PNL: Democratii fac un joc parsiv in cazul votului uninominal Boc: Geoana si Tariceanu sa spuna daca il mai vor

Secretarul general al PNL, deputatul Dan Motreanu, membru in Comisia parlamentara de elaborare a codului electoral, a declarat ieri ca PD, in pofida faptului ca sustine public introducerea sistemului de vot uninominal, nu isi doreste de fapt acest lucru.

"Fie Emil Boc nu stie ce se intampla pe scena politica romaneasca si este - asa cum a zis colegul meu Remes - mai mult in aer, fie se adeveresc multe lucruri care se vehiculeaza, si anume faptul ca PD face un joc foarte bun de imagine, anuntand ca sustine introducerea votului uninominal, dar de fapt nu doreste introducerea lui", a declarat Motreanu, citat de Mediafax.

De asemenea, Motreanu a sustinut ca din ultimele declaratii publice reiese o diferenta de opinie intre presedintele Traian Basescu si PD pe tema votului uninominal. El a mentionat totodata ca PNL este partidul care a depus la Parlament, in urma cu patru ani, un proiect de lege asemanator celui elaborat de Pro Democratia. "Vreau sa ii reamintesc domnului Boc ca PNL este partidul care care a depus un proiect asemanator de vot uninominal, in urma cu patru ani de zile. PNL a participat activ la elaborarea acestui proiect cu Pro Democratia. PNL a semnat prin toti reprezentantii sai in Parlamentul Romaniei, spre deosebire de cei ai PD, pentru sustinerea acestui proiect pentru introducerea votului uninominal", a afirmat deputatul liberal.

In acelasi timp, el i-a acuzat pe democrati ca, prin depunerea unui proiect paralel cu cel al Pro Democratia, vor sa blocheze introducerea votului uninominal. "Cei de la PD si-au lasat o portita de scapare prin depunerea unui alt proiect de lege prin domnul senator Marinescu, tocmai pentru a nu sustine proiectul Pro Democratia. De fapt, PD face un joc parsiv, pentru ca in comisie arata ca sustine votul uninominal in forma Pro Democratia, dar in plen nu toti parlamentarii democrati vor sustine proiectul, avand unul propriu", a mai spus Dan Motreanu.

"Una spune Mircea Geoana la televizor, alta spune Anghel Stanciu in comisie

Liderul democrat, Emil Boc, a declarat luni ca PD le solicita lui Mircea Geoana si lui Calin Popescu Tariceanu sa precizeze public daca mai sustin proiectul votului uninominal, un gest de responsabilitate fiind cel al deputatului PSD Victor Ponta, care a demisionat din Comisia de Cod electoral. "PD le solicita domnului Mircea Geoana si domnului Calin Popescu Tariceanu, in calitate de presedinti ai PSD si respectiv PNL, sa precizeze public daca mai sustin sau nu proiectul votului uninominal. Solicitam sa spuna public daca partidele pe care le reprezinta mai sustin legea votului uninominal, daca mai respecta semnatura pe care si-au dat-o cu privire la sustinerea proiectului votului uninominal in varianta Pro Democratia", a precizat Boc.

El a precizat ca, daca pana la inceputul sesiunii parlamentare Comisia de Cod electoral nu va reusi sa adopte legea votului uninominal, PD va reitera solicitarea adresata presedintelui Traian Basescu de a organiza "imediat" un referendum pe aceasta tema, "pentru a fi impus cu forta" votul uninominal.
In opinia lui Boc, clasa politica a ajuns in acelasi punct in care era in urma cu 4 ani, adica la nivelul unor declaratii de intentie in privinta votului uninominal.

"Una spune Mircea Geoana la televizor, alta spune Anghel Stanciu sau Eugen Nicolicea in comisie. Cine are in ultima instanta autoritatea in PSD? Domnul Geoana sau domnii deputati care reprezinta PSD in comisie?", s-a intrebat liderul PD.

El a mai spus ca, desi nu se declara un fan al lui Victor Ponta, califica retragerea acestuia din Comisia de Cod electoral drept un gest de responsabilitate, care ar trebui sa ii dea de gandit lui Mircea Geoana.
La randul sau, secretarul general al PD, Vasile Blaga, a spus ca PSD "supraliciteaza" in privinta votului uninominal, pentru ca nu doreste asa ceva.

El s-a declarat revoltat de proiectul legislativ propus de PSD, referitor la alegerea uninominala a presedintilor Consiliilor Judetene. "Este o ineptie", a catalogat Blaga aceasta propunere.
Potrivit lui Blaga, in Constitutie se arata ca autoritatile publice locale sunt primarul, Consiliul Local si Consiliul Judetean. El a spus ca presedintele Consiliului Judetean este unul dintre consilierii judeteni, astfel ca nu este posibila, din punct de vedere constitutional, alegerea directa prin vot a acestuia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.