* IHT: PSD nu-si mai poate permite sa inchida ochii la actele de coruptie din Romania * Reuters: Taranii saraci voteaza cu PSD, orasenii cu opozitia * Courrier International: Campania electorala s-a inveninat pe ultima suta de metri

Cu cateva zile inaintea alegerilor prezidentiale si parlamentare, presa internationala face o radiografie a campaniei electorale din Romania, criticand virulent coruptia endemica din tara noastra.

Publicatia "International Herald Tribune" e de parere ca societatea romanesca nu este la fel de slaba si divizata ca in anii 90 pentru a se opune guvernului, iar Partidul Social Democrat, condus de candidatul la presedintie Adrian Nastase, nu isi mai permite sa inchida ochii la actele de coruptie sesizate de UE sau de grupul anticoruptie, Transparency International. Publicatia citeaza cativa diplomati care se plang ca investitorii straini trebuie sa plateasca numerose spagi pentru a razbi intr-o birocratie corupta la toate nivelurile.

Agentia de presa britanica Reuters scrie ca in lupta prezidentiala destul de stransa, "partidul ex-comunist, PSD" condus de Adrian Nastase are mai multe sanse sa castige voturile electoratului sarac din mediul rural, in timp ce votantii din mediul urban si zonele mai dezvoltate din Transilvania opteaza pentru partidele de opozitie. La tara, electoratul este mai conservator, saracia ii face pe votanti mai dependenti de stat, iar "Nastase este statul in ochii electoratului de la tara," mai scrie Reuters.

Agentia de presa mai aminteste ca dupa 15 ani de la caderea comunismului, prapastia dintre sat si oras pe care a incercat sa o inchida Ceausescu este si mai adanca acum inaintea alegerilor. Campania electorala din Romania "s-a inveninat" pe ultima suta de metri, iar candidatii isi joaca ultima lor carte pentru a seduce publicul, scrie publicatia franceza "Courrier International".

Aflati in campanie electorala in Alba Iulia, atat candidatul din partea PSD, cat si candidatul Aliantei D.A. s-au acuzat reciproc la intervale de cateva ore, Basescu catalogandu-l pe Nastase drept "un mafiot", iar candidatul PSD a afirmat ca Alianta D.A. se "foloseste de minciuni pentru a prelua puterea," mai scrie Courrier International. Intr-o pagina de ziar, publicatia franceza schiteaza portretul lui Adrian Nastase, un candidat versat si carismatic, "putin prea aristocrat", "unul dintre cei mai bogati oameni din Romania, dupa cum il descriu adversarii," dar care incearca sa proiecteze asupra electoratului o imagine populara, promitand "prosperitate pentru toti." "The Advocate," o publicatie a comunitatii homosexualilor din America, precizeaza ca drepturile homosexualilor au devenit subiect de campanie electorala in Romania, dupa ce Traian Basescu a afirmat ca sustine drepturi egale pentru homosexuali si lesbiene.

Cea mai mare organizatie a homosexualilor din Romania Ie-a cerut candidatilor sa nu incite cetatenii impotriva comunitatii de homosexuali doar pentru a castiga avantaje electorale, mai scrie "The Advocate."


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.