Comisia pentru elaborarea Codului electoral se va reuni, saptamana viitoare, intr-o noua sedinta, in cadrul careia urmeaza sa fie transata modalitatea de compensare a mandatelor de deputati si senatori.

Membrii Comisiei pentru elaborarea Codului electoral au reusit, in aceasta saptamana, sa voteze, la limita, doar jumatate din principiul sistemului de alegere mixt cu compensare in circumscriptii uninominale. Votul asupra modalitatii de compensare ulterioara a mandatelor intre candidati uninominali nu a fost inca dat, variantele fiind proiectul asumat de Pro Democratia si semnat de 114 parlamentari PNL, PD si PSD, sau compensarea pe liste, similara sistemului electoral german. Presedintele Comisiei pentru elaborarea Codului electoral, liberalul Mihai Voicu, a declarat, ieri, pentru Rompres, ca asteapta decizia politica a reprezentantilor PSD pentru o formula sau alta, fiind necesare 10 voturi pentru adoptarea unui principiu. El a reiterat idea ca liberalii vor sustine formula existenta in proiectul Pro Democratia, care vizeaza o compensare a mandatelor intre candidati uninominali. In Comisia pentru elaborarea Codului electoral, PSD detine cinci voturi, acestea fiind ale parlamentarilor Victor Ponta, Florin Iordache, Valeriu Zgonea, Anghel Stanciu si Ion Chelaru. Vicepresedintele Comisiei pentru elaborarea Codului electoral, social-democratul Florin Iordache, a precizat, ieri, pentru Rompres, ca partidul sau va lua, astazi, in cadrul sedintei Comitetului Executiv National al PSD, o decizie politica in privinta tipului de repartizare a mandatelor. Iordache a precizat ca, personal, inclina catre sistemul german de compensare pe liste de partid. ”Trebuie sa existe si o legatura intre parlamentar si partid pentru ca, altfel, orice proiect mare promovat de o formatiune politica nu mai are sanse reale sa fie sustinut de candidati exclusiv independenti”, a argumentat Iordache.

Deputatul PSD a afirmat ca, din punctul sau de vedere, votul uninominal majoritar in doua tururi de scrutin, similar cu cel pentru alegerea primarului, ar fi fost cel mai potrivit: “A fost respins de Comisia pentru Cod electoral si acum ne aflam in situatia in care fiecare partid trebuie sa faca cate un compromis pentru a gasi cea mai buna formula”. Iordache a punctat ca cel mai mare risc, in lipsa unui consens politic, este acela ca proiectul privind alegerea Camerei Deputatilor si Senatului sa intre in procedura parlamentara si sa nu fie adoptat, consecinta fiind ramanerea pe actualul sistem de vot, “ceea ce nu este de dorit”. La randul sau, deputatul PSD Anghel Stanciu a declarat, pentru Rompres, ca va respecta decizia politica pe care PSD o va stabili astazi, in Comitetul Executiv National, in privinta viitorului sistem electoral.

“Nu vreau sa ma pronunt in privinta votului pe care il voi da pentru ca decizia tine de resortul Comitetului Executiv al PSD si eu o voi respecta”, a spus Stanciu.Deputatul PSD a explicat, insa, ca alegerea logica este evidenta, pentru ca exista un sistem bulgaresc, “abandonat in 1991 si care nu se mai aplica nicaieri in lume”, unul care tine de un “experiment romanesc”, cel cuprins in proiectul Pro Democratia, si unul “aplicabil din 1946 intr-o tara cu succese economice si politice ca Germania”.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.