Reforma electorala a intrat in blocaj dupa ce PSD s-a razgindit in privinta proiectului Pro Democratia si sustine sistemul „german“.

Denuntarea de catre PSD a protocolului politic semnat cu PD si PNL pentru adoptarea sistemului de vot uninominal propus de Pro Democratia si promovarea altor variante de vot anuleaza, practic, aproape tot ce a lucrat pina acum Comisia de Cod electoral. Se anunta un blocaj total, din cauza ca nici una dintre variante nu intruneste cele doua treimi necesare adoptarii in cadrul comisiei parlamentare speciale. Daca nu se va ajunge la un nou acord politic pentru un sistem sau altul, exista riscul ca in 2008 alegerile pentru Parlament sa se desfasoare tot in baza votului pe lista.

Sistemul propus de Pro Democratia, sustinut de PNL si PD, se bazeaza pe votul uninominal intr-un singur tur de scrutin. Teritoriul national se imparte in 42 de circumscriptii - echivalente judetelor si municipiului Bucuresti. In functie de ponderea locuitorilor si de raportul stabilit de lege pentru un mandat de parlamentar, fiecare circumscriptie va avea un anumit numar de colegii uninominale. Numarul colegiilor va fi echivalent cu jumatate din numarul mandatelor pentru fiecare Camera, circa 140 pentru Camera Deputatilor si 62 pentru Senat. Cistigatorii colegiilor (candidatii care obtin cele mai multe voturi) devin automat parlamentari. Restul de 50% din mandate se redistribuie in functie de procentele obtinute de partide si se atribuie candidatilor care au ocupat locul doi sau, mai rar, locul trei intr-un colegiu. Procentele partidelor depind de numarul de voturi obtinute de toti candidatii din circumscriptii. „Pentru a avea procente mari, partidele sint obligate sa semneze cei mai valorosi oameni de care dispun“, sustine Cristian Pirvulescu (Pro Democratia).

Sistemul „german“, scos pe piata acum o saptamina de PSD, prevede aceeasi impartire electorala a teritoriului si obtinerea a 50% din mandate de catre cistigatorii colegiilor uninominale. Celelalte 50% din mandate se obtin prin votul pe lista de partid. Un candidat dintr-un colegiu se poate regasi si pe lista de partid, transformindu-se astfel intr-un fel de locomotiva a listei. Procentul fiecarui partid este dat doar de voturile obtinute de listele depuse in cicumscriptii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.