- Domnule Rusanu, cum vedeti evolutia PNL din ultima vreme? S-a erodat formatiunea pe care o reprezentati la guvernare?

- Orice partid politic aflat la guvernare sufera un proces de erodare. In plus fata de aceasta, in ultimii doi ani de zile, Partidul National Liberal a “beneficiat” de atacurile colegilor de Alianta si ma refer aici la Partidul Democrat si la Presedintele Traian Basescu care, desi aveau reprezentanti in executiv (ministrii, secretari de stat, presedinti de agentii si directori de servicii descentralizate), criticau Guvernul si pe primul ministru de parca ar fi fost in opozitie.

- In ultimul sondaj CURS, PNL este cotat cu 13%, la mare distanta de PD, care este creditat cu 40%. Care ar fi, in opinia dumneavoastra, pasii pe care PNL trebuie sa-i faca pentru a obtine un rezultat bun la alegerile pentru Parlamentul European?

- “Jocul murdar”si perfid al asa-zisilor aliati a determinat o erodare mai rapida a Partidului National Liberal in aceasta perioada si o crestere artificiala in sondaje a Partidului Democrat care nu s-a remarcat prin nicio actiune constructiva.

- Cum apreciati activitatea guvernului Tariceanu pe plan economic in acesti doi ani si jumatate?

- In plan economic, Guvernul Tariceanu a inregistrat cea mai buna performanta din ultimii 15 ani, recunoscuta inclusiv de organizatiile financiare internationale si de agentiile de rating. Limbajul sec al cifrelor sustine aceasta afirmatie: cresterea economica de peste 6% in ultimii doi ani, una dintre cele mai mari din Europa, volumul investitiilor straine in Romania in anul 2006 mai mare decat suma ultimilor 6 ani, reducerea inflatiei pana la 4% in 2007 si 3,5 % prognozata pentru anul 2008, ponderea veniturilor in PIB de 39% in anul 2008. Toti acesti indicatori macro-economici s-au concretizat in alocarea de resurse suplimentare pentru invatamant (6% din PIB), sanatate (4,5% din PIB) si o majorare substantiala a pensiilor.

- Este legea pensiilor o realizare a executivului, chiar daca multi afirma ca nu exista surse de finantare pentru aceasta majorare?

- Cei “multi”, care sustin ca nu exista sursa de finantare pentru majorarea pensiilor, fac parte dintre pseudofinantisti, care nu au lucrat in viata lor la elaborarea bugetului, sau care n-au intocmit niciodata un BVC (Buget de venituri si cheltuieli). As prezenta trei argumente privind asigurarea sursei de finantare: excedentul Bugetului de Asigurari Sociale din 2007, aplicarea procentului pentru contributia la pensie la o baza de calcul din ce in ce mai mare (intrucat salariul minim pe economie creste de la an la an), peste 80% din sumele alocate in plus pensionarilor se vor regasi in cheltuieli curente (cumparari de marfuri alimentare, imbracaminte, bunuri de larg consum etc.), 19% din valoarea acestora intorcandu-se inapoi la Bugetul de Stat prin TVA si o parte semnificativa prin impozitul pe profit platit de agentii economici, care vor inregistra o crestere a volumului de vanzari. Daca mai punem la socoteala si o crestere a numarului locurilor de munca, care vor suporta impozite si taxe, vedem falsitatea acestor “opinii” ca “nu exista surse de finantare”. Intr-un cuvant, cresterea pensiilor in urmatorii doi ani va determina o marire a consumului cu o cifra sensibil egala cu cea alocata pensionarilor.

- PLD acuza o intelegere intre PSD si PNL pentru torpilarea votului uninominal, sustinand ca cele doua partide ar mai dori sa prinda un mandat pe actuala formula de vot pe liste, datorita faptului ca multi parlamentari n-ar mai intra in Parlament. Cum comentati?

- Nu pot sa comentez afirmatiile unui partid creditat, in orice sondaj de opinie, cu maxim 4%, sub pragul minim pentru intrarea in Parlament, decat ca o simpla speculatie.

- Cum vedeti evolutia scenei politice pana in 2008?

- Alegerile europarlamentare vor limpezi intr-o mare masura scena politica romaneasca, fiind cel mai important test politic, inaintea alegerilor locale si guvernamentale din 2008. In mod cert, Guvernul Tariceanu isi va duce mandatul incredintat pana la capat, iar realizarile pe care le va prezenta la sfarsitul acestuia vor recomanda Partidul National Liberal sa faca parte din viitoarea formula guvernamentala a Romaniei.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.