Presedintele PD Emil Boc a declarat in cadrul conferintei de presa ce a urmat lucrarilor Biroului Permanent National al partidului ca asteapta clarificari explicite, din partea liberalilor si a social-democratilor, privind adoptarea proiectului de lege a votului uninominal.

Emil Boc a facut apel atat la liderul PSD, Mircea Geoana, cat si la seful liberalilor, Calin Popescu Tariceanu sa precizeze public daca mai sustin, sau nu, proiectul votului pentru uninominal in varianta ProDemocratia. Ca replica la acuzatiile social-democratului Eugen Nicolicea, Boc a precizat ca PD nu inventeaza tertipuri pentru a bloca legea, dar ca varianta pentru care partidele si-au dat semnaturile si au mandatat reprezentantii in Comisie este cea propusa de Asociatia ProDemocratia, si nu uninominalul majoritar. El a mentionat ca in cazul in care, pana la finele vacantei parlamentare in Comisia pentru elaborarea Codului electoral, nu se va ajunge la un consens privind introducerea votului uninominal, atunci PD va reitera solicitarea catre presedintele Traian Basescu sa declanseze un referendum national pe aceasta tema, pentru a impune prin forta populara, ceea ce reprezentantii poporului s-au angajat si nu mai vor sa faca. Seful democratilor a mai spus ca PD asteapta o dovada de responsabilitate de la liderii partidelor si a atras atentia, ca deocamdata, proiectul privind introducerea votului uninominal la alegerile parlamentare a ramas in stadiul de declaratii de bune intentii, asa cum era si in anul 2004. Boc a mai declarat ca, desi nu este un fan al lui Victor Ponta, saluta retragerea sa din Comisia parlamentara, deoarece a demonstrat responsabilitate. “Una spune domnul Geoana la televiziuni, alta spun domnul deputat Stanciu si domnul deputat Nicolicea in comisie. Cine are, in ultima instanta, autoritate in PSD?”, s-a intrebat, retoric, Emil Boc.

Prezent la conferinta, secretarul general al partidului, Vasile Blaga a abordat o alta tema controversata, cea a achizitionarii “avioanelor prezidentiale” de 300 milioane euro. Blaga a precizat ca administratia prezidentiala nu detine avioane si ca apeleaza prin comanda la ROMAVIA. De altfel, a sustinut Blaga, nota prin care a fost solicitata achizitionarea celor doua avioane a venit din partea premierului, iar toate aceste discutii mediatice reprezinta doar “un joc politicianist de doi lei, facut tocmai de cei care au introdus in CSAT aceasta nota”. El a tinut sa sublinieze ca, in CSAT, se prezinta proiecte de decizii ale ministerelor, amintind ca, la ora actuala, 75 % dintre membrii acestui organism sunt liberali. Mai mult chiar, el a aratat ca nu presedintele Romaniei este cel care poate sa decida daca se cumpara aeronave de catre ROMAVIA, explicand ca aceasta societate comerciala se afla in subordinea Ministerului Apararii si, implicit, in subordinea premierului. Ori, potrivit secretarului general al PD, in CSAT nu se putea lua in discutie achizitionarea de aeronave daca nu exista o nota fundamentata de catre ministrul Apararii si sustinuta de premier. “E ceva incredibil (...) adica premierul prezinta nota, el este pe jumatate beneficiarul transportului, si iata cum se face o paralela acum, cand este nevoie de fonduri pentru pensii, ele se utilizeaza in alte scopuri'', a mentionat liderul democrat. Totusi, Blaga a precizat ca trebuie gasita o solutie cu privire la cumpararea avioanelor, deoarece aeronavele existente mai pot ateriza doar cu dispense pe aeroporturile din toata lumea, din cauza faptului ca nu respecta standardele internationale in domeniu. Blaga a mai abordat in conferinta de presa si problema descentralizarii, proces care, sustine democratul, a fost stopat o data cu iesirea PD de la guvernare.

Despre posibila excludere din partid a senatorului Marius Marinescu, liderii democrati au evitat sa faca precizari concrete, Boc mentionand ca, acest caz se afla in atentia Comisiei Nationale de Etica si Litigii a PD, urmand ca ulterior, sa se ia o decizie. Senatorul acuzat de indisciplina, din cauza declaratiilor sale publice privitoare la cazul parcului Bordei, dar si ca a semnat o initiativa legislativa alaturi de social-democratii Ion Iliescu si Nicolae Vacaroiu referitoare la regimul spatiilor verzi, nu a fost prezent la sedinta Biroului Permanent National pentru a da explicatiile de rigoare.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.