- Domnule Marinescu, care este situatia dumneavoastra in partid la momentul actual? Exista posibilitatea sa fiti exclus datorita declaratiilor facute in legatura cu Parcul Bordei si semnarea unei initiative legislative pentru protejarea spatiilor verzi alaturi de senatorii PSD, Ion Iliescu si Nicolae Vacaroiu?

- Eu sunt presedintele organizatiei oamenilor de afaceri din PD, sunt senator de Bucuresti, am o activitate politica intensa, am cele mai multe proiecte de lege depuse si promulgate de Parlamentul Romaniei. Am intrat in politica pentru astfel de cauze gen Bordei, nu sa fac jocurile unora sau altora sau sa traiesc din banul public direct sau indirect, asa cum fac cei care ma ataca pe mine astazi. Vizavi de aceasta initiativa legislativa pe care am semnat-o impreuna cu senatorul Ion Iliescu si cu senatorul Vacaroiu, consider ca este o initiativa legislativa care va fi dezbatuta in septembrie-octombrie, in aceasta toamna. Prin ea dorim sa-l expropriem pe Costica Constanda de parcul Bordei si statul sa-i dea despagubiri juste, adica actiuni la Fondul Proprietatea. Este o actiune civica si indiferent de culoarea politica, fiind vorba de sanatatea oamenilor, trebuie sa luam atitudine cu totii. Miza principala este sanatatea publica. Prin acest parc Bordei, si nu numai, cream un precedent periculos. Maine, poimaine ne trezim ca marea majoritate a parcurilor va fi distrusa. Si in Parcul Floreasca am inteles ca deja Hayssam sau alte persoane interpuse or sa construiasca un hotel in locul patinoarului, s-au mai dat vreo 6 ha de teren in Parcul Tineretului, in Parcul Circului la fel, in Herastrau inca vreo sapte hectare. Eu cred ca este chiar o problema de siguranta nationala. Distrugerea parcurilor si a vegetatiei afecteaza grav sanatatea oamenilor si aceasta tine de securitatea nationala. CSAT ar trebui sa se sesizeze in acest caz si sa faca o ancheta, in urma careia sa se stopeze aceasta distrugere a spatiului verde. Din analizele pe care le am, mai sunt in Bucuresti cam 9 metri patrati de spatiu verde per locuitor, foarte putin fata de norma internationala care este de 26 metri patrati, spatiu verde per locuitor. Deci, ar trebui ca Guvernul si Primaria Capitalei sa faca toate demersurile in asa fel incat sa ne incadram si noi in aceasta norma europeana, care nu este intamplatoare, ci tine de sanatatea populatiei.

- Domnul Boc v-a avertizat ca vor urma sanctiuni...

- Aceste avertizari nu sunt statutare. Nu inseamna ca, daca eu am o anumita pozitie, incalc disciplina de partid. In spatele disciplinei de partid, statutare, nu trebuie sa se ascunda prostii. Aceste comisii de specialitate si disciplina trebuie facute pentru cazurile de coruptie in care au fost implicati unii lideri, pentru cei care au dosare penale in instanta. De acestia trebuie sa se ocupe, nu de oameni de buna-credinta, care scot la iveala niste lucruri nefiresti, anormale, care fac dezvaluiri legate de niste acte de coruptie sau iau atitudine vizavi de o situatie ca aceea din Parcul Bordei. Eu sunt convins ca buba se va sparge cat de curand si o sa vedem cine sta, de fapt, in spatele afacerii Parcul Bordei si cine-l sustine pe Costica Constanda. Pe de-o parte sunt cei doua milioane de bucuresteni, din care fac si eu parte ca simplu cetatean, si pe de cealalta parte Costica Constanda si afacerea de un milion de euro, impreuna cu cei care il sustin si au interese. In caz de sanctiune, nu mi-o vor da mie, ci bucurestenilor care s-au opus transformarii Parcului Bordei intr-un sicriu de beton. Partidul Democrat este un partid mare si puternic, care are zeci de mii de membri, care muncesc pentru acest partid si aduc voturi. Muncesc in toate campaniile electorale, chiar daca nu se vad. Eu intotdeauna ma raportez la acei membri. Acest parc Bordei este o afacere de un milion si jumatate de euro si in toate partidele exista uscaturi si oameni interesati de acesti bani. Prin demersul legislativ le-am facut mafiotilor o gaura in buzunar de un miliard de euro. Eu sunt convins ca vom reusi sa redam Parcul Bordei cetatenilor. De fapt, am mai avut o initiativa legislativa, prin care era interzisa construirea oricarui imobil in parcuri sau pe spatiile verzi.

- Sunteti unul dintre cei mai activi parlamentari ai PD, cu multe proiecte legislative depuse si totusi nu prea sunteti agreat de unii colegi de partid...

- Sunt cel care are cele mai multe proiecte promulgate. Peste tot exista uscaturi, exista grupuri de interese mafiote. Asta e adevarul in toate partidele, iar eu ii deranjez. Toti cei care ma ataca traiesc din banul public si au fost implicati in scandaluri de coruptie.

- De ce nu ati venit, totusi, la BPN al PD de ieri pentru a va exprima pozitia?

- Nu am venit pentru ca n-am fost invitat, n-am primit nicio invitatie scrisa. Dar daca voi fi invitat, voi veni cu conditia ca presa sa participe la aceasta sedinta ca sa se vada cine ma judeca pe mine si care e adevarata cauza. Nu vreau sa fie o sedinta inchisa, ca sa se dea pe surse tot felul de minciuni si de dezinformari, conform unor practici securistice.

- Veti accepta o potentiala sanctiune pe care o considerati nemeritata?

- Astept sa se pronunte acea comisie de etica si litigii care, de fapt, e o curte de apel si care nu trebuia sa se pronunte, cred, dar asta este.

- Pe ce ar trebui sa se axeze PD in perioada urmatoare, in perspectiva alegerilor europene, locale si parlamentare?

- Alegerile europarlamentare vor fi piatra de incercare pentru toate partidele si vom vedea adevarata masura a fiecarui partid. Cred ca aceste alegeri vor avea loc in octombrie-noiembrie iar PD va obtine un scor foarte bun, pentru ca este un partid puternic, cu oameni minunati. Sigur, candidatii pentru PE ar trebui sa mearga in mijlocul cetatenilor, sa nu mai stea cocotati undeva, in varful unor partide, trebuie sa le explice cetatenilor exigentele Uniunii Europene si sa transmita si sa sustina punctele de vedere ale Romaniei si ale romanilor in Parlamentul European. Raportandu-ne la ce se intampla in Parlamentul Romaniei, cred ca 3% dintre parlamentari au avut, in acesti 18 ani,,, o initiativa legislativa, care a fost promulgata. Ori rolul parlamentarilor este sa fie activi, sa reprezinte interesele Romaniei si sa avem o proiectie a societatii in Parlamentul Romaniei si in PE.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.