Romanii se uita la politicieni, ii aleg pe cei mai frumosi dintre ei, dar au incredere tot in "uratii" de la Putere. Aceasta este concluzia unui sondaj de opinie realizat de Biroul de Cercetari Sociale la sfarsitul lunii trecute, unde romanii chestionati l-au desemnat pe presedintele Traian Basescu drept cel mai urat politician, iar pe deputatul PLD Cristian Boureanu, ca fiind cel mai frumos.

Cu toate acestea, romanii nu au prea multa incredere in "frumosul" Boureanu, ba chiar sunt neincrezatori in politicienii ca el si il prefera pe Traian Basescu pentru a le conduce destinele.
Fat-Frumos din politica damboviteana, deputatul Cristian Boureanu, se bucura doar de apreciere din punct de vedere estetic din partea populatiei chestionate de Biroul de Cercetari Sociale (BCS). De fapt, frumosii de la Putere sunt priviti cu neincredere, uratii care au pierdut puterea sau cei din Opozitie sunt pe cale de a-si pierde capitalul de incredere, iar frumosii din Opozitie sunt incarcati cu multe sperante ale publicului, arata cercetarea BCS.

La mai putin de doua procente distanta de Boureanu, in topul frumosilor, se claseaza fostul fotomodel ajuns premier, Calin Popescu Tariceanu, cu 5,9%. Pe primul-ministru il urmeaza democrata Elena Udrea (5,7%), liderul PNG, Gigi Becali (5,3%), cel al PSD, Mircea Geoana (4,3%), fosta feblete a muncitoarelor de la APACA, Petre Roman (3,4%), ministrul de externe Adrian Cioroianu (3,1%), fostul premier Adrian Nastase si liberalul Crin Antonescu (2,5%).

Geoana, la fel de urat ca Ciorbea

La polul opus, in clasamentul uratilor din politica (dar cu capital mai mare de incredere decat cei care plac ochiului) se pozitioneaza presedintele Traian Basescu, considerat astfel de 14% din romanii chestionati de BCS. Abia la 4 procente distanta in topul uratilor se situeaza liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, apoi fostul sef de stat Ion Iliescu si Nicolae Vacaroiu (cu cate 3,6%), cu 2,7% Mircea Geoana, la egalitate cu fostul premier Victor Ciorbea. 2,5% din romani l-au nominalizat si pe Tariceanu ca fiind un politician urat, urmat apoi de Gigi Becali, democratul Radu Berceanu si liderul UDMR, Marko Bela, cu cate 1,4%.

Il vor tot pe Basescu la Cotroceni

Cel mai urat dintre politicieni, Traian Basescu, ar castiga alegerile prezidentiale si intr-un tur de scrutin viitor, cu 49% din voturile cetatenilor, se arata in cercetarea BCS. Basescu ar fi urmat la distanta mare de liderul PNG, cu 14%, de cel al PSD, cu 13%, apoi de Calin Popescu Tariceanu (5%) sau Corneliu Vadim Tudor (4%).

Seful statului ar castiga lejer inca un mandat la Cotroceni, indiferent de contracandidatul pe care l-ar avea intr-un eventual tur doi de scrutin. Astfel, Basescu ar obtine un numar dublu de voturi fata de Mugur Isarescu, de trei ori mai multe voturi fata de Gigi Becali sau Mircea Geoana, de patru ori mai multe procente decat Tariceanu si de opt ori mai mult decat "Tribunul" Vadim Tudor.

PD, primul la europarlamentare

Desi partidele poltice nu au facut inca publice listele pentru europarlamentarele din toamna, cei mai multi dintre romanii care s-au hotarat cu cine voteaza au ales PD (36%), daca in fruntea listei ar fi Sorin Frunzaverde si Anca Boagiu. Cu jumatate mai putin ar obtine PSD, cu listele deschise de Cristian Diaconescu si Vasile Dancu (15%), si PNG, reprezentat in primele randuri de Gigi Becali si Dan Pavel (14%). Abia al patrulea (cu 11%) s-ar clasa PNL, desi lista lui va fi deschisa de fostul ministru de externe Mihai Razvan Ungureanu, iar procente care sa-l situeze deasupra pragului electoral ar mai obtine doar PLD, dintre toate formatiunile politice.

Becali sa promoveze Biserica

74% din respondenti au sustinut ca Gigi Becali si partidul sau ar trebui sa promoveze in continuare valorile Bisericii Ortodoxe. In acelasi timp, aproximativ jumatate din cei chestionati de BCS au considerat ca Becali este un anticomunist sincer sau ca poate contribui la dezvoltarea Romaniei. Cat despre compromisurile politice pe care le va face PNG, doar 33% din cei chestionati ar accepta o alianta cu PD, in timp ce majoritatea au sustinut sprijinul acordat de Becali presedintelui Basescu, la referendumul privind demiterea sa.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.