Presedintele Traian Basescu a plecat, ieri dupa-amiaza, la Berlin, pentru o vizita oficiala de doua zile, la invitatia omologului sau german Horst Koehler. Foarte probabil, oficialii germani vor fi curiosi sa afle de la Traian Basescu noile tendinte ale politicii externe romanesti si in ce masura acestea sint in concordanta cu interesele Europei, nu doar cu cele ale Statelor Unite ale Americii.

Este de asteptat ca seful statului roman sa aduca in discutie, la intilnirile cu oficialii germani, si votul de pe 13 aprilie din Parlamentul European, cind acesta va lua in discutie aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Programul presedintelui Basescu, sosit ieri seara in capitala Germaniei, cuprinde o intrevedere cu presedintele Horst Koehler si o intilnire cu cancelarul federal Gerhard Schroeder.
Seful statului roman are programate si intilniri cu presa germana - interviuri pentru postul de televiziune Deutsche Welle, pentru sectia de limba romana a postului de radio Deutsche Welle si pentru agentia germana de presa DPA.

Pe agenda vizitei mai sint incluse intrevederi cu presedintele Camerei Landurilor (Bundesrat), cu prim-ministrul landului Brandenburg, Matthias Platzeck, cu presedintele Camerei de Comert si Industrie a Germaniei, Ludwig Georg Braun, si cu presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, Elmar Brok, reprezentant al Uniunii Crestin-Democrate (CDU).
Traian Basescu se va mai intilni cu directorii de programe globale si pentru Europa de Sud-Est ai Transparency International. In incheierea vizitei, seful statului roman va sustine, la sediul Fundatiei Friedrich Ebert, o alocutiune intitulata "Repere principale ale politicii interne si externe ale Romaniei inaintea aderarii la Uniunea Europeana".

Ceremonie neobisnuita

Ceremonia primirii oficiale a sefului statului roman va avea loc la resedinta presedintelui Koehler deoarece, conform Mediafax, palatul prezidential este in renovare de aproape un an. Resedinta presedintelui german este o casa de dimensiuni nu foarte mari, situata intr-un cartier rezidential al Berlinului. Din aceasta cauza, ceremonia - care cuprinde trecerea in revista a garzii de onoare, intonarea imnurilor de stat ale celor doua tari, salutul drapelului si al comandatului garzii - va avea loc in fata resedintei. Pe strada va fi intins covorul rosu, iar acolo se vor afla membrii delegatiilor oficiale si garda de onoare, traficul in zona fiind blocat.

"Romania isi va indeplini toate obligatiile"

"Voi afirma obiectivul nostru de a ne integra in UE la 1 ianuarie 2007 si in acelasi timp voi informa politicienii germani ca primii care vor reactiona in cazul in care nu vom indeplini conditiile vom fi noi", a spus presedintele Traian Basescu la plecarea spre Berlin. Seful statului si-a mai exprimat convingerea ca "Romania isi va indeplini toate obligatiile asumate in Tratatul de aderare", explicind de ce nu este nevoie ca Parlamentul European sa impuna conditii suplimentare aderarii Romaniei la UE.

Presedintele Koehler este originar din Basarabia

Presedintele Germaniei, Horst Koehler, s-a nascut pe 22 februarie 1943, conform datelor oficiale, in localitatea Skierbieszow (Polonia), intr-o familie cu opt copii (el fiind al saptelea). Recent insa, doi universitari moldoveni, sotii Elena si Corneliu Stirbu, care studiaza la Universitatea din Hamburg, au facut publice noi date in "Ziarul de Garda" de la Chisinau, despre trecutul presedintelui german si legaturile sale cu Romania si, in mod special, cu Basarabia. Corneliu Stirbu isi da doctoratul in domeniul financiar, iar sotia lui, Elena - masterul in problema migratiei ilegale si a traficului de fiinte umane.

Taran de linga Balti

Conform lui Corneliu Stirbu, parintii lui Horst Koehler erau tarani din nordul Basarabiei. "Diferite surse indica locuri diferite de unde s-ar trage familia Koehler. Astfel, am gasit satul Ryschkanowka (Rascanovca), dar si localitatea Gluckstal (linga Balti), la 180 km de Chisinau. Denumirile sint in germana, dar se pare ca e vorba de Rascani sau de vreun sat din imprejurimile Baltilor", spune Corneliu Stirbu.

Parte din planul de "germanizare" a Poloniei

Corneliu Stirbu explica si cum a ajuns familia actualului presedinte german in Polonia. "Conform planului de germanizare a Poloniei, Hitler a decis "migrarea" germanilor de la periferiile Reichului, preponderent a nemtilor basarabeni, in estul imperiului. Astfel, familia Koehler a fost silita sa plece, in 1942, in Polonia", spune el. Conform actelor din arhive, la sosirea in Polonia, "averea" familiei Koehler era constituita din doi cai, o vaca, doi porci, un plug si o boroana.

"Horst avea 2 ani cind s-au intensificat atacurile partizanilor polonezi si au venit rusii. Koehlerii s-au refugiat in Leipzig, unde locuiau cu totii intr-o garsoniera, iar in 1957 au fugit, maltratati de regimul comunist, din RDG in Ludwigsburg, o localitate de linga Stuttgart", mai povesteste Stirbu. Horst Koehler a avut o cariera plina de succes. De la sef de departament la Ministerul de Finante (in 1982) la presedinte al BERD (1998), mai apoi sef al FMI (2000) si - in 2004 - presedinte al Germaniei.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.