Initiativa de a acorda pensionarilor medicamente compensate in proportie de 90% are la baza o propunere a ministrului sanatatii Eugen Nicolaescu care a sustinut in Biroul Politic al PNL ca banii pot fi luati din fondurile stranse prin colectarea taxei pe viciu, PNL luand in calcul si alte masuri .

Surse din Biroul Politic Central al PNL au declarat astazi pentru NewsIn, ca discutiile au avut loc in forul de conducere al partidului in urma cu cateva saptamani, iar liberalii ar putea lua in calcul si alte masuri cu tenta electorala, cum ar fi promovarea unui proiect care sa vizeze co-finantarea creditelor pentru tinerii care doresc sa isi cumpere o locuinta.

Potrivit surselor citate, ministrul liberal al Sanatatii a venit cu ideea compensarii medicamentelor in proportie de 90%, insa Tariceanu i-a cerut sa faca un calcul aproximativ legat de costurile bugetare si sursele de finantare. Nicolaescu le-ar fi spus colegilor de partid ca banii pentru sustinerea masurii pot fi luati din taxa pe viciu.

„Eu cred ca premierul ar trebui sa vina si cu un proiect care sa urmareasca co-finantarea creditelor pentru locuinte, de care sa beneficizeze tinerii”, a comentat unul dintre membrii BPC, referitor la masurile pe care Guvernul Tariceanu le-ar putea lua in perioada urmatoare. El a sustinut ca o astfel de initiativa nu poate fi atacata ca nefiind liberala, pentru ca nu se pune problema ca statul sa construiasca efectiv locuinte sociale.

Neoficial, liberalii au recunoscut ca strategia partidului in pragul alegerilor pentru PE si al alegerilor locale din primavara lui 2008 este aceea de promova cat mai multe masuri populiste, de tipul majorarii pensiilor sau al cresterii subventiei agricole la 6 milioane de lei vechi pe ha, sub sloganul „guvernarii in folosul cetatenilor”, informeaza NewsIn.

De altfel, conducerea PNL a decis si ca ministrii, parlamentarii si primarii sau consilierii partidului sa renunte la vacante si sa merga in teritoriu pentru a populariza astfel de masuri sociale. Liberalii spera ca, in acest fel, dupa modeulul Guvernului Nastase, sa reuseasca sa adune capital electoral si sa obtina 20% la scrutinul pentru PE, primul test electoral al partidelor inaintea alegerilor din 2008. Aflat intr-o delegatie in tara, premierul Tariceanu a anuntat marti intentia Executivului de a acorda, din 2008, medicamente compensate in proportie de 90% pentru pensionari, masura fiind conditionata insa de functionalitatea de la 1 septembrie a sistemului informatic de gestionare a cheltuielilor Casei de Sanatate.

Solicitarea de introducere a masurii referitoare la compensarea cu 90% a medicamentelor pentru pensionari a fost formulata de PSD in textul motiunii simple depuse la Senat, in luna iunie, pe teme de sanatate, motiune care a fost respinsa si care, astfel, nu a devenit obligatorie pentru Guvern. PSD a cerut in motiune ca sistemul de acordare a medicamentelor compensate si gratuite sa revina la forma din ultima parte a anului electoral 2004, cand Guvernul Adrian Nastase a decis acordarea de medicamente compensate pensionarilor in proportie de 90% . Masura a fost aplicata doar un an, pentru ca a fost eliminata de Guvernul Tariceanu in vara anului 2005.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.