Introducerea votului proportional va avea efecte semnificative in ceea ce priveste calitatea actului de reprezentare a parlamentarului, luat individual, si va duce la disparitia sistemului parasutarii, a declarat presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu.

”Sistemul propus de Asociatia Pro Democratia este un sistem proportional si nu cred ca va avea efecte asupra modalitatii de reprezentare a cetatenilor in plan macro. Cred ca principalul efect al acestui nou sistem electoral va viza doar actul de reprezentare in circumscriptie si mai putin modul de structurare a partidelor. Insa, cu siguranta, va disparea sistemul parasutarii'', a apreciat Bogdan Olteanu. Liberalul a respins ipoteza instalarii in Romania a sistemului de vot de tip german, care presupune existenta a doua partide dominante si a inca unui partid minoritar, mentionand ca “sistemul romanesc nu presupune acest gen de reprezentare pentru ca este un sistem in continuare proportional''.

”In Romania va ramane un sistem politic guvernat de coalitii multa vreme de acum inainte, si nu de partide dominante, dar nu cred ca acesta va fi un efect al noului sistem electoral. Marimea partidelor nu va fi data de sistemul electoral, ci de optiunile de moment, de conjunctura de ciclu electoral ale cetateanului roman. Vor fi partide mai mari sau mai mici, in functie de ciclul electoral si de asteptarile de moment”, a sustinut Olteanu. De asemenea, OLteanu a precizat ca decizia de crestere a pensiilor nu este o masura populista, ci una sustenabila. ”Se maresc pensiile pentru ca sunt mai multi bani, pentru ca platim fiecare dintre noi, cei care lucram, mai multe impozite, pentru ca muncim mai eficient, statul lucreaza mai bine si are mai multi bani. Cred ca este o masura care, daca se dovedeste ca nu este sustenabila, atunci va fi fost populista si extrem de periculoasa pentru economia romaneasca. Eu cred ca este o masura sustenabila si am incredere in cei care ne-au argumentat aceste lucruri”, a sustinut liberalul Bogdan Olteanu. Declaratiile sale au fost generate de comentariul facut de analistul politic Andrei Cornea, potrivit caruia masura adoptata recent de Parlament, prin negociere cu social-democratii, privind marirea pensiilor ar fi o masura populista. ”Populismul poate fi un pericol. Dumneavoastra vorbiti ca luptati impotriva populismului si va referiti la PD si la Traian Basescu, dar trebuie sa ne convingeti ca sunteti impotriva populismului. Ce faceti daca va intreaba cineva daca noua dumneavoastra legatura cu PSD-ul, prin care gasiti imediat resurse pentru marirea pensiilor, nu este o masura populista? Din 2004 pana acum, nu se poate sa nu se recunoasca ca in PNL s-a intamplat o deriva spre populism”, a afirmat Cornea.

Bogdan Olteanu a replicat ca “in anul 2007, pensiile se maresc cu 22 %”, adaugand ca aceasta masura “nu era populista atata timp cat era PD la guvernare, ci devine populista in momentul in care PD nu se mai afla la guvernare”. In alta ordine de idei, Olteanu a respins ideea unei fuziuni intre formatiunile care au format polul de centru-dreapta, respectiv PNL, PNTCD si Actiunea Populara . Olteanu a fost de parere ca Romania nu are nevoie de bipolaritate politica, considerand ca, dimpotriva, este nevoie de “vehicule politice”. ”Cred ca datoria fiecarui partid este sa se mentina ca vehicul electoral pe o anumita directie. Nu se pune problema unei fuziuni intre PNL si celelalte formatiuni de factura crestin-democrata. Avem nevoie de vehicule electorale, iar important este respectul pentru ideologia celuilalt si capacitatea de a colabora”, a apreciat Olteanu.

Si presedintele PNTCD, Marian Milut, a infirmat varianta unei fuziuni intre partidele componente ale polului de centru-dreapta. Potrivit lui Milut, formarea acestui pol are menirea de a oferi electoratului o reala alternativa ideologica de centru-dreapta opusa “tabloului fals” pe care incearca sa-l reprezinte alianta dintre PD si PLD pe partea dreapta a esichierului politic. Pe de alta parte, Milut a mentionat ca nu se pune problema ca PNTCD sa solicite partenerilor liberali liste comune pentru alegerile pentru Parlamentul European, insa a spus ca PNTCD ar dori o accelerare a etapelor ce urmeaza in cadrul polului de centru-dreapta. La randul sau, presedintele Actiunii Populare, Emil Constantinescu, a subliniat ca acest pol nu reprezinta o alianta electorala, fiind una doar politica. Constantinescu a mentionat ca o prima deosebire de ceea ce a fost CDR este faptul ca in Conventie au existat pe langa partide, si asociatii.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.