Liderul PLD, Theodor Stolojan, a declarat, ieri, ca alegerile europarlementare pot avea loc o data cu referendumul privind votul uninominal, chiar daca exista riscul ca atentia in campania electorala sa fie deturnata de la problemele europene.

"Din punctul meu de vedere cred ca da, principalul dezvantaj ar fi insa alunecarea atentiei spre problemele referendumului, dar nu se poate sa mai asistam la aceasta demagogie si spectacol ieftin al partidelor care guverneaza Romania, PNL si PSD", a spus Stolojan intrebat daca, in opinia sa, alegerile pentru Parlamentul European (PE) s-ar putea desfasura in acelasi timp cu referendumul.

Liderul PLD a afirmat ca PNL si PSD sunt partide care nu doresc reforma clasei politice in Romania, adaugand ca cele doua formatiuni politice sunt "mana in mana", lucru care, dupa cum afirma Stolojan, se poate vedea si in PE.

"Atat PNL cat si PSD, care au blocat activitatea Comisiei pentru elaborarea Codului Electoral, nu merita votul cetatenilor romani pentru Parlamentul European pentru ca sunt intrate intr-o cardasie politica impotriva reformei clasei politice din Romania", a declarat Theodor Stolojan.

Pentru a demonstra acest lucru, presedintele PLD a spus ca grupul liberal din cadrul PE, din care face parte si PNL, voteaza de obicei alaturi de Partidul Socialist European. "Daca cetatenii dau votul PNL nu pot decat sa primeasca inapoi PSD", a mai spus Stolojan, care a a adaugat ca numai partidul pe care il conduce poate promova valorile liberale in PE.

De asemenea, liderul liberal-democrat a afirmat ca PNL nu are lideri capabili sa faca fata votului uninominal, informeaza NewsIn.

Pe de alta parte, Theodor Stolojan a exprimat opinia ca, odata agreat prin referendum de catre cetateni, votul uninominal ar trebui, in mod obligatoriu, sa fie adoptat de Parlament.

"Potrivit Constitutiei, suveranitatea poporului se realizeaza si prin referendum. In consecinta, Parlamentul, in urma referendumului, va fi obligat sa adopte legea cu votul uninominal.", a explicat presedintele PLD.

In context, Stolojan a reiterat ideea ca, daca pana la 15 septembrie Parlamentul nu adopta legea privind votul uninominal, seful statului trebuie sa convoace referendumul in acest sens.

Comisia electorala a ajuns saptamana trecuta intr-un blocaj total privind votul uninominal, parlamentarii certandu-se mai bine de doua ore fara sa avanseze cu dezbaterile, din cauza pesedistilor care au contestat hotararile anterioare ale comisiei referitoare la alegerea deputatilor si senatorilor in sistem mixt, asa cum prevede proiectul Asociatiei Pro Democratia.

Pesedistii au incercat marti sa intoarca votul precedent al comisiei care stabilise ca alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului sa se faca in circumscriptii uninominale, in sistem mixt prin compensare, urmand ca modul de repartizare a mandatelor sa fie discutat in sedinta de marti. Tot saptamana trecuta, comisia respinsese propunerea PSD prinvind introducerea sistemului de vot uninominal pur, in doua tururi de scrutin, dupa modelul primarilor.

PSD si-a schimbat pozitia si, dupa ce, la sedinta precedenta, sustinuse varianta Pro Democratia, reprezentantii partidului au afirmat ca au fost mandatati sa promoveze propria propunere de introducere a votului uninominal pur la Senat si a sistemului mixt la Camera Deputatilor.

In lipsa oricarei decizii, sedinta comisiei a fost suspendata, dupa un schimb de acuzatii reciproce PSD, pe de-o parte, PD si PNL, de cealalta parte, fiecare dintre cele doua tabere aratand cu degetul inspre adversari ca fiind responsabili de blocarea votului uninominal.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.