Politica 6 Iulie 2007 00:17
PD si-a exprimat constant in ultimele doua luni dorinta ca presedintele Traian Basescu sa initieze actiunea de revizuire a Constitutiei pe baza unui acord punctual cu liderii partidelor politice parlamentare.

De altfel, toate partidele au recunoscut necesitatea unei dezbateri privind stabilirea foarte clara a raporturilor dintre guvern si presedinte si dintre parlament si presedinte. Desi o numesc o problema "arzatoare", partidele parlamentare nu vad insa o revizuire a Constitutiei mai devreme de 2009.

Motivul: cele patru runde de alegeri - europene, parlamentare, locale, prezidentiale - prin care vor trece formatiunile politice in urmatorii doi ani.

In acest weekend, PD a vorbit din nou despre importanta revizuirii legii fundamentale. Vicepresedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a spus ca "noi credem ca formula cea mai pretabila pentru Romania o reprezinta o republica semiprezidentiala de tip francez", prin care seful statului sa primeasca prerogative in plus. "Ne referim aici la participarea si conducerea sedintelor de guvern, posibilitatea de a dizolva parlamentul, ca un mijloc de echilibru institutional, si posibilitatea organizarii referendumului legislativ si nu doar consultativ", a spus si presedintele PD, Emil Boc. O alta tema democrata ar fi prevederea potrivit careia in cazul in care poporul respinge propunerea de demitere a sefului statului, parlamentul sa se autodizolve. Pe urma, democratii mai cer organizarea administrativ-teritoriala a tarii pentru a corespunde noilor exigente ale euroregiunilor, "limitarea drastica" a ordonantelor de urgenta si "departajarea reala a atributiilor celor doua Camere ale Parlamentului".

PNL-UDMR-PSD : acum nu este momentul

"Noi am vrea daca se poate si maine", a spus liderul deputatilor UDMR, Marton Arpad. Cu toate acestea, deputatul Uniunii a precizat ca "acum nu este momentul". "Teoretic, acest tip de initiativa trebuie organizat in primul an de dupa alegerile din 2009, nu cand partidele sunt cu un ochi pe electorat; teoretic e primul moment in care s-ar putea realiza", a spus Marton Arpad.

Aceasta opinie este impartasita si de liberali, care, desi sunt de acord cu revizuirea Constitutiei, considera ca aceasta discutie nu trebuie realizata in perioada de campanie electorala, iar la ea trebuie sa participe, in afara de politicieni, toate categoriile sociale, potrivit ministrului transporturilor, Ludovic Orban. "Constitutia Romaniei trebuie modificata prin dezbatere nationala, anul cel mai potrivit pentru realizarea unei astfel de initiative fiind 2009", este de parere si presedintele PSD, Mircea Geoana.

PC si PRM ar agrea orice moment

Conservatorii cred, prin vocea deputatului Sergiu Andon, ca revizuirea se poate realiza "si in jumatate de an si intr-un an", insa "discutia trebuie sa inceapa de acum". Cat despre PRM, momentul revizuirii constitutionale nu are importanta din moment ce formatiunea condusa de Corneliu Vadim Tudor este singurul partid care se opune revizuirii.

Propunerile actuale

Liberalii nu au precizat inca daca doresc o republica prezidentiala sau parlamentara. De la ultima revizuire a Constitutiei din 2003, PNL a propus insa modelul parlamentar - premierul si Parlamentul sa fie centrii de putere ai tarii, iar presedintele sa fie ales de Parlament. Referitor la propunerile UDMR privind revizuirea Constitutiei, Uniunea doreste republica parlamentara, eliminarea totala a ordonantelor de urgenta si eliminarea din Constitutie a prevederii de "stat national". Social-democratii au si ei un proiect de revizuire a legii fundamentale, care delimiteaza foarte clar atributiile presedintelui, ale premierului si ale parlamentului. "Noi vom merge pe ideea pastrarii unui presedinte ales prin vot direct de catre popor, deci nu de Parlament, dar cu atributii foarte, foarte clare care sa nu interfereze tot timpul cu activitatea Executivului", a spus deputatul PSD Victor Ponta. PC propune definirea mai buna a Ministerului Public, clarificarea zonei parlamentare - "daca pastram doua Camere" -, clarificarea relatiei dintre presedinte si premier si revizuirea articolului 46 privind definirea casatoriei si familiei intre persoanele de acelasi sex.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.