Intrunirea de astazi a Comisiei de Cod electoral ar putea fi decisiva in privinta modului de alegere a Parlamentului in 2008.

Cine cedeaza? Aceasta este intrebarea la care se asteapta astazi un raspuns de la lucrarile Comisiei de Cod electoral. PNL si PD au anuntat ieri ca nu renunta la proiectul Pro Democratia, asa cum se stabilise initial in urma unui protocol tripartit la care a aderat si PSD. Social democratii propun pentru Camera un sistem mixt, uninominal plus lista, si uninominal 100% pentru Senat.

Conform declaratiilor de ieri ale liderului PNL Ludovic Orban, liberalii sint surprinsi de schimbarea de atitudine a PSD. Vicepresedintele liberal, Crin Antonescu, a declarat ieri, pentru NewsIn, ca situatia proiectului votului uninominal „se complica in acest moment“, deoarece „PSD a schimbat piciorul“.

Surprinzator, si in interiorul PSD par sa se fi format doua tabere. Ieri, purtatorul de cuvint al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat ca, daca partidul nu va intruni sprijin pentru propriul proiect privind votul uninominal, reprezentantii sai din Comisia electorala ar putea accepta si varianta Pro Democratia. Pozitia lui Diaconescu o contrazice insa pe cea a lui Mircea Geoana, care ameninta vineri cu convocarea unui referendum, desi legislatia in vigoare da acest drept doar sefului statului.

Diaconescu este contrazis, la rindul sau, de deputatul PSD Eugen Nicolicea, care a declarat ieri pentru Cotidianul ca „doar daca se renunta la lista nationala de rezerva, lista hahalerelor evocata de Traian Basescu, si la redistribuirea mandatelor la nivel national prin metoda D'Hont, din proiectul Pro Democratia, numai in aceasta situatie vom accepta sa mergem pe acest proiect la Camera“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.