Ultimele sondaje aparute releva procente aproape incredibile pentru PD. Care credeti ca sunt motivele care au dus la aceasta crestere masiva a procentelor si cum comentati aprecierile adversarilor politici referitoare la identificarea, in ochii electoratului, a PD cu presedintele Traian Basescu?

Motivele sunt legate, in primul rand, de performanta pe care Partidul Democrat a avut-o la guvernare prin ministrii sai. In al doilea rand, prin performanta pe care administratiile locale reprezentate si conduse de PD au avut-o si o au in ochii electoratului, acolo unde avem primarii si presedintii de Consilii Judetene. In al treilea rand, performanta presedintelui Romaniei, Traian Basescu, ca fost presedinte al PD, si rasfrangerea implicita a imaginii pozitive a presedintelui asupra PD. Si nu in ultimul rand, faptul ca in PD nu au existat conflicte interne si batalii politice sterile ne-a pozitionat in ochii oamenilor ca un partid credibil, care spune ceea ce face si pune accent pe ceea ce a promis in campania electorala, adica o politica in interesul cetatenilor si nu pentru grupuri de interese.

Intr-o declaratie recenta, colegul dvs. de partid, Ioan Oltean, a afirmat ca pentru mentinerea nivelului actual al popularitatii, PD va promova “o politica serioasa, diferita de PSD si PNL”. Puteti detalia?

Lucrurile sunt foarte clare, asa cum am spus-o si la inceput, cea mai buna politica o reprezinta rezolvarea problemelor oamenilor. Daca vom ramane in continuare credibili prin a ne indeplini ceea ce am promis, vom ramane in preferintele electoratului si, in acest sens, voi incerca in continuare sa imprim PD dimenisunile unei politici pragmatice in interes general si toti alesii Partidului Democrat, indiferent de nivel, sa inteleaga faptul ca lucreaza in interes public si nu in interes privat.

Cum apreciati acuzele recente aduse PD de fostul presedinte Emil Constantinescu (in cadrul dezbaterilor GDS) si cum va veti pozitiona in viitoarea campanie electorala fata de celalalt pol de dreapta?

Partidul Democrat este partid de centru. Impreuna cu Partidul Liberal Democrat constituie, practic, singura alternativa viabila din punct de vedere politic si electoral pentru coagularea polului de centru-dreapta si sunt convins ca dincolo de declaratii, unii vor face diferentele, asa ca, hai sa asteptam rezultatele urmatoarelor alegeri, si sa vedem cine prezinta credibilitate in ochii oamenilor: polul domnului Constantinescu si Tariceanu, o reinviere a vechii Conventii Democratice sau perspectiva credibila si pragmatica oferita de Partidul Democrat si Partidul Liberal Democrat. In ultima instanta, oamenii ne vor judeca si ne vor aprecia. Dincolo de aceste lucruri, orice declaratie nu poate sa aiba altceva decat un caracter partizan.

Protocolul de colaborare cu PLD este un prim pas pe calea unificarii celor doua partide? Mai multi lideri PD resping ideea fuziunii...

In relatiile cu PLD, lucrurile sunt foarte clare: am decis sa colaboram la nivel politic si la nivel parlamentar, vom candida separat la alegerile pentru Parlamentul European si am semnat un protocol de colaborare prin care cele doua partide isi vor sustine initiativele legislative si vor coopera ca principale partide pe centru-dreapta a scenei politice romanesti, conform protocolului asumat.

Principalul adversar politic al PD este PNL sau PSD? La un anumit moment ati facut afirmatia ca luati in calcul si varianta unei colaborari guvernamentale cu PSD in viitoarea legislatura...

Adversarul politic al Partidului Democrat a fost, este si ramane PSD. Partidul National Liberal a fost aliatul nostru care ne-a tradat, preferand o colaborare cu PSD. Din punctul nostru de vedere, teza politica este foarte clara, avem in programul politic interdictia colaborarii politice cu PSD si de aceea unii pot sa stie ca noi nu vom trada asa cum au tradat liberalii, pentru a-i abandona si apoi a trece in barca PSD. Am spus acest lucru si, in conditiile acestea, este exclusa orice colaborare politica si participare la guvernare intre PD si PSD, pe parcursul actualului mandat.

Propunerea dvs. referitoare la eliminarea pragului de 2/3 necesar pentru adoptarea deciziilor in cadrul comisiei de cod electoral a fost respinsa. Pasul urmator a fost solicitarea unui democrat catre presedintele Romaniei, de organizare a referendumului pentru uninominal...

In momentul de fata, se pare ca singura solutie pentru a avea votul uninominal in Romania ramane convocarea de catre Presedintele Romaniei a unui Referendum, pentru a obliga, in sfarsit, clasa politica sa adopte legea votului uninominal. Din nefericire, este foarte multa fatarnicie, foarte multi declara ca sunt de acord cu uninominalul, dar atunci cand trebuie sa voteze, actioneaza exact in sensul opus, si in acest sens, PSD este un campion al demagogiei, un campion al ipocriziei politice, una spune si alta face in ceea ce privese votul uninominal.

De ce considerati varianta unei republici semiprezidentiale mai buna decat cea parlamentara?

In masura in care romanii doresc, in proportie de peste 90%, sa isi aleaga Presedintele, se poate opta fie pentru republica prezidentiala, fie pentru republica semiprezidentiala. Personal, optez pentru republica semiprezidentiala, care este mai apropiata de profilul politic si mental al romanilor.