In timp ce o serie de politicieni se bat sa prinda locuri pe liste, altii se zbat sa nu fie nominalizati

Alegerile din toamna pentru Parlamentul European (PE) reprezinta un test extrem de important inaintea scrutinelor din 2008, asa ca partidele se straduiesc sa gaseasca membri marcanti care sa traga dupa ei listele de candidati. Problema este ca aproape niciun lider important nu vrea sa se exileze la Bruxelles, de teama ca pierde influenta la Bucuresti. Exista riscul ca unii politicieni sa fie plasati in fruntea listelor doar pentru a atrage voturi, dar, odata alesi, sa nu calce nicio clipa prin parlamentul de la Strasbourg.

Conducerea PD nu a stabilit, oficial, listele de candidati pentru Parlamentul European, dar este aproape sigur ca vicepresedintele Sorin Frunzaverde este cel care va ocupa prima pozitie. Frunzaverde este artizanul aducerii PD in randul popularilor europeni si se ocupa de relatiile internationale ale partidului. in octombrie 2006, Sorin Frunzaverde a devenit ministru al apararii, portofoliu pe care l-a detinut pana in aprilie 2007.

In general, liderii de marca ai PD nu se inghesuie sa fie alesi europarlamentari, intrucat se tem ca, stand departe de tara, isi vor pierde influenta in partid. Aproape cert, vor ocupa pozitii eligibile actualii parlamentari PD care fac parte din delegatia la Parlamentul European - Marie-Jean Marinescu, Roberta Anastase si Monica Iacob Ridzi. PD spera insa ca, la alegerile pentru PE, sa obtina circa 40% din voturi.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.