Purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, a declarat ieri pentru Cronica Romana ca presedintele Dan Voiculescu si membrii Biroului Politic s-au intalnit cu toti reprezentantii la nivel local din toate euroregiunile, in urma acestor discutii fiind stabilit un minim de 7% din voturile pentru Parlamentul European.

Lista, mesajele si strategia PC vor fi stabilite in sedinta Biroului Permanent, care are loc sambata la Brasov. El a afirmat ca din punctul sau de vedere aceasta campanie ar trebui sa fie canalizata pe “rolul Romaniei in Uniunea Europeana ca stat cu drepturi depline, pe ce putem aduce noi in cadrul Uniunii Europene prin Parlamentul European si ce putem aduce, prin mecanismele europene, bun in Romania”. Totusi, liderul conservator si-a manifestat indoiala ca vom asista in campania pentru europarlamentare la dezbateri pe idei si programe, la o campanie pozitiva. “Asa cum ne-a demonstrat-o viata, in ciuda tuturor declaratiilor pe care le-au facut sau le vor face liderii politici, ca vor o campanie curata, eleganta, delicata, din pacate va fi o campanie neaos romaneasca, care va viza atacuri la persoana candidatului, la familia sa si asa mai departe”, a explicat Ciuca. “Noi vom incerca sa promovam o campanie eleganta si curata, asa cum am facut-o si pana acum, dar ni s-a reprosat ca am fost prea eleganti”, a mai spus Ciuca. El si-a reiterat convingerea ca vom asista in campania viitoare la atacuri la partide si la persoane. In privinta pactului transpartinic pentru educatie, Ciuca a aratat ca se arunca multe teme pe piata, “care dau bine pentru sondaje, care sunt de actualitate”, dar care nu sunt puse in aplicare.

Conservatorul a aratat ca abordarea acestor teme coincide cu un “eveniment fericit, de exemplu inceputul de an scolar sau examenele”, datorita faptului ca sunt de interes public. In opinia sa, dupa ce trece acest interes public, demersurile nu mai sunt duse pana la capat. “Noi vom promova orice initiativa, indiferent de initiator, care ne convinge ca este cu buna intentie si eficienta pentru rezolvarea unei teme”, a precizat Ciuca. “Noi nu vom vota si nu vom sprijini un proiect, datorita simpatiei sau antipatiei. Daca se vor propune proiecte care in opinia noastra chiar vor modifica ceea ce se intampla in invatamant in sensul bun al cuvantului, noi le vom sustine cu placere”, a adaugat liderul conservator. Totusi, el si-a reafirmat convingerea ca, la fel ca si multe alte teme, se demareaza in forta, dar mor pe parcurs. In ceea ce priveste strategia post-aderare a Romaniei, Ciuca a declarat ca aceasta nu este inca definitivata.

Legat de votul uninominal, Ciuca a aratat ca “daca vrem sa reabilitam relatia intre electorat si cel care este ales, aceasta este singura varianta”. In context, el a precizat ca Partidul Conservator a depus primul proiect in acest sens, in 1998, si a cerut presedintelui sa faca un referendum pe aceasta tema. In opinia sa, la inceputul mandatului, nimeni nu credea ca e posibil, dar datorita interesului electoral politicianist, s-a creat o conjunctura favorabila introducerii votului uninominal. “Nici nu ne mai intereseaza daca motivatiile sunt sincere sau electorale. Noi credem ca singura varianta de a responsabiliza un parlamentar este votul uninominal. Atunci vor disparea monstrii sacri ai politicii romanesti si vor ramane cei interesati sa-si construiasca o relatie sanatoasa cu electoratul si nu prin intermediul listei de partid”, a mai spus Ciuca. “Noi avem proiectul nostru propriu dar nu vrem ca, din orgolii de paternitate, sa blocam proiectul ProDemocratia. De altfel, noi am cerut ca birourile permanente ale Parlamentului sa fixeze data pana la care comisia electorala poate sa-si depuna raportul, adica 10 august, si sa se convoace o sesiune extraordinara”, a adaugat Ciuca. “Cred ca se tergiverseaza deliberat introducerea votului uninominal pentru a se organiza urmatoarele alegeri tot pe aceasta formula”, a concluzionat purtatorul de cuvant al PC.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.