In cursa pentru Primaria Capitalei au luat startul 18 candidati. Finala va avea loc pe 3 aprilie. Printre cei inscrisi, ca-n orice campanie electorala, sint personaje intens mediatizate, sustinute de "antrenori profesionisti", sint competitori cu vizibilitate publica, dar fara legaturi cu politicul sau administratia, sint si outsideri, oameni de care n-au auzit decit rudele si prietenii si care spera sa prinda lozul cel mare.
Concomitent cu alegerile din Bucuresti, pe 3 aprilie se vor prezenta la urne electorii din alte 18 localitati ale tarii. In noua dintre acestea vor avea loc alegeri atit pentru primari, cit si pentru Consiliile Locale, in alte doua localitati urmeaza sa fie desemnati consilierii locali, iar in sapte unitati administrativ-teritoriale vor fi alesi primarii. Printre localitatile unde urmeaza sa se va organiza un tur de scrutin pentru postul de primar se numara si comuna Mogosoaia, al carei fost edil, Dan Claudiu Tanasescu, a renuntat la functie dupa ce a fost ales senator pe listele PRM.

Multi chemati, un singur ales

Primul pas spre primarie, depunerea candidaturilor, a fost facut de cei mai multi aspiranti saptamina trecuta. Simbata seara, la expirarea termenului pina la care se putea face inscrierea, Biroul Electoral Municipal (BEM) anunta inregistrarea a 18 candidati. Cei mai mediatizati au fost si aceia care au in spate aliante sau formatiuni politice parlamentare. Adriean Videanu, candidatul Aliantei D.A., a fost al saptelea inscris, iar lansarea oficiala a avut loc vinerea trecuta, la Teatrul National, dupa ce cu o ora inainte isi anuntase demisia din functia de vicepremier. Adversarul sau, Marian Vanghelie, e al 13-lea candidat inregistrat la BEM. El a spus ca nu este deloc "surpestitios", asa ca nu se teme de "blestemul" acestei cifre. Oricum, ordinea pe liste va fi stabilita prin tragere la sorti in cazul candidatilor care reprezinta formatiuni politice, independentii urmind sa fie trecuti in ordine alfabetica, la finalul listei.

La mijlocul saptaminii, au depus la BEC actele necesare "mama Casei Poporului", Anca Petrescu (PRM), Cristian Popescu-"Piedone" (Blocul National Democrat), fostul director RADET, Radu Opaina (PUR), si presedintele CNA, Ralu Filip.

Partide mici, candidati necunoscuti

Candidatilor cit de cit cunoscuti li se adauga o intreaga pleiada de persoane mai degraba necunoscute. Acestea sint "sustinute", in general, de formatiuni obscure. Cei mai numerosi par a fi reprezentantii partidelor cu orientare crestin-democrata: Stefan Corau (Partidul Crestin), Radu Horatiu Munteanu (Alianta Electorala Polul Popular Crestin Democrat), Ieronim Hristea (Partidul National Democrat Crestin), Alexandru Vladu (Partidul Popular din Romania), Nicolae Serbu (Actiunea Populara). Dintre toti, de ceva mediatizare au beneficiat Radu Munteanu si Nicolae "Nick" Serbu, patronul TV Atomic, care si-a facut reclama propunind crearea unui circuit de Formula 1 in jurul Casei Poporului.

Nici formatiunile care au in titulatura cuvintul "socialist" n-au ratat ocazia de a-si promova oamenii: din partea Partidului Alianta Socialista candideaza Emil Giurgiu, iar pentru Partidul Socialist Unit - Radu Constantin. Gabriel Cofaru vine din partea Partidului Ecologist Roman, Costin Gula de la Partidul Tineretului Democrat, Monica Raschitor reprezinta Partidul Muncitoresc Roman, iar Petre Fetcu este de la Partidul Pensionarilor.

Pe 4 aprilie aflam rezultatul

Conform estimarii realizate de Prefectura Capitalei, organizarea alegerilor va consuma aproximativ 5 miliarde lei din bugetul fiecarui sector. Pe 3 aprilie sint asteptate sa se prezinte, la cele 1.155 de sectii de vot, 1.762.540 de persoane. Rezultatul alegerilor va fi anuntat pe 4 aprilie. Un eventual tur doi va fi organizat pe 10 aprilie.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.