Monopolul UDMR asupra electoratului maghiar va fi spart in cateva luni de aparitia celui de-al doilea partid maghiar, Partidul Civic Maghiar (PCM), care va coagula toate fetele maghiare nemultumite de politica presedintelui UDMR, Marko Bela.

Dupa ce s-au obosit aproape jumatate de an sa stranga ultimele semnaturi din Capitala, Uniunea Civica Maghiara (UCM) a reusit sa stranga si iscaliturile bucurestenilor necesare inregistrarii PCM. Constructia politica este menita sa asigure o alternativa a Uniunii, liderii UCM fiind de parere ca liderii UDMR nu mai reprezinta demult comunitatea maghiara, singura lor preocupare fiind colaborarea cu partidele romanesti pentru obtinerea avantajelor financiare. Astfel, dupa ce radicalii maghiari au rupt la alegerile pentru Parlamentul European o bucata insemnata din electoratul UDMR, UCM va veni in cateva luni cu o contraoferta la Uniune si pentru alegerile locale.

"Verificam semnaturile"

"Am reusit sa strangem semnaturile si din Bucuresti, le avem pe toate acum. Ce facem noi in acest moment este sa verificam semnaturile, sa vedem daca toate sunt corecte", a spus presedintele Uniunii Civice Maghiare, Szasz Jeno.

"Vom inregistra partidul anul acesta, cel mai tarziu in toamna, dupa care anul viitor vom participa separat la alegerile locale", a spus primarul Odorheiului Secuiesc, care a adaugat ca dupa strangerea celor 25.000 de semnaturi care sa permita inscrierea ca partid politic, va incepe o actiune de popularizare a proiectelor partidului pentru a castiga cat mai multi simpatizanti. "De-abia dupa alegeri", spune Szasz Jeno, UCM va discuta cu UDMR despre o posibila colaborare.

Inainte cu descentralizarea

Vicepresedintele UCM, fratele episcopului Laszlo Tokes, Andras Tokes, a spus ca dupa inregistrarea PCM la Tribunal va avea loc un Congres in care va fi aleasa conducerea, statutul si programul formatiunii, dupa care "ne vom pregati pentru alegerile locale de la anul". Referitor la strategia viitoare a PCM, partidul doreste "mai intai sa terminam cu inregistrarea", dupa care se va lua in discutie o aderare la Partidul Popular European. Referitor la proiectele PCM, partidul va milita pentru restituirea imobilelor bisericesti, pentru autonomia culturala si pentru diferitele forme de autonomii regionale. "in centru va fi insa descentralizarea", a spus Tokes. Cat despre o posibila colaborare cu UDMR, vicepresedintele UDMR a precizat ca "UDMR spune ca nu vrea sa discute cu noi, sa vedem ce o sa zica peste 3 luni".

Marko Bela invoca unitatea

Presedintele UDMR nu este de acord cu aparitia PCM. in opinia sa, infiintarea unui al doilea partid maghiar "nu e benefica pentru ca trebuie sa fim solidari si sa ne rezolvam litigiile doctrinare intr-un singur cadru". Marko Bela a spus ca "inclusiv matematic" aparitia unui al doilea partid nu este benefica pentru ca poate periclita reprezentarea maghiarilor in parlament. "UDMR are in continuare sustinerea majoritara in randul maghiarilor", a tinut sa precizeze insa presedintele Uniunii.

Bakk Miklos: aparitia PCM, benefica

Analistul politic Bakk Miklos a apreciat ca daca PCM va aparea, "atunci doua vor fi efectele: primul este ca la alegerile locale va fi o competitie acerba, mai ales in judetele secuiesti, iar in al doilea rand, se va da un imbold negocierilor privind reprezentarea parlamentara a maghiarilor". Politologul maghiar a adaugat ca PCM "va atrage o parte din electoratul care s-a indepartat de UDMR" si ca aparitia noii formatiuni este benefica "deoarece societatea maghiara este o societate multicolora si reprezentarea intereselor ei nu poate fi atinsa printr-un singur partid care este supus si unui regim coalitional".

4 ani de asteptare

Este a doua tentativa de inregistrare a Partidului Civic Maghiar. La alegerile din 2004, modificarea Legii electorale pe ultima suta de metri a impiedicat UCM sa candideze la sufragii ca organizatie civica. La mijlocul lunii noiembrie 2005, UCM a demarat prezenta actiune de strangere a semnaturilor pentru infiintarea si inregistrarea Partidului Civic Maghiar. Pentru realizarea acestui proces, UCM a trebuit sa stranga 25.000 de semnaturi din 18 judete plus Bucuresti.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.