Negocierile dintre presedintele UDMR, Marko Bela, si pastorul reformat vor continua in luna august.
Au decis continuarea negocierilor. Acesta este rezultatul intilnirii de ieri, de la Cluj, dintre presedintele UDMR, Marko Bela, si liderul Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), pastorul reformat Tokes Laszlo. „Nu puteati astepta sa facem azi casatoria! Doar partenerii trebuie sa se cunoasca inainte”, a aruncat o gluma Tokes, dupa ce a anuntat ca, in continuare, este candidat independent pentru Parlamentul European. “Inca sint candidat personal, cu 137.000 de semnaturi in favoarea mea. Nu ne-am asteptat sa reluam dialogul cu UDMR dupa ce, anul trecut, am fost refuzati, chiar ignorati. Dar am trecut peste intreruperea dialogului si azi ne-am inteles sa continuam negocierile”, a mai precizat acesta.

Concret, cei doi lideri maghiari au stabilit formarea unui grup de lucru, cu reprezentanti ai ambelor parti, care va studia atit propunerile CNMT, cit si cele ale UDMR si va da o rezolvare comuna pina pe 24 august. „Dupa aceasta data, in functie de solutiile gasite, probabil ne vom mai intilni”, a spus Marko. Cei doi au accentuat nevoia maghiarilor de a avea o reprezentare unitara la Bruxelles, unde au primit invitatia de a face o vizita comuna, in octombrie, din partea europarlamentarului maghiar Tabajdi Csaba. „Nu aveam iluzia ca vom ajunge foarte repede la un consens privind dezideratele noastre. Unele deziderate, cum ar fi formele de autonomie, invatamintul in limba maghiara, dezvoltarea Transilvaniei, sint comune, dar poate ca intelegem altfel prioritatile sau vedem altfel unele detalii”, a declarat Marko, intrebat care sint divergentele care stau in calea intelegerii dintre el si Tokes.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.