Deputatul PSD Victor Ponta a renuntat astazi la calitatea de membru in comisia electorala, refuzand sa indice motivele acestui gest, informeaza NewsIn.

Ponta a spus ca a anuntat conducerea partidului in cursul acestei dimineti ca nu mai doreste sa faca parte din comisie, adaugand ca PSD va numi pe altcineva si ca lui personal, nici nu-i pasa cine va fi acea persoana. Ponta nu a dorit sa indice motivele demisiei sale, sustinand ca doar conducerea PSD le cunoaste.

Ponta, adept al sistemului propus de Pro-Democratia, a negociat in numele partidului in primavara acestui an, introducerea acestui tip de scrutin agreat initial de toate partidele. Ulterior, PSD prin intermediul deputatilor Eugen Nicolicea si Anghel Stanciu au adoptat pozitii diferite, insistand pe ideea votului uninominal pur. Ponta, care s-a trezit sustinand o pozitie a colegilor sai, amenintase in urma cu doua saptamani, ca va demisiona.

Vineri, Comitetul Executiv al PSD a decis sa-si mandateze parlamentarii sa sustina exclusiv varianta partidului, adica sistem uninominal pur pentru alegerea tuturor senatorilor si a jumatate din deputati si vot pe lista pentru cealalta jumatate din Camera Deputatilor. Demisia lui Ponta are loc si in contextul unei alte demisii, cea a lui Vasile Dancu din functia de vicepresedinte pe probleme de strategie.

Comisia electorala a ajuns, marti, intr-un blocaj total privind votul uninominal, parlamentarii certandu-se mai bine de doua ore fara sa avanseze cu dezbaterile, din cauza pesedistilor care au contestat hotararile anterioare ale comisiei referitoare la alegerea deputatilor si senatorilor in sistem mixt, asa cum prevede proiectul Asociatiei Pro Democratia. Asociatia a criticat miercuri, printr-un comunicat de presa, acest blocaj si a facut apel la toate partidele, dar in special la PSD, sa nu mai obstructioneze dezbaterea legii si reformarea sistemului electoral.

Asociatia Pro Democratia sustine, miercuri, intr-un comunicat de presa, ca membri ai comisiei electorale incearca sa manipuleze opinia publica, inducand confuzie intre tipurile de scrutin si sistemele electorale, in spatele acestei strategii ascunzandu-se de fapt dorinta de a bloca reforma electorala si de a mentine actualul sistem al alegerii parlamentarilor pe liste de partid.

"Asociatia Pro Democratia protesteaza impotriva incercarilor de blocare a reformei electorale si adreseaza un apel partidelor politice, in special PSD, de a manifesta o atitudine rationala si responsabila, astfel incat impasul in care se afla procesul legislativ in vederea introducerii votului uninominal sa poata fi depasit, iar viitoarele alegeri parlamentare sa se organizeze pe baza scrutinului uninominal", se arata in comunicat.

Sursa citata mai spune ca incalcarea acordului politic dintre PNL, PD si PSD cu privire la promovarea proiectului de lege privind introducerea votului uninominal, elaborat de Asociatia Pro Democratia, si revenirea asupra unei decizii convenite inseamna, de fapt, anularea a jumatate de an de eforturi comune pentru identificarea unei solutii consensuale in privinta reformei electorale.

Pesedistii au incercat marti sa intoarca votul precedent al comisiei care stabilise ca alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului sa se faca in circumscriptii uninominale, in sistem mixt prin compensare, urmand ca modul de repartizare a mandatelor sa fie discutat in sedinta de marti. Tot saptamana trecuta, comisia respinsese propunerea PSD prinvind introducerea sistemului de vot uninominal pur, in doua tururi de scrutin, dupa modelul primarilor.

PSD si-a schimbat pozitia si, dupa ce, la sedinta precedenta, sustinuse varianta Pro Democratia, reprezentantii partidului au afirmat ca au fost mandatati sa promoveze propria propunere de introducere a votului uninominal pur la Senat si a sistemului mixt la Camera Deputatilor.

In lipsa oricarei decizii, sedinta comisiei a fost suspendata, dupa un schimb de acuzatii reciproce PSD, pe de-o parte, PD si PNL, de cealalta parte, fiecare dintre cele doua tabere aratand cu degetul inspre adversari ca fiind responsabili de blocarea votului uninominal.

Presedintele Comisiei pentru elaborarea Codului Electoral, Mihai Voicu (PNL), a declarat ca membrii comisiei sunt intr-un blocaj evident. "Este clar ca daca nu exista o vointa politica mult mai puternica decat in prezent, nu se poate avansa in aceasta comisie. (...) Trebuie ca partidele sa ia inca o data foarte in serios acordarea unui mandat ferm membrilor comisiei", a comentat Voicu, la finalul dezbaterii.
El i-a rugat pe parlamentari sa ii transmita cand vor primi mandat de la partid pentru o noua sedinta a comisiei, cu toate ca, in conditiile date, Voicu a pus sub semnul intrebarii utilitatea reluarii discutiilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.