Declaratii politice. O sectiune a sedintelor de plen care au loc lunea la Senat si martea la Camera Deputatilor. In intervalul celor 90 de minute alocate acestei prime parti a sedintei, alesii pot sa prezinte diverse probleme de actualitate. Mai exact, sa semnaleze o situatie cu care cetatenii se confrunta in circumscriptia electorala pe care o reprezinta sau de interes national. Teoretic.

Practic, nu toti parlamentariifac acest lucru. Sunt putini cei care iau in serios aceasta posibilitate de a-si exercita controlul parlamentar prin prezentarea unor probleme grave. Unii dintre ei se folosesc de moment pentru a plati polite personale sau pentru a face poezie.In concluzie, declaratiile politice, de cele mai multe ori, sunt luate in deradere de alesi. La ora 8:30 in sala nu sunt decat cei care s-au invrednicit sa incropeasca unele. Uneori zece, alteori 50. Maxim. Parlamentarul prezent la microfon se face ca prezentarea lui, scrisa intr-o nota pamfletara (doar, doar o atrage auditoriul care da semene de oboseala desi e o ora matinala) este una extrem de importanta, inaltand uneori tonul. Cei prezenti in sala, asteptand sa le vina randul, se fac si ei ca-l asculta pe vorbitor, care imediat ce termina de citit o taie din sala.

ISTORIA MARTISORULUI

La 27 februarie, patruns de apropierea primaverii, deputatul Filip Georgescu a venit la tribuna dis-de-dimineata sa le spuna colegilor istoria Martisorului. “Martisorul semnifica inceputul unui nou an agrar... Se crede ca firul de Martisor ar fi fost tors de Dochia in timp ce urca cu oile la munte”, le-a povestit Georgescu alesilor. “ In aceasta zi de 1 Martie, fiecare barbat, linistit sau coplesit de grijile vietii cotidiene, lasa deoparte necazurile mari sau marunte, alunga norii care-i intuneca sufletul, cautand in coltul strazii sau in marile magazine un gingas obiect pe care sa-l suspende de firul bicolor al Martisorului, pentru a-l prinde de pieptul copilei sau femeii iubite. Gestul firesc, sau poate banal, inmagazineaza de fiecare data in el o mare caldura sufleteasca. Poate de aceea traditia Martisorului nu va pieri decat la sfarsitul lumii”, si-a exprimat deputatul speranta la finalul interventiei.

ZIUA FEMEII

La o saptamana, un alt deputat, Mircea Man, pentru ca se apropia 8 Martie, “a compus” o declaratie pentru femei. “Dupa 1 martie, zi plina de zambete si martisoare, vine si ziua exclusiva a femeii-mama, sotie, fiica, prietena, zi ce se imbina cu frumusetea, finetea, gingasia. Femeia o intalnim peste tot: femeia-mama, femeia-sotie, femeia-sora, femeia-om politic, femeia-om de afaceri, ea ne iubeste si ne poate ierta orice, trebuie sa o iubim si sa o pretuim, pentru ca ea ne-a dat viata, ne-a invatat sa vorbim, ne-a crescut, ne-a educat. Ziua de 8 Martie este ziua feminitatii, a frumusetii, a dragostei, ziua in care femeia este in centrul atentiei, este sarbatorita de copii, de soti, de prieteni si colegi. La multi ani si o primavara plina de flori si bucurii tuturor femeilor din lume intreaga!”, le-a urat, in incheiere, Mircea Man doamnelor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.