Alianta PNL-PD anunta ca vrea sa infiinteze notari la sat sau instante pentru problemele funciare pentru a mai compensa nemultumirile pe care le-a provocat in mediul rural.

La intalnirile pe care le-au avut cu liderii PD, filialele judetene au transmis fara exceptie ca noua guvernare are de infruntat o serie intreaga de suparari in randurile agricultorilor. "A fost eliminata subventia la porumb, or, anul acesta, din cauza problemelor de anul trecut, s-a pus mai mult porumb. A ramas subventia la grau, dar grau nu prea s-a pus. Mai rau insa, subventiile au scazut de la 4,5 milioane la 1,5 milioane", s-au plans reprezentantii judeteni ai PD. Prima masura este prevazuta in acquis-ul comunitar, cea de-a doua fiind o masura a Guvernului Tariceanu.

Ministrul Gheorghe Flutur a dat si el piept cu amenintarea Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania ca ar putea recurge la manifestari de strada in cazul in care solicitarile ei nu vor fi rezolvate. Reprezentantii LAPAR s-au aratat nemultumiti de obligativitatea platii rovignetei si de nivelul scazut al subventiilor acordate de stat si au cerut ministrului modificarea sistemului fiscal pentru agricultori, care, in opinia lor, trebuie sa fie diferit fata de cel aplicat comerciantilor.

BUGET MAI MARE.

Flutur a solicitat in consecinta Guvernului sa aloce pentru Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, la rectificarea bugetara, fonduri de 920 milioane de euro, in crestere cu 37% fata de nivelul prevazut pentru acest an. "In prezent, lucram cu un buget creat de fostul Guvern, care este de aproximativ 670 milioane de euro si care este insuficient pentru rezolvarea lucrurilor pe care ni le-am propus, dar speram ca din toamna ne va fi alocata suma de 920 milioane de euro", a declarat, miercuri, Flutur. Potrivit ministrului, printre prioritatile sale se numara legile privind proprietatea funciara, cadastrul si casele nationalizate.

JUSTITIE LA SAT.

Intamplator sau nu, dupa nemultumirile transmise de filialele judetene, presedintele interimar al PD, Emil Boc, a anuntat intr-o conferinta de presa ca, in sedinta coalitiei de saptamana trecuta, au fost discutate o serie de masuri care ii vizeaza chiar pe alegatorii din mediul rural intr-o problema foarte sensibila: cea a restituirii terenurilor agricole. Pe de o parte, PD a stabilit in sedinta BPN sa-i mandateze pe parlamentarii formatiunii sa faca demersuri pentru infiintarea notariatelor satesti care sa se ocupe chiar de problema retrocedarilor, pe de alta parte, in coalitie s-a convenit asupra infiintarii unor instante sau complete de judecata in materie de fond funciar. Aliatii ar putea avea insa surpriza sa constate ca buzunarul arde mai tare si mai curand decat dorul de pamantul pierdut. "Daca facem reforma, pierdem alegerile. Daca nu facem reforma, pierdem alegerile. E o dilema!", comenta ieri unul dintre liderii PD.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.