Intr-un interviu acordat Cotidianului, liderul UDMR declara ca va pune conditii ferme pentru a ramine din 2008 la guvernare si recunoaste ca suspendarea lui Basescu a fost o greseala.

Ati plecat dupa doi ani si jumatate din Guvern, anuntind ca va veti concentra asupra activitatii din UDMR. Ce v-a impins sa faceti acest pas?

Trebuie sa va spun ca am facut acest gest cu regret fiindca, la urma urmei, mi-a placut ceea ce am facut in Guvern. Am plecat in urma unei analize facute dupa referendumul privind presedintele tarii. Si sint momente in care trebuie sa stabilesti foarte bine prioritatile. Prioritatea pentru mine in acest moment nu este functia de vicepremier, oricit de onoranta ar fi, ci cea de presedinte al UDMR.

A fost o greseala sustinerea de catre UDMR a demiterii presedintelui?

Pozitia noastra a fost ca avem o problema, si anume ca presedintele printr-un anumit comportament a depasit cadrul constitutional existent si trebuia atentionat sau sanctionat pentru acest lucru. Aceasta pozitie a UDMR a fost corecta, dar a fost o greseala initiativa suspendarii si ducerea mai departe a ideii pina la referendum.

Maghiarii care s-au dus la vot au votat pentru Basescu...

Eu nu fac parte din acei politicieni care dintr-un rezultat negativ vor sa faca ceva pozitiv si nu incerc sa fac dintr-un esec un succes. E foarte bine ca, cu ocazia unui astfel de vot, am aflat ca nu intotdeauna putem sa impunem opinia UDMR si ca nu intodeauna electoratul maghiar este de acord cu noi. Din acest punct de vedere a fost o intimplare fericita, pentru ca nu s-a votat in mod direct despre UDMR. E mult mai bine sa aflam la un astfel de referendum ca avem probleme de comunicare si de transmitere a unui mesaj.

De ce nu ati facut sondaje inaintea referendumului?

Am incercat sa sondam si noi electoratul maghiar si am vazut ca nu exista o majoritate pentru demiterea presedintelui, dar in politica nu te poti ghida in orice moment dupa sondajele de opinie. In acest moment, problema in politica romaneasca ar fi ca in jurul nostru a prins viata un populism nemaipomenit. In acest moment am impresia ca toata lumea actioneaza dupa sondajele de opinie.

Va ginditi la cineva anume?

Sa va dau un exemplu: PSD in acest moment are probleme de sustinere fata de procentajul lor de altadata, in continuare este cel de-al doilea partid si probabil ca va fi si la alegerile din 2008. El reprezinta polul de stinga, dar totusi, ca un partid care nu e primul pe lista de popularitate si care nu poate sa fie convins ca, intr-un an cit mai aveam pina la alegeri, va deveni primul partid din Romania, nu inteleg cum isi asuma niste opinii extrem de bizare legate de sistemul de vot, cu votul uninominal. Cei din acest partid au devenit cel mai puternic sustinator fata de votul uninominal pur, fara compensare, fara echilibrare. Un astfel de sistem convine intotdeauna unui singur partid, care este primul. In acest moment, PD se pare ca este primul, poate ca, peste patru-cinci ani, altcineva va fi primul. Un sistem uninominal intotdeauna favorizeaza un singur partid, iar celelalte sufera. Nu prea inteleg de ce, din motive de popularitate, unele partide au astfel de sustineri citeodata sinucigase.

Revenind la guvernare, nu credeti ca, prin plecarea dumneavoastra, UDMR risca sa nu-si mai impuna citeva puncte de pe agenda sa, precum statutul minoritatilor, la problema Universitatii “Babes-Bolyai” si chiar la subiectul autonomiei locale? Nu s-au realizat cu dumneavoastra in Guvern, dar care mai sint sansele ca ele sa fie atinse?

Legea minoritatilor e in prezent in Parlament, noi nu am renuntat la acest proiect, dar, intr-adevar, adoptarea lui ar fi posibila daca am reusi sa construim o majoritate care sa fie interesata de adoptarea lui.

Mai aveti sperante ca veti reusi?

Sperante am, dar certitudini, nicicum. In acest moment in care avem un guvern minoritar, unde sintem sustinuti de PSD si eventual si de altii, dar in Parlament nu exista o majoritate transparenta, declarata, care sa fie interesata in dainuirea coalitiei respective, in astfel de conditii nu pot afirma ca vom reusi aceste lucruri.

Veti numi un alt vicepremier?

Nu ne-am decis inca.

Regretati scoaterea PD de la guvernare?

Un guvern restructurat cu participarea PD nu ar fi primit votul majoritatii in Parlament. In ceea ce ma priveste, eu am colaborat cu unii ministri ai PD. Nu am colaborat bine cu ministrul Justitiei, dar am colaborat foarte bine cu ministrul Internelor, cu ministrii Invatamintului din partea PD si am colaborat bine si cu alti ministri. Cu ministrul Transporturilor. UDMR nu a fost intr-un conflict direct cu PD, cu o exceptie importanta: legea minoritatilor. Acolo in continuare reprosez si presedintelui, si PD ca au facut o greseala foarte mare ca nu au inteles ca nu numai pentru UDMR este important acest proiect de lege.

Cu cine ati guvernat mai bine, cu Alianta D.A. sau cu PSD?

Cu PSD nu am fost in guvern si de aceea probabil ca relatiile noastre au fost mult mai calme. Desi si din punctul de vedere al programelor nu am fost apropiati de PSD, pentru ca noi sintem totusi o formatiune de centru-dreapta, in ceea ce priveste drepturile minoritatilor, am realizat foarte multe in acea perioada. Dupa parerea mea, pentru ei a fost o sansa extraordinara sa guverneze singuri.

UDMR va fi si in 2008 la guvernare?

Eu nu cred ca trebuie sa fim in orice guvern, daca as sti cine ar forma guvernul in 2008, v-as putea spune daca sintem compatibili sau nu. Noi sintem incompatibili doar cu PRM. Cu ceilalti nu sintem incompatibili, cu PD am fost in guvern, cu PNL colaboram foarte bine, cu PSD am colaborat.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.