Deputatul PSD de Suceava Ioan Stan sustine ca painea nu va putea fi asigurata din productia autohtona a acestui an si ca atat painea, cat si principalele produse alimentare vor suferi majorari de preturi, desi guvernantii sustin ca acestea nu se vor produce.

"Pentru a preveni cresterea pretului painii este necesar ca TVA sa scada la 5 la suta”, a spus Stan, citat de Mediafax. El a precizat ca PSD propune scaderea TVA la 5 la suta si pentru lapte, carne, ulei si zahar, iar Guvernul are resurse sa faca acest lucru.

Conform sursei citate, in proiectul de buget pentru anul 2008 Guvernul trebuie sa aloce Agriculturii 3 la suta din PIB, fata de 1,88 in 2007. Prin alocarea de fonduri suplimentare, va trebui sa se faca lucrari de marire a suprafetei irigate, punerea in fapt a procesului de impadurire si asigurarea cofinantarii la proiectele de dezvoltare rurala din fonduri structurale.

Ioan Stan, care este membru al Comisiei de agricultura, a explicat ca daca in anul 2006 pretul graului era de 100-110 dolari/tona, in prezent acesta a ajuns la 170 de dolari/tona si sunt sanse sa treaca de 200 de dolari/tona. El a mai afirmat ca, anual, Romania are nevoie de aproximativ cinci milioane de tone de grau si ca, potrivit declaratiilor ministrului Agriculturii, in acest an va fi o productie de trei milioane de tone, la care se adauga 800.000 de tone de grau din productie neraportata.

Potrivit lui Stan, in conditii normale, cand sunt suficiente celelalte alimente, consumul de grau pentru panificatie este de 3,5-3,7 milioane de tone anual, la care se adauga un necesar de 500.000 de tone de grau pentru samanta si 600.000 de tone pentru furaje. Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, saptamana trecuta, ca introducerea unei cote reduse de TVA la paine nu reprezinta deocamdata o decizie a Guvernului, ci o propunere ramasa la stadiul de ipoteza. "O cota redusa de TVA la paine ramane in stadiu de ipoteza", a spus Vosganian, la finalul sedintei de miercuri a Guvernului, in care a prezentat membrilor Cabinetului prima forma a proiectului de buget pentru 2008.

Introducerea unei cote reduse de TVA la paine a fost enumerata de ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, printre posibilele masuri pentru prevenirea cresterii pretului, ca urmare a reducerii productiei de grau, provocata de seceta. Remes a aratat insa ca majorarile de preturi anuntate de firmele de panificatie nu sunt justificate, pentru ca pretul graului nu este mare comparativ cu anii trecuti.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, considera ca reducerea TVA la paine este o optiune deschisa, dar trebuie evaluat impactul deciziei si capacitatea sistemului fiscal de a administra o astfel de masura. Reprezentantii firmelor de morarit si panificatie au declarat ca recolta redusa de grau din acest an, reprezentand circa jumatate fata de anul trecut, va determina cresterea pretului painii si produselor de panificatie, treptat, cu 5-6% pentru inceput si cumulat 30-40% pana la sfarsitul anului.

Productia de grau si secara a scazut la jumatate fata de 2006, la circa 2,6 milioane de tone, potrivit datelor Ministerului Agriculturii, centralizate dupa finalizarea recoltarii pe o suprafata de 91% din terenurile cu aceste culturi.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.