institutie care cuprinde 327 demnitari alesi", se arata in comunicatul remis EVZ de Olteanu, la mijlocul lunii iulie.
In acest context, jurnalistii de la Evenimentul Zilei au cerut si presedintiei date despre ultimele deplasarii ale lui Traian Basescu in strainatate, cotidianul facand publice cheltuielile unor vizite oficiale efectuate in acea perioada de seful statului.

Din delegatia Camerei Deputatilor care a efectuat o vizita in Statele Unite Mexicane si Republica Chile, la invitatia oficialitatilor din cele doua tari, au mai facut parte, potrivit comunicatului lui Bogdan Olteanu: Eugen Nicolicea (vicepresedinte al Camerei Deputatilor, deputat PSD), Daniela Popa (vicepresedinte al Camerei Deputatilor, deputat PSD), Hunor Kelemen (chestor, deputat UDMR), Gelil Eserghep (chestor, deputat PRM), Rares Manescu (deputat, presedintele Grupului de prietenie Romania - Mexic). Delegatia a fost insotita de directorul Directiei de Protocol a Camerei Deputatilor, Gheorghe Dinica si de doi consilieri - Iuliana Leferman, consilier al presedintelui Camerei Deputatilor pe relatii externe si Anca Mireanu, consilier de comunicare al Presedintelui Camerei Deputatilor.

Potrivit comunicatului Camerei Deputatilor, in cadrul intalnirilor oficiale din Mexic, "punctele de interes le-au reprezentat subiecte precum experienta partii romane in implementarea legislatiei privind combaterea coruptiei (declaratiile de avere si interese, transparenta institutiilor publice, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate), precum si succesul reformei fiscale in Romania (efectele cotei unice)".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.