Senatorul PSD Sorin Oprescu a criticat ieri institutiile responsabile de faptul ca cetatenii romani asigurati medical nu mai beneficiaza de carduri europene de sanatate,pentru ca,din "neglijenta" sau "rea intentie",nu a fost innoit contractul de tiparire a cardurilor.

"La 6 luni de la intrarea Romaniei in UE, eliberarea cardului european de sanatate a fost suspendata, deoarece contractul incheiat la inceputul anului 2007 a expirat, iar din neglijenta sau poate chiar din rea intentie, nimeni nu a catadicsit sa incheie un nou contract pentru tiparirea acestor carduri. Nu suntem in stare sa tiparim un card si dam in continuare <<adeverinte>> pentru ca asa se obisnuieste sa se faca reforma in domeniul sanatatii, sau poate ca, clientela politica nu s-a pus la punct cu logistica necesara", sustine Oprescu, citat de catre NewsIn.

Senatorul PSD a mai aratat ca Romania nu are o legislatie proprie pentru decontarea serviciilor acordate in statele Uniunii Europene (UE) cetatenilor romani posesori de astfel de carduri.

In aceste conditii, afirma Oprescu, in domeniul respectiv se aplica legislatia UE, ceea ce face ca pentru cetatenii Uniunii care se trateaza in Romania si pentru cetatenii romani posesori de carduri care se trateaza in UE decontarea serviciilor sa se faca cu prioritate din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS)

"In acelasi timp insa, in Romania sunt liste de asteptare de sute de persoane in toate judetele, persoane care asteapta de doi sau chiar trei ani obtinerea unor dispozitive medicale sau alte servicii medicale, iar CNAS trebuie sa deconteze cu prioritate din FNUASS banii celor ce isi permit sa se trateze in strainatate, iar toate acestea din cauza vidului legislativ existent", se arata in comunicatul amintit, semnat de Sorin Oprescu.

In consecinta, PSD solicita rezolvarea de urgenta acestor probleme considerand ca, daca acest lucru nu se va intampla, romanilor nu le va ramane decat sa se trateze in statele UE, cu conditia sa aiba bani de drum.

Romanii care au solicitat cardul european de asigurat ce le permite sa beneficieze, ca turisti, de servicii medicale de urgenta in tarile europene, vor primi un document provizoriu numit certificat european de sanatate din cauza expirarii contractului dintre CNAS si firma ce produce cardurile.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) nu a mai prelugit contractul de furnizare si distribuire de carduri europene de asigurari de sanatate, care a fost incheiat de fosta conducere a institutiei pentru o perioada de sase luni si care a explirat in data de 30 iunie. Ca urmare, de la inceputul lunii iulie, romanii vor primi in locul cardului de plastic un document de hartie care il inlocuieste, numit certificat european de sanatate. Aceste documente au mai fost folosite si la inceputul anului, drept o masura provizorie, care sa permita romanilor ce trebuiau sa paraseasca tara in primele saptamani ale anului, sa beneficieze de statutul de asigurat european, pana la producerea si distribuirea primelor carduri.

"De cateva zile, cardul european se elibereaza exclusiv ca document pe suport de hartie, este vorba de certificatul provizoriu pe care asiguratii il primeau si inainte de a intra in posesia cardurilor, deoarece contractul incheiat cu furnizorul si distribuitorul cardurilor la domiciliu nu s-a mai prelungit", a declarat vineri, pentru NewsIn, purtatorul de cuvant al Casei de Asigurari de Sanatate Bucuresti, Cristina Calinoiu.

Aceasta a adaugat ca in primele sase luni ale acestui an au fost eliberate peste 8500 de carduri europene de asigurari sociale, in Bucuresti. Cristina Calinoiu a adaugat ca aceste certificate sunt gratuite, au o valabilitate sase luni si vor tine locul cardului de sanatate pana in momentul in care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va prelungi contractul deja existent, sau va organiza o alta selectie de oferte.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.