Declara vicepresedintele PSD, Ilie Sarbu

- Domnule Sarbu, ultimele sondaje de opinie crediteaza PSD cu un scor electoral de 20-22% din preferintele electoratului. Care este strategia social-democratilor, pentru a reduce la maximum decalajul fata de PD, un partid care pare lider detasat in sondaje?

- In primul rand, vreau sa va spun ca eu am o rezerva serioasa fata de sondajele de opinie, in conditiile in care stiu foarte bine cum se fac acestea. Am vazut, in ultima perioada, ca se apeleaza chiar la sondaje de arhiva, deci, nu ma mai mira nimic. Lupta politica se anunta pe viata si pe moarte, iar sondajele de opinii au rolul lor bine definit in aceasta competitie electorala. Se stie, dealtfel, ca dupa Referendum, PD s-a umflat peste noapte in sondaje, dar nu prin ceea ce inseamna munca politica si resursele umane pe care le au, ci datorita presedintelui Basescu. Incet, incet balanta incepe sa se incline in sens opus, atat seful statului, cat si Partidul Democrat pierzand procente bune din optiunile electoratului. Ramane de vazut insa spre ce se indreapta romanul: spre programe concrete si viabile sau spre populism sau demagogie.

- Este o anomalie sociologica, in contextul in care alegatorii sustin ca doresc politici de stanga, dar se indreapta in acelas timp catre partide de dreapta?

- Cand vine vorba de electorat, este foarte greu sa-l tragi la raspundere pentru votul sau. Traim, din pacate, o realitate pe care cu totii o constatam de cativa ani. PD face ceea ce stie sa faca foarte bine, guverneaza, sta in barca Puterii, si cand vine vorba de decont politic, platesc partenerii. Este o tehnica mai veche, care a fost, de altfel, exersata si in perioada 1997-2000. Este mult mai usor sa seduci electoratul in acest mod. Sa critici tot timpul, sa arati tot ceea ce nu se face, sa te autovictimizezi dar, in acelasi timp, sa uiti ca si tu te afli la guvernare. Daca ne uitam la cei care au, in ultima vreme, probleme cu DNA, observam ca reprezentantii PD cam tin capul de afis. Marele partid al luptei anticoruptie, asa cum se autointituleaza PD, a inceput sa guste din borcanul plin de miere al guvernarii. Si, bineinteles, a cazut in ispita...

- Concret, ce trebuie sa faca PSD, pentru a castiga electoratul de stanga si pentru a deveni o alternativa viabila la actuala guvernare?

- PSD trebuie sa se identifice cu stanga, asa cum a facut-o totdeauna si sa incerce sa rezolve problemele oamenilor si sa se tina de promisiunile pe care le-a facut in campanie. Daca vom respecta aceste lucruri, sunt convins ca vom recastiga electoratul de stanga. Spre exemplu, PSD a avut doua actiuni politice de impact si anume cresterea punctului de pensie si subventiile din agricultura, actiuni care au relansat partidul si in sondajele de opinie. Vom mai avea initiative legate de profesori, sistemul sanitar, tineret, iar prin toti acesti pasi vom dovedi ca suntem un partid de stanga. PSD s-a schimbat mult la fata, in ultimii ani.

- Cum vede PSD campania pentru europarlamentare? Care vor fi argumentele social-democratilor in aceasta confruntare electorala?

- In normal, ar trebuie sa fie o campanie a profesionistilor, a oamenilor care au ceva de spus, a specialistilor care se duc la Uniunea Europeana pentru a reprezenta cu cinste Romania. Stiti foarte bine ca este nevoie de lobby, iar fara un asemenea demers nu se mai poate rezista in aceasta lume a globalizarii. Daca vom avea doar filosofi si politruci, nu vom avea niciun castig. Romania are nevoie de oameni capabili, care s-o reprezinte, sa stie, sa se faca intelesi in dialogurile cu reprezentantii Parlamentului European. Altfel, este o cauza pierduta pentru tara noastra. Trebuie, repet, sa stim cum sa deschidem o usa in interesul romanilor. Asta in cazul in care campania se va axa pe profesionalism, pentru ca acum nu mai sunt valabile listele de partid si promisiunile privind o viata mai buna pe plan intern, ci este un alt tip de campanie, care prevede cunoasterea legislatiei europene. Trebuie sa intram in acest club select nu numai pe hartie dar si prin fapte. Vom avea cei mai reprezentativi oameni si, in al doilea rand, acesti oameni, bine inteles sustinuti de partid, trebuie sa aiba o campanie clara, in care trebuie sa explice populatiei avantajele reprezentarii Romaniei in Parlamentul European. Asta nu este sinonim cu a fi ales in Parlamentul de la Bucuresti unde mai stai in banca, mai citesti un ziar... PSD doreste sa obtina cel putin numarul de europarlamentari pe care ii are in acest moment: 12.

- A inteles, in sfarsit, partidul ca adversarii politici se gasesc in afara, si nu in interiorul partidului?

- PSD si-a strans randurile. Mai sunt, intr-adevar, voci care mai canta fals, desi, multe ori, poate ca aceste voci nu canta chisr atat de fals si poate ca avertismentele lor ar trebui luate in considerare. Dar toate acestea sa se petreaca numai in interiorul partidului, in forurile de conducere a acestora. Sunt oameni care vin si pleaca dintr-un partid. Sa fie clar: PSD nu sta intr-un om, doi sau zece. Este un partid mare, cu structuri puternice si nu cred ca vor fi probleme.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.