Politica 7 Iulie 2007 23:42
Parlamentul European este privit de majoritatea politicienilor romani ca o insula unde te poti exila dupa ce iti inchei socotelile cu politica noastra. Mai toate partidele au anuntat ca „numar unu“ pe listele pentru alegerile europarlamentare „fosti“.

PNL merge pe mana fostului sef al diplomatiei, Mihai Razvan Ungureanu. Social-democratii mizeaza pe „experienta“ a doi „fosti“, respectiv fostul negociator sef in relatia cu UE, Vasile Puscas, si fostul ministru de externe, Adrian Severin. In cazul democratilor, situatia este agravata de refuzul Ancai Boagiu si al lui Sorin Frunzaverde, fosti ministri ai integrarii europene, de a fi in fruntea listei PD. Pe listele PC vor aparea „fostii“ Silvia Ciornei si Codrut Seres, pe cele ale PRM, probabil, Corneliu Vadim Tudor, in timp ce situatia in care se afla UDMR este tulbure.

Politicienii romani nu par prea interesati de cele 35 de locuri rezervate Romaniei in Parlamentul European. Statutul de europarlamentar, in viziunea majoritatii politicienilor romani, echivaleaza cu o evadare din politica damboviteana, departe de atentia opiniei publice din tara. In aceste conditii, lupta pentru un loc eligibil la aceste alegeri, care vor avea loc in toamna, nu este prea disputata. Astfel, majoritatea partidelor vor prezenta ca principali candidati politicieni „trasi pe dreapta“, iesiti din prim-planul politicii mioritice. Unul dintre motivele dezinteresului pentru aceste alegeri ar putea fi ca mandatul pe care europarlamentarii romani il vor castiga va fi de doar 18 luni, pentru ca urmatorul scrutin pentru Parlamentul European va avea loc in luna mai 2009.

Razvan Ungureanu, locomotiva liberalilor

Liberalii au decis ca „numarul unu” pe listele pentru europarlamentare sa fie fostul sef al diplomatiei, Mihai Razvan Ungureanu. Acesta este cadoul facut de liderii PNL pentru ca a ramas in partid si nu a schimbat barca liberala cu cea liberal-democrata. Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat ca ambitia sa este obtinerea unui scor electoral de minimum 20 la suta.

PD, in pana de candidati

Democratii nu se inghesuie pentru un loc pe listele de candidati la alegerile pentru Parlamentul European. Surse din PD au declarat ca atat fostul ministru al integrarii europene Anca Boagiu, in mandatul careia s-a semnat tratatul de aderare la UE, cat si fostul ministru al apararii nationale Sorin Frunzaverde, cel care a facut posibila aderarea PD la Partidul Popular European, au refuzat propunerea de a candida pe lista democratilor pentru PE. In aceste conditii, liderilor PD nu le-au ramas decat variante de rezerva. Este vorba despre vicepresedintele partidului Petru Filip, primar al municipiului Oradea. In conditiile in care si acesta va declina oferta, actualul europarlamentar Marian Jean Marinescu ar putea fi „capul de lista“ al democratilor.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.