Deputatul independent Nati Meir i-a adresat astazi o scrisoare fostului premier Adrian Nastase, in care il asigura de tot sprijinul sau pentru a reveni la conducerea PSD si in care sustine ca acesta este singurul care poate candida la presedintie si poate intra in competitie cu Traian Basescu.

„Mentionez ca ma simt onorat sa sprijin in aceasta 'lupta>> cel mai competent politician de pe scena politica actuala care poate sa candideze, dupa opinia mea, la functia de presedinte al Romaniei si care poate intra in competitie cu Traian Basescu”, se afirma in scrisoare.

Nati Meir arata ca aparitiile in mass-media din ultima perioada ale fostului prim-ministru, in care acesta recunoaste ca doreste sa faca parte din conducerea PSD, l-au determinat sa i se adreseze. In plus, deputatul independent se considera dator sa informeze cu privire la „caracterul” actualului presedinte PSD, Mircea Geoana. In cea mai mare parte a documentului, Nati Meir il ataca pe Geoana, sustinand ca, desi a in 2004 a refuzat orice colaborare cu PRM si cu Vadim Tudor, s-a aliat cu acesta in vederea demiterii presedintelui, ceea ce a dus PSD la 14-15% in sondajele de opinie. „Un refuz categoric din partea domnului Geoana de a colabora cu PRM in 2004, nu l-a impiedicat sa faca o coalitie neoficiala cu domnul Vadim Tudor in 2007, pentru a-l demite pe domnul presedinte Traian Basescu prin referendum”, se arata in document.

Potrivit lui Nati Meir, aceasta colaborare a dus la scaderea PSD de la 32% la 14-15% in sondaje, ceea ce constituie un argument in plus ca Adrian Nastase este „cea mai potrivita persoana” care sa conduca PSD, daca se doreste ca acesta sa redevina cel mai puternic partid de pe scena politica din Romania, informeaza NewsIn.

In plus, deputatul independent il acuza pe Mircea Geoana ca a stopat negocierile pe care le demarase cu Adrian Nastase in 2005 pentru a intra in organizatia PSD Tulcea. „Discutiile privind aceasta intrare a mea in PSD au mers destul de departe, ajungand la o intelegere cu domnul Trifon Belacurencu, presedinte la filiala PSD Tulcea, dar s-au oprit cand domnul Mircea Geoana a preluat functia de presedinte al PSD, profitand de retragerea dumneavoastra din functie, si m-am ales doar cu promisiuni din partea dumnealui”, afirma Nati Meir.

Tirul acutatiilor deputatului independent nu se opreste aici, ci arata ca Geoana si-a facut o imagine proasta si in randurile strainilor. „Imi permit sa informez opinia publica despre domnul Mircea Geoana care nu a dezamagit numai poporul roman, dar si-a facut o imagine proasta si in afara granitelor”, se mai arata in documentul adresat lui Adrian Nastase. Nati Meir argumenteaza prin faptul ca desi David Kahan, presedintele Asociatiei Evreilor Romano-Americani (AERA), l-a sprijinit pe Geoana pe perioada cat a fost ambasador in SUA, nu a primit in schimb decat „promisiuni desarte” pentru sprijinirea evreilor romani din America. In plus, liderul social-democratilor a refuzat sa ii vorbeasca lui Kahan pe timpul vizitei acestuia in Romania.

Epistola lui Nati Meir catre Adrian Nastase contine spre sfarsit si un paragraf in care acesta il asigura ca „toata lumea” cunoaste ca dosarele penale in care fostul premier este implicat reprezinta „o razbunare politica, un joc murdar, o lupta nedreapta de a-l scoate din competitie”. Deputatul spune ca el cunoaste foarte bine acest lucru, tinand cont de faptul ca dupa propunerea legislativa privind gratierea unor persoane private de libertate si dupa revolta din penitenciare, i s-a deschis dosar penal.

In ultimul paragraf, Nati Meir, care i se adreseaza lui Nastase cu formula „domnule presedinte”, il asigura inca o data pe acesta de sprijinul sau. „Domnule presedinte, vreau sa aveti in vedere faptul ca va sustin, va incurajez si va stau la dispozitie atat in cursa pentru functia de presedinte al PSD, cat si in cursa pentru ocuparea functiei de presedinte al Romaniei”, afirma el. In formula de incheiere a epistolei, deputatul ii ureaza lui Nastase vacanta placuta si succes in atingerea scopurilor propuse.

Nati Meir a ajuns in Parlamentul Romaniei pe listele PRM, dar a devenit deputat independent in scurt timp, fiind exclus din aceasta formatiune politica in urma unor neintelegeri cu Corneliu Vadim Tudor. La inceputul lunii iunie in acest an, Nati Meir s-a inscris in Partidul Democrat, alaturi de care a semnat o motiune de cenzura impotriva Guvernului Tariceanu. A parasit insa PD, doua saptamani mai tarziu, acuzandu-i pe liderii democrati ca l-ar fi mituit, oferindu-i primul loc pe listele electorale la viitoarele alegeri, in schimbul semnaturii sale pentru motiunea de cenzura. Cu doar cateva saptamani inainte de a semna motiunea de cenzura a PD, Nati Meir s-a aflat in randurile celor 322 care au fost de acord cu suspendarea presedintelui Traian Basescu, gest pe care ulterior a spus ca il regreta. Mai trebuie spus ca, la inceputul anului, deputatul a provocat o serie de revolte in randul detinutilor din Romania, dupa ce a initiat un proiect de lege privind gratierea unor pedepse.

Scrisoarea lui Nati Meir apare dupa intentia declarata public a lui Adrian Nastase de a se implica in conducerea PSD, anunt care a coincis cu lansarea unuor atacuri la adresa actualului lider al formatiunii, Mircea Geoana, pe care l-a acuzat ca ar fi fost complice cu procurorii in anchetele penale in care este implicat. Reprezentantii PSD nu au comentat intentia lui Nastase de a reveni in prim-planul formatiunii. Nastase si-a pierdut functia de presedinte al Camerei Deputatilor in martie 2006, cand presedintii de filiale au votat pentru retragerea sprijinului politic acordat acestuia in fruntea Camerei din cauza scandalului iscat de dosarul Tamara. Ulterior, scandalul a devenit dosar penal, care a fost finalizat si a ajuns in instanta, dar a fost sistat din motive de procedura, Curtea Constitutionala stabilind ca ancheta nu este valabila cata vreme nu a existat un acord prealabil pentru urmarirea sa penala din partea Presedintiei sau a Parlamentului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.