PNL, PD si PSD au discutat ieri in sedinte separate de partid despre pregatirea campaniei pentru alegerile pentru Parlamentul European (PE), a caror data nu a fost stabilita inca, ci doar preconizata pentru aceasta toamna.

Seful campaniei PNL pentru euroalegeri, Dan Motreanu, a anuntat ieri ca liberalii nu au stabilit inca lista cu eurocandidatii, dar au decis constituirea echipelor de campanie la nivelul fiecarei regiuni, conduse de vicepresedintii pe regiuni ai partidului. De asemenea, eiau revalidat in Biroul Politic criteriile Coalitiei pentru un Parlament Curat pentru listele cu candidatii pentru PE, alaturi de alte criterii ale PNL, care tin de vechime si de implicarea politica, dupa cum a anuntat Motreanu. Presedintele PNL, premierul Tariceanu, a anuntat in urma cu o saptamana ca fostul ministru de Externe Mihai Razvan Ungureanu va fi “numarul unu” pe lista de candidati liberali pentru Parlamentul European. El nu a mai oferit si alte nume, dar a prezentat criteriile de alegere a candidatilor PNL pentru europarlamentare: sa fie “capabili la nivel european” si “cu o conduita ireprosabila”. Din perspectiva acestui ultim criteriu, optiunea liberalilor pentru Ungureanu este cel putin surprinzatoare.

DEMISIE DUPA SCANDAL

Ungureanua plecat din fruntea MAE pe 4 februarie 2007, la scurt timp dupa ce premierul i-a cerut sa-si prezinte demisia, in urma situatiei create de retinerea a doi muncitori romaniin Irak. Tariceanu sustinea atunci ca el a aflat din presa, dupa trei luni, de arestarea in Irak a celor doi muncitori, in timp ce presedintele Traian Basescu fusese informat la cateva zile dupa arestarea acestora. Ungureanu a recunoscut ca nu l-a informat pe primul ministru cu privire la situatia celor doi muncitori romani arestati in Irak, intrucat s-a considerat ca problema cadea exclusiv in sarcina ministerului, fiind un caz de interventie consulara. El a declarat ca i-a raportat situatia presedintelui Basescu, care era singurul in drept sa decida, in virtutea subordonarii institutionale, daca acestia erau o problema consulara sau de alta factura.

IN OPOZITIE

Incidentul legat de cei doi muncitori romani din Irak nu este singurul in care Ungureanu le-a dat batai de cap liberalilor. Fostul ministru de Externe s-a opus propunerii PNL de retragere a trupelor romanestidin Irak, votand in CSAT altfel decat premierul Tariceanu, seful sau de partid, motiv pentru care a fost sanctionat de conducerea PNL. El a mai fost acuzat in presa ca a “deturnat” jumatate din oficialii europeni de la revelionul integrarii organizat de Guvern la cel organizat de Primaria Capitalei, la care a participat presedintele Basescu. Nu in ultimul rand, Ungureanu a fost considerat un apropiat al lui Theodor Stolojan, liderul PLD invitandu-l pe fostul ministru sa se inscrie in partidul sau daca va pleca din PNL. Ungureanu a devenit membru PNL in 2004, dar s-a autosuspendat din partid in martie anul acesta, cand a devenit reprezentant special la Initiativa de Cooperare in Sud-Estul Europei (SECI). Motreanu a anuntat ieri ca Ungureanu se va reinscrie in PNL inainte de euroalegeri.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.