Au scapat in Obor, la taraba cu seminte, pentru ca porumbul fiert avea febra, doi presedinti de Republica. Si au inceput sa-si toarne la urari de sanatate de reforma cu acelasi nume ca al lui Nicolaescu, care s-a dus pe pustii.

Ca nu se iubesc nu ar fi o noutate. Si, oricum, dragoste cu sila nu se poate face. Ca nu se pot suporta este o problema pe care o pot rezolva fara vazul lumii. Nu fac Aliante politice si gata! Ca, in schimb, ies pe maidan la o sezatoare ori de cate ori nu au ceva mai bun de facut intereseaza o lume intreaga. Daca tot ne dam euro-atlantici, atunci sa mai luam de la oamenii aia si altceva decat suport financiar sau logistic.

Doi din cei trei presedinti post-decembristi ai Romaniei (probabil ca al treilea era in concediu, altfel ar fi iesit o noua revolutie) s-au trimis pe rand la origini. Nici macar nu mai conteaza cine a inceput si cine a tinut isonul. Din pozitia lor (actuala sau fosta), nu poti sa te ineci ca tiganul la mal...
Fostul presedinte Ion Iliescu respinge acuzatiile formulate la adresa sa de presedintele Traian Basescu, in interviul acordat de acesta revistei „Politique Internationale”, si considera ca, prin aceasta prestatie, actualul sef al statului dovedeste „o mentalitate fanariota, de pretendent la tronul Romaniei”.
Iliescu i-a adresat lui Basescu saptamana trecuta o scrisoare deschisa in care mentioneaza ca pozitia exprimata de seful statului in interviu este „nedemna pentru un sef de stat responsabil”. Basescu declarase despre Iliescu, in interviu, ca este „anchetat pentru crimele comise in cadrul revolutiei din 1989 si al mineriadei din 199O”.

„Imaginea despre Romania, pe care o proiectati prin intermediul unor astfel de aparitii in presa internationala, este grav deformata de obsesiile si de interesele dumneavoastra politice, care au o miza derizorie in raport cu interesul national. Dovediti, si prin acest interviu, ca aveti o mentalitate fanariota, de 'pretendent la tronul Romaniei>>, care-si denigreaza adversarii la 'Marea Poarta>> pentru a primi sau pentru a i se reconfirma 'firmanul>>”, ii scrie Iliescu lui Basescu.

Grajduri cu... grajdari

El adauga ca Romania nu poate fi considerata „un soi de 'grajduri ale lui Augias>> in materie de coruptie” si ca nici Basescu nu este „Hercule, chemat sa le curete”. „Pentru asta ar trebui sa fiti un exemplu de moralitate si de cinste, de onoare. Nu este cazul!”, sustine Iliescu. El sustine ca „problemele” lui Basescu „cu justitia”, cu „abuzurile”, cu „afacerile dubioase, care privesc si spalarea de bani, si falsul si uzul de fals, incalcarile sistematice ale Constitutiei” nu vor fi uitate.
„Nu puteti da la infinit lectii altora, nu puteti poza mereu in incoruptibil, in luptatorul cu sistemul ticalosit, cata vreme ati contribuit si contribuiti din plin la ticalosirea lui. Va reamintesc, in acest context, ca ati fost suspendat din functia de sef al statului pentru reale, si nu inventate, incalcari ale Constitutiei, si nu, cum fals prezentati lucrurile in interviu, pentru ca ati condamnat comunismul, ati 'deschis>> dosarele Securitatii si ati inceput lupta impotriva coruptiei. Nu va puteti ascunde in spatele avizului consultativ al Curtii Constitutionale, pe care fals il prezentati drept un verdict de achitare. Curtea Constitutionala nu v-a judecat si nici nu v-a achitat, cum le spuneti dumneavoastra cititorilor francezi pentru a prezenta intr-o lumina falsa actiunea legitima a celor 322 de parlamentari, pe care ii prezentati ca pe niste odiosi pucisti”, sustine fostul presedinte.

Intre noi, comunistii

Iliescu spune ca gestul lui Basescu de a condamna comunismul este „ipocrit si oportunist” si considera ca scopul acestuia este de a atrage electoratul anticomunist si revansard in tabara actualului sef al statului. „Rezultatul unor astfel de acte nu este altul decat adancirea conflictelor din societate, legitimarea urii si a atitudinilor revansarde ca instrumente ale luptei politice”, considera Iliescu.

Corupt in direct

Fostul presedinte ii reproseaza actualului sef al statului ca a transformat lupta impotriva coruptiei „in spectacol, in show de televiziune”. „Mai mult, in numele luptei impotriva coruptiei, ati acceptat incalcarea de catre Procuratura si Serviciile secrete a unor drepturi si libertati fundamentale, garantate de Constitutie, pe care o incalcati, la randul dumneavoastra, cu o consecventa demna de o cauza mai buna”, ii scrie Iliescu lui Basescu.
El sustine ca dosarele fostei Securitati au fost accesibile inca din anul 2OOO. „Deocamdata, in afara de manipularea unor date din aceste dosare, nu s-a intamplat nimic semnificativ, in schimb 'dosariada>> a dus la scaderea increderii in institutii si in statul de drept si la generalizarea suspiciunii. Faptul ca la Referendum romanii care s-au prezentat la urne nu au votat destituirea dumneavoastra nu inseamna ca faptele care vi se reproseaza nu au existat”, scrie Iliescu.

Constitutia igienica

Fostul sef al statului ii precizeaza lui Basescu ca, la 19 mai 2OO7, romanii nu l-au mandatat pe acesta sa se razbune pe aceia care i-au fost impotriva „Mai mult, romanii nu v-au legitimat prin votul lor practicile dumneavoastra de a va aroga tot mai multe prerogative executive, incalcand astfel, a cata oara, Constitutia. Este clara dorinta dumneavoastra de a obtine tot mai multa putere, in detrimentul Parlamentului si al Guvernului. Acest lucru este, din punctul meu de vedere, imoral si periculos. Sunteti un om care dispretuieste profund democratia si regulile ei. Ne-ati dat suficiente dovezi in acest sens”, scrie Iliescu.

„Afirmatia dumneavoastra ca as fi anchetat pentru 'crimele comise in cadrul revolutiei din 1989 si al mineriadei din 199O>> nu ma vizeaza doar pe mine, ci pe toti aceia care in zilele si noptile fierbinti din decembrie 1989 si-au asumat riscuri si raspunderi pentru rasturnarea unui regim odios, antipopular si instaurarea democratiei in Romania. Ea reflecta dorinta unora dintre sustinatorii dumneavoastra de a rescrie istoria cu mana justitiei. Ati nesocotit prin aceste afirmatii realitatea, ati murdarit sacrificiul celor care ne-au redat libertatea si demnitatea. Si vreti sa fiti 'presedintele tuturor romanilor>>!”, scrie Iliescu. El considera ca Basescu a fost inventat de un grup de „oligarhi de bine” care l-a ajutat sa fie ales in cea mai inalta demnitate a statului roman, pe care il dezonoreaza prin comportamentul sau.

Scoala te formeaza!

Presedintele Traian Basescu considera ca scrisoarea deschisa care i-a fost adresata de fostul presedinte Ion Iliescu „este plina de ura si minciuna” si constituie „un exemplu tipic de propaganda de inspiratie sovietica”, a declarat purtatorul de cuvant al sefului statului, Valeriu Turcan.
„Este o scrisoare plina de ura si minciuna, indreptata impotriva unui presedinte care vrea un altfel de stat decat cel pe care l-a imaginat domnul Ion Iliescu, impreuna cu toti cei care au confiscat Revolutia din 1989 in favoarea lor”, se arata intr-un comunicat al purtatorului de cuvant al presedintelui remis media dupa inregistrarea la Cotroceni a scrisorii lui Iliescu.
In comunicat se precizeaza ca scrisoarea mentionata „arata dispretul domnului Iliescu pentru adevar, dar si pentru votul poporului roman”.

„Presedintele considera pozitia publica a domnului Iliescu un exemplu tipic de propaganda de inspiratie sovietica, nedemna de un fost sef de stat. Prin reconcilierea nationala pe care si-o atribuie, domnul Ion Iliescu intelege probabil asmutirea minerilor impotriva altor categorii sociale, tolerarea oligarhilor, a grupurilor de interese nelegitime si a baronilor locali. Presedintele Traian Basescu ii asigura pe cetateni ca nu va permite intoarcerea Romaniei europene la institutiile si practicile consacrate de regimul Iliescu”, se arata in declaratia lui Turcan.

Cine-a pus PD-ul in drum?

Presedintele Traian Basescu a reluat, intr-un interviu acordat recent revistei „Politique Internationale”, criticile la adresa actualei clase politice din Romania, formulate in timpul suspendarii sale si dupa aceasta perioada.

El sustine, in interviu, ca premierul Calin Popescu-Tariceanu a scos ministrii PD din Guvern cu ajutorul lui Mircea Geoana, presedintele PSD, si al lui Ion Iliescu si ca suspendarea sa a fost „mai mult decat un puci” parlamentar, pus la cale de cei care se temeau ca vor fi luati in vizor de Justitie dupa reformele incepute de fostul ministru de resort Monica Macovei si de el insusi. Referindu-se la Ion Iliescu, Basescu precizeaza ca acesta este „anchetat pentru crimele comise in cadrul revolutiei din 1989 si al mineriadei din 199O”.

Propaganda de recuzita

Presedintele PD, Emil Boc, i-a solicitat fostului presedinte Ion Iliescu sa renunte 'la propaganda comunista pe care a practicat-o atata amar de vreme>> si sa lase Romania sa isi urmeze drumul european.

'Cerem fostului sef al statului Ion Iliescu sa renunte macar acum la propaganda comunista pe care a practicat-o atata amar de vreme. Ii cerem sa lase Romania sa isi urmeze linistita drumul european pe care a reusit sa il gaseasca dupa mari intarzieri provocate de mineriade, lipsa reformei si coruptia la nivel inalt, patronate trei mandate de fostul presedinte Ion Iliescu>>, se arata intr-un comunicat transmis media saptamana trecuta de liderul democrat Emil Boc.

Potrivit sursei citate, Ion Iliescu trebuie sa inteleaga ca Romania a intrat intr-o alta epoca istorica, desi 'ca fost lider comunist nu se poate obisnui cu acest gand>>.

'PD s-a desprins de comportamentul politic inchistat al lui Ion Iliescu inca din 1991. PD considera ca un lider politic care se crede intangibil, desi a girat crime, care se crede integru moral, desi a dispretuit profund - si continua s-o faca si acum - justitia si drepturile fundamentale ale omului, care se autointituleaza sarac si cinstit, desi a inchis ochii in fata jafului guvernarii PSD, nu are cum sa pretinda sa mai fie o voce intr-o Romanie europeana>>, se arata in comunicatul PD. De asemenea, Emil Boc afirma ca formatiunea sa politica 'asteapta retragerea lui Ion Iliescu din viata politica a Romaniei, considerand ca poporul roman a indurat prea mult din cauza mentalitatilor si a practicilor sovietice de care fostul sef al statului nu a reusit sa se desprinda>>.

Spun si eu!

Ministrul afacerilor externe, Adrian Cioroianu, a declarat zilele trecute ca unele dintre declaratiile presedintelui Traian Basescu pe probleme de politica externa nu ajuta Romania. Audiat joia trecuta de senatorii si deputatii membri in comisiile de politica externa si aparare, ministrul de externe a precizat ca nu este incantat de ultimul interviu acordat de presedintele Traian Basescu unei importante reviste de politica externa din Franta.

'Unele lucruri spuse de presedinte in acest interviu nu ne ajuta deloc, in conditiile in care vom fi iarasi intrebati cu totii cand vom merge in diverse capitale europene sau la Parlamentul European de ce nu mai terminam odata cu scandalurile>>, a afirmat Cioroianu.
El a precizat ca subiectul razboiului dintre Parlament si seful statului nu ajuta imaginea externa a Romaniei si a subliniat ca tonul acestui conflict trebuie uitat nu numai de Traian Basescu, ci si de celelalte forte politice.

In cadrul audierilor din comisiile reunite, Cioroianu s-a referit si la declaratiile 'agresive>> ale sefului statului fata de Federatia Rusa, explicand ca Traian Basescu are o libertate mai mare de exprimare in probleme de politica internationala care, ulterior, se reflecta in sondaje.

'Romania este o tara in care, daca spui unele lucruri verde in fata Rusiei, acest lucru se reflecta in sondajele interne. Mereu declaratiile sale (ale presedintelui Traian Basescu - n.r.) au tinut cont de asta>>, a afirmat Adrian Cioroianu.

El a adaugat ca, spre deosebire de seful statului, in calitatea sa de ministru al afacerilor externe, nu are aceasta 'marja de libertate>> si, oricum, nu poate sa adopte aceasta atitudine pentru ca nu este de acord sa sacrifice o institutie de dragul unui succes imediat in sondaje. Cioroianu s-a declarat astfel adeptul unei atitudini curajoase, dar nu agresive in relatia cu Federatia Rusa, o abordare pragmatica in sensul interesului national al Romaniei.

Cat priveste relatia sa personala cu presedintele care s-a opus numirii sale ca ministru al afacerilor externe si l-a criticat in repetate randuri pentru prestatia sa la conducerea diplomatiei romane, Adrian Cioroianu s-a aratat impaciuitor, explicand ca oricine mai poate gresi.
„Eu raman la ideea ca nu m-am inselat cand, in noiembrie 2OO4, faceam impreuna campanie electorala la Timisoara, unde eu candidam ca senator si spuneam despre dansul ca este foarte bun, iar dansul spunea ca si eu sunt foarte bun”, a mentionat Cioroianu.

Afirmatiile lui Cioroianu au venit ca urmare a unei intrebari adresate de senatorul social-democrat Cristian Diaconescu despre modul cum decurge colaborarea cu presedintele Traian Basescu.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.