Domnule Oltean, PD se pregateste pentru europarlamentare. Care este miza acestor alegeri pentru cetatenii Romaniei? Dar pentru PD?

Miza pentru partidele politice si pentru cetateni este foarte mare. Pentru partide este mai mare decat pentru cetateni, pentru ca acestia nu realizeaza inca importanta Parlamentului European pentru Romania si importanta alegerii unui numar de europarlamentari bine pregatiti, care sa reprezinte foarte bine interesele Romaniei. In campania electorala va trebui ca institutiile statului, in masura in care este posibil, sa informeze despre importanta PE. Pentru Partidul Democrat este un moment important, o verificare reala a atractivitatii sale dupa alegerile din 2004. Este clar ca un scor electoral foarte bun, obtinut la alegerile pentru Parlamentul European, inseamna o lansare pentru partid, o confirmare a atractivitatii pe care partidul o are in ultimele sondaje de opinie. De aceea noi vom pregati o lista cu oameni credibili si pregatiti sa reprezinte Romania in PE si vom acorda toata atentia noastra acestui eveniment politic major.

Care sunt varfurile de lance, personalitatile cu care intra PD in aceasta campanie?

Partidul Democrat n-a stabilit inca ordinea pe lista. In sedinta Biroului Permanent National n-a fost stabilita decat ordinea alfabetica a candidatilor pentru europarlamentare. In mod sigur vom avea cateva varfuri de lance, printre care Sorin Frunzaverde, vicepresedinte si fost ministru, primarul municipiului Oradea, alti deputati si primari din mari orase, presedinti de consilii judetene, oameni remarcati in domeniile lor. Totusi, pana in toamna este posibil sa apara alte nume, fata de cele care au fost luate in calcul de Biroul Permanent National. Sigur Sorin Frunzaverde va fi cap de lista, Anca Boagiu inca nu s-a decis, dar exista posibilitatea ca ea sa participe pe lista PD.

Care sunt criteriile de selectie interna, de desemnare a candidatilor?

Nu sunt criterii anume stabilite de Biroul Permanent National. Conteaza calitatile morale, profesionale. Trebuie sa fie persoane cunoscute, care s-au remarcat in domeniul lor prin modul in care au gestionat activitatea. Performanta, reprezentativitatea si notorietatea, toate trei conteaza, fiecare fiind necesara dar nu suficienta pentru reprezentarea Romaniei.

Legat de legea pensiilor, isi mentine PD pozitia de sustinere a majorarii pensiilor? Credeti ca exista surse de finantare?

Categoric, Partidul Democrat a votat aceasta lege, a sustinut-o si este constient de necesitatea ei. Credem insa ca e obligatoriu ca guvernul sa faca publice sursele de finantare pentru a nu crea o dificultate in ceea ce priveste punerea in practica a legii. Dar PD sustine fara nicio rezerva acest act normativ. De la preluarea guvernarii, Partidul Democrat a fost intotdeauna pentru majorarea punctului de pensie prin angajamentele luate in programul de guvernare. Aceste angajamente au fost indeplinite pana am fost scosi de la guvernare. Nu am informatii suficiente legate de sursele de finantare dar sper ca acestea sa existe pentru ca o amageala ar fi o adevarata catastrofa.

Cine a castigat din batalia PSD-PNL pentru paternitatea acestui proiect? Pensionarii? Sau este vorba doar despre un gest de imagine, o pacaleala?

Sper sa fie un act responsabil, nu un gest de natura electorala, sper ca cei care vor castiga sa fie cei peste 4 milioane de pensionari, ale caror venituri sunt derizorii si insuficiente pentru un trai decent.

Credeti in posibilitatea retrimiterii legii in Parlament de catre presedintele Traian Basescu?

Eu cred ca presedintele o va promulga, dar cu siguranta va cere guvernului sa faca publice sursele de finantare.

Cum vedeti evolutiile politice pana la alegerile pentru Parlamentul European? Dar pana la alegerile locale si parlamentare din 2008?

Partidele politice trebuie sa-si pregateasca listele pentru europarlamentare. Orice alta preocupare trebuie lasata la o parte. Toate formatiunile vor incerca sa fie cat mai atractive si sa obtina un scor cat mai bun. In perspectiva alegerilor nationale, vom mai avea lupte politice in plan teoretic, al ideilor, pentru ca in plan practic PSD si PNL nu vor alegeri anticipate si vor incerca sa guverneze prin compromisuri, pentru a evita caderea guvernului si pentru a ajunge la alegerile la termen din 2008.

Cum explicati sondajele de opinie, in care PD s-a distantat clar de toate celelalte formatiuni politice? PSD si PNL sunt pe topogan...

PD a demonstrat ca e un partid angajat in actul de gestionare serioasa a Romaniei. De altfel, PD a avut cei mai buni ministri, care au fost calificati astfel de institutiile europene si care au realizat criteriile necesare pentru aderarea Romaniei la UE. Dupa aderare, partidul a continuat sa manifeste o preocupare pentru problemele cetatenilor. Nu are activitati netransparente, nici oameni implicati in acte de coruptie si prin tot ceea ce face, manifesta interes fata de problemele cu care se confrunta Romania. Se detaseaza ferm si net de duplicitatea PSD, de starea lui de incertitudine in actul politic, de aceasta inconsecventa a situarii cand la guvernare, cand in opozitie si de dorinta PNL de a ramane cu orice pret la guvernare, care nu realizeaza ca Romania nu poate fi condusa de un guvern minoritar. PD s-a pozitionat intotdeauna alaturi de presedintele Romaniei si in incercarea neconstitutionala a celor cinci formatiuni politice de a-l suspenda. Toate acestea determina distantarea ferma a PD de toate celelalte formatiuni politice.

Cum raspundeti acuzelor potrivit carora cresterea PD in sondaje este artificiala, ea construindu-se ca urmare a capitalului de imagine transferat de la presedintele Traian Basescu?

Noi nu am ascuns si nu ascundem ca simpatia pe care o buna parte a populatiei o nutreste pentru Traian Basescu s-a transferat Partidului Democrat, dar nu e singura componenta, ci mai este si una legata de activitatea deosebita a PD. Noi suntem realisti si stim ca acest procent, care este extrem de atractiv, este unul conjunctural, care trebuie sa fie consolidat la alegerile din toamna si la cele de anul viitor. Vom incerca insa sa pastram cat putem de mult din aceste procente si sa ne manifestam ca un partid de centru-dreapta responsabil, sensibil la problemele cu care se confrunta Romania, ca un partid care este alaturi de presedintele Romaniei in incercarea sa de democratizare si reformare a institutiilor statului. De asemenea, vom colabora cu toate partidele care se dovedesc democrate si interesate de problemele tarii, si nu de problemele lor personale.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.