Vicepresedintele PNL, Ludovic Orban a anuntat ieri la finalul sedintei Biroului Politic Central al partidului ca liberalii vor cere presedintelui Basescu sa promulge legea de majorare a pensiilor, in caz contrar acestia fiind pregatiti sa convoace o sesiune parlamentara extraordinara pentru adoptarea acestui proiect.

“Il avertizam ca mai bine sa semneze proiectul de lege in forma in care este astazi pentru ca, in cazul in care va retransmite spre reexaminare proiectul de lege la Parlament, deputatii si senatorii PNL sunt pregatiti sa participe la sesiunea extraordinara”, a afirmat Orban. Liderul liberal a precizat ca aceasta sesiune nu va fi convocata decat daca “Traian Basescu isi va incalca cuvantul dat pensionarilor in timpul campaniei electorale”. Un alt subiect dezbatut in Biroul Politic a fost stadiul lucrarilor din comisia electorala, legate de introducerea votului uninominal. Liberalii si-au reafirmat sustinerea pentru proiectul Pro Democratia-PNL si spera ca acesta sa fie adoptat, in contextul in care exista un acord intre PNL, PD si PSD. “Nu intelegem de ce sa survina alte modificari” referitoare la acest proiect, a spus Ludovic Orban. El si-a exprimat speranta ca partidele vor mentine acest acord si isi vor respecta cuvantul astfel incat proiectul sa fie adoptat cat mai repede. In alta ordine de idei, in sedinta BPC a PNL s-a discutat despre modernizarea drumurilor judetene. “Guvernul Tariceanu a alocat la rectificarea bugetara 60 de miliarde pentru modernizarea drumurilor judetene si solicitam autoritatilor judetene sa finalizeze toate documentele tehnice si lista proiectelor pentru a putea fi finantate si finalizate pana la sfarsitul acestui an bugetar pentru a nu risipi niciun leu”, a subliniat Orban in acest sens.

De asemenea Biroul Politic Central a mandatat grupurile parlamentare ale PNL sa elaboreze o lege care sa interzica constructia de imobile in parcuri si schimbarea destinatiei parcurilor in Planul Urbanistic general. Liderul liberal a aratat ca parcurile si spatiile verzi in general au avut mult de suferit in perioada de tranzitie din cauza construirii ilegale de imobile pe aceste spatii. Potrivit lui Orban, aceste practici pun in pericol sanatatea populatiei si perpetueaza poluarea in marile orase romanesti. De asemenea el i-a transmis presedinteluii Basescu sa nu mai fie atat de ingrijorat de sursele de finantare a majorarii pensiilor. “Romania a cunoscut in perioada guvernarii Tariceanu un proces de crestere economica accelerat, care se mentine si in continuare si care ofera toate resursele necesare pentru a asigura cresterea pensiilor”, a explicat liderul liberal. Orban a calificat majorarea pensiilor drept “un gest de normalitate fata de parintii,de bunicii nostri”, aratand ca pensionarii merita aceasta crestere, deoarece au contribuit la ea de-a lungul vietii, prin “contributia de asigurari sociale pe care au platit-o pe timpul cat au muncit”. In privinta criticilor presedintelui Basescu, care ii acuzase pe parlamentari ca incearca blocarea adoptarii votului uninominal din frica de a nu intra in Parlament, Orban considera ca “Traian Basescu trebuie sa-si revizuiasca vocabularul si sa se adreseze cu grija referitor la institutiile statului”.

De asemenea liderul liberal s-a aratat surprins de pozitia adoptata de PSD si de divergentele din cadrul acestei formatiuni din timpul dezbaterilor din comisia electorala. El le-a cerut liderilor PSD sa respecte acordul care a fost stabilit pentru adoptarea acestei legi. In privinta scrutinului uninominal, Orban a explicat ca “ceea ce este important este ca cetatenii sa fie cei care decid cine sunt parlamentarii care ii reprezinta”. El a aratat ca proiectul de lege elaborat de ProDemocratia elimina listele nationale, prin care ar urma sa nu intre in Parlament persoanele care nu se confrunta cu cetatenii in competitiile uninominale. Principiul compensarii asigura reprezentativitatea fiecarei formatiuni politice la nivelul national iar persoanele care nu castiga in circumscriptie din primul tur, sunt alesi dintre candidatii care au obtinut cele mai bune rezultate in circumscriptiile electorale in care au candidat uninominal.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.