Dupa ce organizatia autonomista Uniunea Civica Maghiara (UCM) a anuntat ca a strans semnaturile necesare pentru inregistrarea unui nou partid maghiar, UDMR a si torpilat subtil, dar limpede formatiunea radicala condusa de Szasz Jeno.

Motivul: daca de unsprezece ani UDMR se afla la guvernare in Romania - intr-o forma sau alta de colaborare cu puterea -, aparitia Partidului Civic Maghiar nu doar ca poate sparge monopolul UDMR asupra electoratului maghiar, dar poate lasa formatiunea lui Marko Bela la usa Parlamentului. Asta pentru ca organizatia care a criticat constant in ultimii ani politica UDMR va arunca in secuime o contraoferta la Uniune pentru alegerile locale si cele generale.

"Sariti" in invitatie

Dupa discutia dintre presedintele UDMR, Marko Bela, si liderul Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Laszlo Tokes, Uniunea a trimis un comunicat prin care "solicita colaborare Consiliului National Maghiar din Transilvania, Consiliului National Secuiesc si altor organizatii politice sau civile maghiare din Romania" pentru adoptarea unui plan comun de actiune privind reprezentarea politica a maghiarimii, obtinerea autonomiei sau reinfiintarea universitatii maghiare de stat.

Invitatia de colaborare lansata lui Marko Bela a ocolit astfel cu eleganta UCM, presedintele UDMR imbratisand aceeasi retorica pe care o adopta de patru ani incoace: evita sa numeasca UCM in discursurile sale pentru a nega in acest fel existenta adversarilor sai.

Tokes, silit sa asculte UCM

De pozitia UCM depinde si participarea fostului presedinte de onoare al UDMR, Laszlo Tokes, pe lista formatiunii conduse de Marko Bela la alegerile pentru Parlamentul European. Motivul este ca reprezentantii UCM au strans cele mai multe voturi de sustinere a episcopului Tokes pentru PE - 87.000 din cele 140.000 necesare candidaturii independente a episcopului. "Va spun eu ca nu o sa fie lista comuna", a spus Szasz Jeno, care nu doreste lista comuna. De altfel, liderul ucemist nici nu a mers la intalnirea dintre Marko si Tokes, desi presedintele Consiliului National Secuiesc (CNS), Fodor Imre, a participat.

UDMR spune "nem"

Conducerea Uniunii nu este de acord cu aparitia PCM si invoca unitatea doctrinara sub aceeasi umbrela. in opinia lui Marko Bela, infiintarea unui al doilea partid maghiar "nu e benefica pentru ca trebuie sa fim solidari si sa ne rezolvam litigiile doctrinare intr-un singur cadru". Presedintele Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU) ai UDMR, senatorul Gyorgy Frunda, a spus si el ca "daca vom forma mai multe partide, vom fi condamnati sa nu intram in parlament". Pana si senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs, care in dese randuri a facut opinie separata de conducerea Uniunii, este de parere ca "ar fi o solutie mai buna ca sub sigla UDMR sa fie un pluralism real".

"Pusculita" UDMR, in pericol

Mai intai, aparitia Partidului Civic Maghiar (PCM) va ameninta popularitatea UDMR in judetele secuiesti, unde la alegerile locale organizatia lui Szasz Jeno va strange in jurul ei toti votantii maghiari nemultumiti de politica presedintelui UDMR, Marko Bela. si-asa, primaria Odorheiului Secuiesc, al doilea oras ca marime si populatie din Covasna, este condusa de liderul UCM, Szasz Jeno, care a reusit la ultimele alegeri sa ia fata candidatilor UDMR, precum cea a baronului Verestoy Attila. Daca UCM va reusi sa impiedice apoi intrarea UDMR in Parlament, atunci se va inchide si robinetul fondurilor romane si ungare pe care UDMR le administreaza prin numeroasele sale fundatii si asociatii culturale.

4 ani de asteptare

Acum UCM verifica semnaturile, dupa care "cel mai tarziu in toamna" va inregistra PCM la Tribunalul Bucuresti in registrul partidelor politice. Este a doua tentativa de inregistrare a Partidului Civic Maghiar, dupa ce la alegerile din 2004 modificarea legii electorale pe ultima suta de metri a impiedicat UCM sa candideze la sufragii ca organizatie civica.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.