Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a declarat ca partidul din care face parte este ingrijorat de proiectiile bugetare facute de Guvern pentru anul 2008, in conditiile in care veniturile prognozate ca pondere in PIB sunt nerealiste.

Videanu a mai adaugat ca democratii asteapta cu interes proiectul de buget pe care Guvernul ar urma sa-l prezinte in luna septembrie. De altfel, ei au realizat o analiza completa a politicilor fiscale si bugetare din 2005 pana in prezent, iar in urma acestui studiu s-a constatat ca, in 2005, propunerile de buget au fost realiste, in sensul ca ponderea veniturilor din PIB a fost de 31%, in executie ponderea fiind de 30,4%. Si pentru 2006 propunerea a coincis cu bugetul in executie, aceasta fiind de 31,2% pondere in PIB a veniturilor. “Ponderea cresterii veniturilor in PIB nu poate sa vina decat din cateva zone, una dintre acestea fiind o mai buna colectare. In anul 2007, dupa ce guvernul PNL a fost dat in franciza la PSD, economia subterana a crescut cu doua procente in PIB, ceea ce este un fenomen ingrijorator, pentru ca intreaga filosofie de politica fiscala pe care a avut-o la baza programul de guvernare considera ca principala resursa reducerea economiei subterane si reducerea autoconsumului prin aducerea lui in economia fiscalizata”, a explicat liderul PD.

El a mentionat ca economia subterana creste, in special, in zona constructiilor. Videanu a apreciat ca o pondere a veniturilor bugetului national consolidat in PIB de 39,1%, cat este prognozat in momentul de fata, este absolut fantezista. In viziunea democratilor, largirea bazei de impozitare se poate face prin crestere economica si prin introducerea in economia fiscalizata a unei parti din economia subterana si a autoconsumului. Din acest punct de vedere, liderul PD a sustinut ca nici din aceasta zona nu sunt elemente care sa duca la o crestere substantiala a veniturilor. Liderul democrat a mai subliniat ca Romania trebuie sa-si respecte angajamentele internationale, iar din aceasta perspectiva, va trebui ca in bugetul pe 2008 sa se acorde cel putin 2,38% din PIB pentru armata. De altfel, democratii au anuntat ca vor monitoriza, din opozitie, constructia bugetara din perspectiva angajamentelor pe care si le-a asumat alaturi de PNL, in cadrul campaniei electorale din 2004.

Marinescu contraataca - “Sa plece coruptii din PD”

Senatorul democrat, Marius Marinescu, a declarat ca a primit mai multe oferte de a se alatura unor partide, insa el doreste sa-si continue activitatea in cadrul PD. Totusi, in cazul in care va fi exclus din partid, parlamentarul democrat va analiza si aceste oferte, insa, pentru inceput, va ramane senator independent. “Eu, totusi, sper ca binele sa invinga. Coruptii din PD trebuie sa-si dea demisia”, a adaugat Marius Marinescu. Precizarile democratului Marius Marinescu vin in urma unui comunicat al Partidului Verde, potrivit caruia senatorul este asteptat in randul conducerii acestei formatiuni politice. Deocamdata, insa, Marinescu asteapta verdictul Comisiei Nationale de Etica si Litigii a partidului


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.