Politica 6 Iulie 2007 00:40

- Domnule Flutur, PLD a semnat un protocol de colaborare cu PD. Au pus PD si PLD bazele noii Aliante, in contextul in care Alianta DA este deja o amintire?

- Este vorba de o colaborare politica. Am putea spune ca aceasta colaborare are structura Aliantei Dreptate si Adevar pentru ca nucleul dur al ADA se regaseste in PLD, noi care am sustinut tot timpul Alianta sa functioneze si PD, care a facut acelasi lucru. Dar este un protocol punctual de colaborare politica si parlamentara. Protocolul de functionare al Aliantei era mai clar. Deocamdata dorim aceasta colaborare politica, mergem pe liste separate la Parlamentul European, dar vrem sa avem o colaborare buna cu PD, asa cum am avut-o si cand am fost in Alianta.

- Cum explicati faptul ca PLD si PD sunt formatiunile cele mai izolate pe scena politica romaneasca?

- Dupa referendumul din 19 mai, scena politica s-a polarizat puternic in Romania, dar era polarizata si inainte. O coalitie antiprezidentiala, coalitia suspendarii, formata din PSD, PNL, PRM, PC si evident aceasta izolare este sub cupola Parlamentului dar in electorat este exact invers, pentru ca proiectele nostre, linia noastra, a fost validata de trei sferturi din electoratul care a mers la vot. Sub cupola Parlamentului este altceva, intr-adevar este o noua coalitie majoritara antiprezidentiala, dar care in mare parte este decuplata de electorat.

- Care este strategia PLD pentru europarlamentare? Ce scor va propuneti pentru aceste alegeri si pentru alegerile generale?

- In primul rand, Partidul Liberal Democrat este in perioada de pre-campanie. Eu coordonez aceasta echipa de campanie si impreuna cu alti vicepresedinti am stabilit o strategie, in care ne-am propus si 10% in aceste alegeri parlamentare europene. Vom avea dezbateri pe teme de interes national dar si de interes european. Incercam o legatura intre alesul local, alesul national si alesul european, lucru care nu s-a facut pana acum si dorim sa trimitem oameni profesionalizati, bine pregatiti, care sa reprezinte Romania in comisii specializate. Sunt teme care trebuie abordate in perioada urmatoare: probleme legate de independenta energetica, de infrastructura transportului de comunicatii, politica agricola comuna, modificarea conditiilor de clima, extinderea Uniunii Europene. Acestea sunt doar cateva dintre temele pentru care noi am cerut proiecte din partea reprezentantilor nostri. Ei au prezentat proiecte pe teme de interes national dar si de reprezentare la Bruxelles si la PE. De asemenea, acestia trebuie sa fie cunoscatori a cel putin doua limbi straine si sa aiba o experienta pentru a putea activa intr-o comisie de specialitate a PE cu pregatirea necesara. In ceea ce priveste alegerile generale, PLD este un partid la inceput. Nu uitati ca noi am plecat din PNL, un nucleu de 27 de parlamentari, deci PLD are azi grupuri parlamentare mai mari decat PC, cu toate ca acest grup nu este recunoscut de membrii Aliantei PSD-PNL.

- Reflecta realitatea sondajele care coteaza PLD cu 4% ?

- PLD are mult de lucrat in a se face cunoscut. Theodor Stolojan este liderul care este in top pe locul II dupa Traian Basescu si atunci avem un potential de crestere foarte mare. Eu sunt convins ca suntem undeva la 7% in acest moment. Iar daca intrebarile in sondaje ar fi deschise: PLD-partidul condus de Theodor Stolojan, am depasi 12%.

- Legea pensiilor reprezinta o bila alba pentru PNL si PSD. Credeti ca adoptarea acestei legi reprezinta o gura de oxigen pentru guvernul Tariceanu si pentru ramanerea lui in functie?

- Rezolvarea problemelor pensionarilor era si in programul de guvernare. Un prim obiectiv l-am indeplinit impreuna: cel de recalculare a pensiilor, urmand ca dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana sa se faca aceasta majorare a pensiilor. Si PLD a sustinut aceasta majorare a pensiilor. Singurul lucru legat de care ne-am pus niste semne de intrebare a fost actiunea pe picior facuta de PSD si PNL, care au ajuns sa se concureze acum. In mod netransparent Guvernul nu ne-a spus sursa de finantare, daca au banii necesari sa-i puna la bataie si ce vor sa faca. Pe noi ne intereseaza daca introduc impozite si taxe suplimentare, pentru ca nu suntem de acord cu asta. Ne intereseaza daca vitregesc alte sectoare, care ar trebui sa fie prioritare: invatamantul, agricultura, sanatatea. Cred ca PNL si PSD au avut o intelegere subterana si incearca sa foloseasca acest proiect de marire a pensiilor demagogic pentru campania electorala. Au adus la balcon, in Parlament, grupuri de pensionari iar de la tribuna vroiau sa le arate ca doar ei au fost cei care au sustinut legea pensiilor. Nu este corect.

- Liderul senatorilor liberali, Puiu Hasotti afirma ca PLD este un partid obedient presedintelui Basescu si PD. Cum raspundeti acuzatiilor fostilor colegi liberali?

- Puiu Hasotti este recunoscut acum ca un politician anti-Basescu, dar vreau sa va amintesc ca era o perioada cand avea o atitudine de plecaciune teribila in fata lui Theodor Stolojan, acum deodata vrea sa-l ponegresca, fara niciun fel de fundament. PLD este un partid, care s-a infiintat acum, dar care va creste. Daca Hasotti comenteaza, o face datorita nelinistii liberalilor legate de faptul ca PLD le sufla in ceafa. In momentul de fata, din sondajele pe care le avem, reiese ca PLD e la egalitate cu PNL.

- Care este pozitia PLD fata de votul uninominal?

- Sustinem votul uninominal varianta ProDemocratia, fara rezerve. Dupa parerea mea si PSD si PNL au presiuni din interior. Foarte multi se tem ca odata cu introducerea votului uninominal nu vor mai intra in Parlament.

- Ce parere aveti despre posibilitatea vehiculata in ultima vreme de scadere a pragului electoral de 5%?

- Cred ca trebuie sa ramanem la 5% si odata cu intarea in UE trebuie sa se polarizeze scena in cei doi mari poli: polul popular si polul socialist.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.