Premierul promite ca va discuta cu asociatiile producatorilor

Oficial se raporteaza un consum de 25 kg paine/locuitor

Romanii mananca insa de 5 ori mai multa

Reducerea taxei pe valoarea adaugata la paine va face obiectul unei discutii intre Guvern si asociatiile producatorilor, iar o astfel de masura va trebui sa aiba ca rezultat final mentinerea pretului actual al painii, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu. Premierul si ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, au vizitat ieri fabrica de paine Berceni, aratand ca doresc sa afle problemele cu care se confrunta aceste unitati in contextul cresterii probabile a pretului pe piata la grau si paine. Tariceanu s-a referit si la propunerea ministrului Agriculturii de reducere a TVA la paine, precizand ca masura este inca analizata si va fi discutata cu reprezentantii asociatiilor producatorilor de paine. "Reducerea TVA va trebui, insa, sa aiba ca rezultat final mentinerea pretului actual al painii", a spus Tariceanu, citat de Mediafax. El a evitat sa aprecieze daca o crestere a pretului la paine este sau nu justificata in conditiile actuale, aratand ca aceasta este dictata de mecanismele economiei de piata.

Vosganian: Reducerea taxei, o ipoteza

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat saptamana trecuta ca introducerea unei cote reduse de TVA la paine nu reprezinta deocamdata o decizie a Guvernului, ci o propunere ramasa la stadiul de ipoteza.

"O cota redusa de TVA la paine ramane in stadiu de ipoteza", a spus Vosganian la finalul sedintei de miercuri a Guvernului, in care a prezentat membrilor Cabinetului prima forma a proiectului de buget pentru 2008.

Introducerea unei cote reduse de TVA la paine a fost enumerata de ministrul Agriculturii printre posibilele masuri pentru prevenirea cresterii pretului, ca urmare a reducerii productiei de grau, provocata de seceta. Remes a aratat insa ca majorarile de preturi anuntate de firmele de panificatie nu sunt justificate, pentru ca pretul graului nu este mare comparativ cu anii trecuti. Reprezentantii firmelor de morarit si panificatie au declarat ca recolta redusa de grau din acest an, reprezentand circa jumatate fata de anul trecut, va determina cresterea pretului painii si a produselor de panificatie, treptat, cu 5-6% pentru inceput si cumulat 30-40% pana la sfarsitul anului. Productia de grau si secara a scazut la jumatate fata de 2006, la circa 2,6 milioane de tone, potrivit datelor Ministerului Agriculturii, centralizate dupa finalizarea recoltarii pe o suprafata de 91% din terenurile cu aceste culturi.

Premierul ameninta cu sanctiuni "exemplare" pe cei care nu platesc la Fisc

Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Inspectia Muncii vor verifica daca producatorii de paine achita obligatiile fiscale si incheie forme legale de angajare a personalului, iar firmele care desfasoara actiuni de evaziune fiscala vor fi sanctionate "exemplar", a declarat premierul Tariceanu. El a aratat ca piata interna, pentru care se raporteaza oficial un consum de 24 kilograme paine pe cap de locuitor, de cinci ori mai putin decat consumul real, este caracterizata de o "uriasa evaziune fiscala".

"Nu vad de ce marii producatori platesc TVA si impozite, iar multi altii nu platesc aceste obligatii. Este normal ca toti producatorii sa fie tratati egal, iar cei descoperiti cu acte de evaziune fiscala vor fi sanctionati exemplar", a spus Tariceanu.

Premierul a mai anuntat la inceputul lunii iulie ca Executivul va initia o serie de actiuni impotriva firmelor din industria de panificatie care nu platesc taxa pe valoarea adaugata si nu factureaza marfa vanduta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.