Andrei Plesu crede ca iritarea initiala produsa de „axa Washington-Londra-Bucuresti“ a fost depasita.

In ultimii patru ani, contactele bilaterale romano-germane s-au intensificat. A fost doar o relatie intre doua guverne social-democrate?

Intre Romania si Germania exista relatii oficiale de 125 de ani. E vorba de relatii intre doua state si nu intre partide de aceeasi culoare. Fireste ca anumite coincidente politice pot influenta favorabil dialogul international. Nu ele definesc insa substanta acestui dialog. Ca dovada, constatam acum o incurajatoare continuitate in relatiile romano-germane. Vizita la Berlin a presedintelui Basescu s-a realizat intr-un timp record si asta datorita solicitudinii fara rezerve a partii germane.

A fost nevoie de timp ca sa ne regasim, obrazul si credibilitatea.

Am avut dupa 1989 vreun contencios romano-german?

Nu se poate vorbi de vreun "contencios" in sens strict, in sens tehnic. Evident, Romania a trecut, dupa 1990, prin multe etape. Dupa entuziasmul provocat in lume de revolutia din decembrie, am intrat destul de repede, mai ales din cauza mineriadelor, intr-un con de umbra. Germania nu a facut exceptie de la sentimentul general. Avea, in plus, memoria proaspata a comertului cu cetatenii romani de etnie germana practicat de Ceausescu inainte de 1989. A fost nevoie de timp ca sa ne regasim, in ochii partenerilor occidentali, obrazul si credibilitatea.
Analistul german Franz-Lothar Altmann a declarat ca se asteapta o clarificare a afirmatiilor privind axa Washington-Bucuresti.

Domnul Altmann e nitelus in urma evenimentelor.

Presedintele Traian Basescu a avut ocazia sa explice doamnei Sussane Kastner - cum a facut-o si in intilnirile sale cu oficialii francezi - care e conturul exact al declaratiilor sale. Iritarea initiala e, cred, depasita. In ce ma priveste, am fost la Berlin ca sa pregatesc vizita de-acum si am oferit interlocutorilor mei germani de la presedintie, de la Cancelaria Federala si de la Ministerul Afacerilor Externe o sumedenie de detalii despre proiectul de politica externa al lui Traian Basescu. Agenda e de alta natura. Vom cere sprijin pentru procesul integrarii europene, un sprijin care nu ne-a fost niciodata refuzat. Vom vorbi deschis despre dificultatile cu care ne confruntam la unele capitole si vom demonstra ca sintem pe cale sa le gasim solutii. Vom discuta si despre hotarele UE, despre problema Balcanilor de Vest si a Marii Negre, sau a noilor democratii de la Est. Pe scurt, mergem la Berlin cu o gindire ofensiva si nu sa tot explicam ce e cu axa.

"Vrem internationalizarea problemei Marea Neagra"

Ar putea fi Berlinul deranjat de mutarea bazelor americane din Germania in Romania, la frontiera spatiului de influenta rusesc?

Problema bazelor din Germania se discuta strict intre Washington si Berlin. Revenind la cazul nostru, trebuie sa constientizam in mod acut faptul ca sintem plasati la hotar, la hotarul UE si NATO, iar politica la hotar este diferita de cea a spatiilor centrale, integrate. Ea are un anumit specific si presupune masuri de securitate transante. "Bazele" de care vorbiti, de fapt facilitati militare operative, nu se vor instala impotriva cuiva anume. Rostul lor e sa tina sub control amenintarile de care este saturata zona Marii Negre. Vom conlucra cu toate statele riverane, cu Rusia in orice caz. Relatia cu Rusia nu poate fi nici neglijata, nici demonizata. Nimeni nu-si poate imagina ca rezolva problemele din zona Marii Negre fara partenerii rusi. Presedintele Basescu a vorbit cu presedintele Putin despre lucrurile astea, inclusiv despre facilitatile militare americane. Nu s-a izbit nici de entuziasm, dar nici de opacitate.

Vom incerca sa implicam Germania in proiectul Marii Negre?

Securitatea la Marea Neagra nu e doar o problema a Romaniei, ci una a spatiului euro-atlantic. Pina in momentul in care strategia europeana privind vecinatatea estica se va fi definitivat, parteneriatul cu SUA apare drept inevitabil. Noua ni se pare rational sa internationalizam problema Marii Negre. Aici exista doua viziuni, cea ruso-turca in care se sustine ca lucrurile trebuie sa ramina in sfera tarilor riverane si a noastra, care pledeaza pentru o prezenta catalizatoare mai ampla a SUA, a UE, a NATO. A ramine la nivel parohial e impotriva spiritului vremii. Totul e interdependent. Sintem siguri ca Germania impartaseste punctul nostru de vedere.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.